Björnbärstårta med chokladbotten och citronfyllning
  • Tid 90 min
  • Ugn 175º

Björnbärstårta med chokladbotten och citronfyllning

3.82 (67 betyg)

Sött och syrligt blandas i den här varianten av grädd- och bärtårta.

  • Tillagningstid 90 min
  • Ingredienser 17
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

16 portioner
Tårtbotten:
  • 225 g smör
  • 3 ägg
  • 4.5 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 msk kakao
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl kallt vatten
Fyllning:
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1 tsk florsocker
  • 200 g färskost
  • 250 g färska björnbär eller andra bär
Citronfyllning:
  • 2 dl lemon curd
Dekoration:
  • 2 dl vispgrädde
  • 250 g färska björnbär eller andra bär
  • 1 msk citronmeliss, gärna på kvist
  • 1 tsk florsocker
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Smörj en form med löstagbar kant. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölet med bakpulvret, vaniljsocker och kakao. Rör ner mjölblandningen i äggvispet och tillsätt smör och vatten. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, ca 50 min. Låt kakan kallna och skär den i tre bottnar.

Bärfyllning:

  1. 1

    Vispa grädde och florsocker till fast konsistens. Mosa färskost och bär med en gaffel. Vänd ihop blandningen med grädden.

  2. 2

    Bred bärkrämen över den undre tårtbotten. Lägg på en botten till och bred ut citronkrämen. Lägg på den sista bottnen och täck hela tårtan runt om med vispad grädde. Dekorera med björnbär, citronmeliss och pudra över florsocker.

Sätt ett betyg

4 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Britta/webbredaktionen

    @Susanne Det är inte fel i receptet, lemoncurd är citronkrämen.

  • Susanne

    OBS fel på detta recept, det saknas ingredienser till citronkrämen!

  • Katrin

    Jag kylde ner krämen och knäckte i tre gulor till. Sedan var det bara att värma igen. Jag använde inte all kräm, kanske 2/3 och det var tillräckligt. Maken och jag tycker tårtan blev fantstiskt god, men en del av gästerna tyckte att den blev väl syrlig.

  • Katrin

    Jag hade klippt ut detta recept ur Mersmak och där står det tre äggulor, inte konstigt att det inte tar ihop. Aaaaaarrrgh!!! Vad gör jag nu?