Blåbärstårta med rostad havregrynsbotten
Blåbärstårta med rostad havregrynsbotten
  • Tid 3 tim
  • Ugn 200º

Blåbärstårta med rostad havregrynsbotten

3.48 (52 betyg)

Vilken smaskig tårta! Vacker, krämig och fluffig blåbärsfyllning med en härligt seg och kardemummadoftande botten!

  • Tillagningstid 3 tim
  • Ingredienser 13
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

10 portioner
  • 2 dl havregryn
  • 2 msk socker
  • 100 g smör
  • 1 tsk kanel
  • 0.5 tsk malen kardemumma
Fyllning:
  • 5 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 2 dl florsocker
  • 1 citron, pressad saft
  • 1 lime, pressad saft
  • 250 g mosade blåbär
  • 2 dl vispgrädde
Garnering:
  • 200 g valfria bär
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Rosta havregryn och socker i en långpanna i ugn cirka 10 minuter. Smält smöret. Blanda ner havregryn, kanel och kardemumma i smöret. Klä en form med löstagbar kant med plastfolie. Häll smulblandningen i formen och tryck ut smulorna med handen över botten. Ställ formen kallt.

Fyllning

  1. 1

    Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Låt svälla cirka 5 minuter. Dela under tiden äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa gulor och socker pösigt. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet ordentligt och smält dem i lite av citrussaften i en kastrull på svag värme. Blanda i resten av saften, skalet och rör ner blandningen tillsammans med blåbären i äggulesmeten. Vispa grädden och vänd ner den. Blanda till sist försiktigt ner äggvitan i äggulesmeten.

  2. 2

    Häll krämen över havregrynsbottnen och ställ den kallt att stelna. Det tar 2-3 timmar i kylen. Ta försiktigt tårtan ur formen och dra bort plasten. Garnera tårtan med bär.

Sätt ett betyg

7 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Britta/webbredaktionen

    @Tilda Det ska vara som det står i receptet.

  • Tilda

    Konstigt , en skriver att det är avsaknad av socker, och en skriver att det nog ska vara 2msk ist för 2dl. Vilket är rätt?

  • Johanna

    Bra recept bortsett från den ganska avgörande felskrivningen '2 dl florsocker' iställer för 2 msk. Går ej att få så mycket socker och endast två äggulor pösigt! Tårtan blev dock mycket god i slutändan! Använde bara hälften av citron- och limesaften och det passade bra för vår smak. Nästa gång funderar jag på att göra botten i dubbel sats då den blev en aning tunn.

  • Eva

    Lime- och citronsmaken kan bli för stark, tyckte vi. Jag gjorde den i långpanna med dubbel sats och tog lite mindre än den mängd som ska vara till enkel sats. Perfekt för oss.

Visa fler