
Blåbärstårta med rostad havregrynsbotten
Vilken smaskig tårta! Vacker, krämig och fluffig blåbärsfyllning med en härligt seg och kardemummadoftande botten!
- 2 dl havregryn
- 2 msk socker
- 100 g smör
- 1 tsk kanel
- 0.5 tsk malen kardemumma
- Fyllning:
- 5 gelatinblad
- 2 ägg
- 2 dl florsocker
- 1 citron, pressad saft
- 1 lime, pressad saft
- 250 g mosade blåbär
- 2 dl vispgrädde
- Garnering:
- 200 g valfria bär
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°. Rosta havregryn och socker i en långpanna i ugn cirka 10 minuter. Smält smöret. Blanda ner havregryn, kanel och kardemumma i smöret. Klä en form med löstagbar kant med plastfolie. Häll smulblandningen i formen och tryck ut smulorna med handen över botten. Ställ formen kallt.
Fyllning
- Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Låt svälla cirka 5 minuter. Dela under tiden äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa gulor och socker pösigt. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet ordentligt och smält dem i lite av citrussaften i en kastrull på svag värme. Blanda i resten av saften, skalet och rör ner blandningen tillsammans med blåbären i äggulesmeten. Vispa grädden och vänd ner den. Blanda till sist försiktigt ner äggvitan i äggulesmeten.
- Häll krämen över havregrynsbottnen och ställ den kallt att stelna. Det tar 2-3 timmar i kylen. Ta försiktigt tårtan ur formen och dra bort plasten. Garnera tårtan med bär.
Blåbärstårta med rostad havregrynsbotten
Vilken smaskig tårta! Vacker, krämig och fluffig blåbärsfyllning med en härligt seg och kardemummadoftande botten!
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°. Rosta havregryn och socker i en långpanna i ugn cirka 10 minuter. Smält smöret. Blanda ner havregryn, kanel och kardemumma i smöret. Klä en form med löstagbar kant med plastfolie. Häll smulblandningen i formen och tryck ut smulorna med handen över botten. Ställ formen kallt.
Fyllning
- Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Låt svälla cirka 5 minuter. Dela under tiden äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa gulor och socker pösigt. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet ordentligt och smält dem i lite av citrussaften i en kastrull på svag värme. Blanda i resten av saften, skalet och rör ner blandningen tillsammans med blåbären i äggulesmeten. Vispa grädden och vänd ner den. Blanda till sist försiktigt ner äggvitan i äggulesmeten.
- Häll krämen över havregrynsbottnen och ställ den kallt att stelna. Det tar 2-3 timmar i kylen. Ta försiktigt tårtan ur formen och dra bort plasten. Garnera tårtan med bär.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2013-08-26
@Tilda Det ska vara som det står i receptet.
2013-08-23
Konstigt , en skriver att det är avsaknad av socker, och en skriver att det nog ska vara 2msk ist för 2dl. Vilket är rätt?
2013-08-15
Bra recept bortsett från den ganska avgörande felskrivningen '2 dl florsocker' iställer för 2 msk. Går ej att få så mycket socker och endast två äggulor pösigt! Tårtan blev dock mycket god i slutändan! Använde bara hälften av citron- och limesaften och det passade bra för vår smak. Nästa gång funderar jag på att göra botten i dubbel sats då den blev en aning tunn.
2012-08-09
Lime- och citronsmaken kan bli för stark, tyckte vi. Jag gjorde den i långpanna med dubbel sats och tog lite mindre än den mängd som ska vara till enkel sats. Perfekt för oss.
2012-07-20
rekommenderas verkligen!! dock är det mer praktiskt att rosta havregrynen i en stekpanna och hela familjen tyckte att botten skulle varit tjockare, därmed rekommenderar jag en större sats havregryns botten. min föll inte isär utan fick en perfekt konsistens och kombon av lime och blåbär ger tårtan en härlig syra och gör det hela fräsht.
2011-11-30
Jag provade för ett år sedan. Tyvärr, hela kakan föll i sär. Vet inte vad det berodde på. Smaken med lime i komb med blåbär var lite konstig speciellt med avsaknaden av socker.
2011-11-30
Blir glad när jag ser recept som också passar glutenallergiker. Vill absolut prova detta recept!
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2013-08-26
@Tilda Det ska vara som det står i receptet.
Tilda
2013-08-23
Konstigt , en skriver att det är avsaknad av socker, och en skriver att det nog ska vara 2msk ist för 2dl. Vilket är rätt?
Johanna
2013-08-15
Bra recept bortsett från den ganska avgörande felskrivningen '2 dl florsocker' iställer för 2 msk. Går ej att få så mycket socker och endast två äggulor pösigt! Tårtan blev dock mycket god i slutändan! Använde bara hälften av citron- och limesaften och det passade bra för vår smak. Nästa gång funderar jag på att göra botten i dubbel sats då den blev en aning tunn.
Eva
2012-08-09
Lime- och citronsmaken kan bli för stark, tyckte vi. Jag gjorde den i långpanna med dubbel sats och tog lite mindre än den mängd som ska vara till enkel sats. Perfekt för oss.
Cecilia
2012-07-20
rekommenderas verkligen!! dock är det mer praktiskt att rosta havregrynen i en stekpanna och hela familjen tyckte att botten skulle varit tjockare, därmed rekommenderar jag en större sats havregryns botten. min föll inte isär utan fick en perfekt konsistens och kombon av lime och blåbär ger tårtan en härlig syra och gör det hela fräsht.
Sonja
2011-11-30
Jag provade för ett år sedan. Tyvärr, hela kakan föll i sär. Vet inte vad det berodde på. Smaken med lime i komb med blåbär var lite konstig speciellt med avsaknaden av socker.
Christa Emilsson
2011-11-30
Blir glad när jag ser recept som också passar glutenallergiker. Vill absolut prova detta recept!