Auberginegratäng
  • Tid 45 min
  • Ugn 250º

Auberginegratäng

4.56 (9 betyg)

Mättande gratäng med tomat och aubergine. Och en fräsch kall sås till. Maten är klar!

  • Tillagningstid 45 min
  • Ingredienser 20
  • Ugnstemperatur 250º

Ingredienser

4 portioner
  • 2 stora auberginer
  • 1 tsk salt
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 morot, riven
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 500 g krossade tomater
  • 3 dl vatten
  • 1 dl torkade röda linser
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 tsk salt
  • 1.5 msk olivolja
  • 2 dl veganost, gärna vegan mozzarella
Oreganosås
  • 2 dl Imat fraiche
  • 1 dl hackad färsk oregano
  • 1 liten vitlöksklyfta, riven
  • salt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 250°. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor och lägg ut på en skärbräda. Salta och låt stå ca 10 min.

  2. 2

    Fräs lök, vitlök och morot i olja och tomatpuré i en kastrull. Häll i krossade tomater, vatten, linser, balsamvinäger, socker, timjan och salt. Låt sjuda 15–20 min.

  3. 3

    Fördela auberginen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över oljan. Rosta högt upp i ugnen till fin färg, ca 10 min, (ev grilleffekt).

  4. 4

    Varva aubergineskivorna med tomatsåsen i en passande gratängform och toppa med riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min.

  5. 5

    Blanda alla ingredienser till såsen och smaka av med salt. Servera gratängen med såsen och gärna en grön sallad.

Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Coop

    Sandra: Hej! Tyvärr blev det fel i tidningen. Eftersom receptet skulle vara veganskt så har vi valt socker. Men självklart går det bra att söta med honung också. Lycka till i köket! /Elsa, webbredaktör

  • Sandra

    Varför har ni socker i receptet här och honung i receptet som var med i medmeratidningen?

  • Johanna

    Gott! Serverade med bulgur.