För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Ättiksinkokt lax med rosépeppar

Betyg (1-5):
2.96 (120 betyg)

Saftig, kall lax som är perfekt till buffén.

Tillagningstid: 8 timmar 20 minuter
Ugnstemperatur:150º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 600 g hel laxsida
  • Lag:
  • 400 g blandade, skivade lökar
  • 1.5 dl ättiksprit (12 %)
  • 6 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 krm vitpepparkorn (1 krm= ca 5 stycken)
  • 1 krm kryddpepparkorn
  • 1 msk rosépepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 2 msk dill, gärna på kvist
  • Garnering:
  • 1 msk dill, gärna på kvist
  • 1 citron i klyftor
  • 1 tunt skivad rödlök
  • 2 tunt skivade schalottenlökar

Gör så här

  1. Häll samtliga ingredienser till lagen i en kastrull. Koka upp och låt koka medan laxen förbereds.

Förbered laxen

  1. Ta bort eventuella ben i laxen. Skär den i tumtjocka skivor utan att skära igenom skinnet så att biten hålls ihop. Lägg fisken i en ugnsfast form med höga kanter. Slå över lagen och täck med folie.

Koka i ugn

  1. Ställ in i ugnen och koka ca 10 min till en innertemperatur på 48-55°. Låt laxen svalna så snabbt som möjligt och ställ den i kylskåp minst två timmar, gärna till dagen efter.

Garnera

  1. Lyft upp laxen ur lagen, lägg på serveringsfat och garnera med dillkvistar, citron i klyftor, lök från lagen, tunt skivad rödlök och schalottenlök.

Servering

Servera med kokt potatis, Örtagårdssås eller Sauce verte och en blandad sallad och/eller kokta grönsaker.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Inger Jonsson

2012-04-05

Tack för recepten. Samtliga ser goda ut. Återstår att se vilken jag väljer. Önskar er alla en riktigt GLAD PÅSK.

Britta/Webbredaktionen

2012-04-05

Tack för jättebra tips!

Agneta Jonsson

2012-04-05

Enkel jättegod kall sås till inkokt lax 2-3 dl ej för hårt vispad grädde 1-2 msk majonäs 1-2 msk dinhackad dill smaka av med citronsaft och lite salt o peppar Rör ihop försiktigt så att grädden inte tjocknar mera.Ställ kallt.

Pia Grönvall

2012-04-05

Tips på kall sås till lax: 2 dl gräddfil (creme fresch el. matlagningsyoghurt går också) ½ dl majonnäs 2-3 msk hackad persilja (fryst el. färsk) 2-3 msk hackad dill (fryst el färsk) ½ dl finhackad purjo (både gröna o vita delen) 1 tsk fransk osötad senap (kan uteslutas) Salt o vitpeppar Rör ihop alla gredienser. Smaka av så att det är balans mellan gräddfil (alt. cr.fr eller yoghurt) och majonnäs, ingen av dem ska ta över. Sist, tillsätt lite salt o peppar o salt. Vill man ha en magrare sås kan man utesluta majonnäs men då tar jag helst creme fresch. Kan ätas direkt men är godare om den får vila nån timme före.

Lena Nilsson

2012-04-05

Exempel på kall sås Creme fraiche eller gräddfl En liten klick senap Citronpeppar Chilipepper (Chili Explosion) några drag En nypa salt Lite dill (går bra med torkad) Om man tycker om kapris - pricka den lite

Inger Jonsson

2012-04-04

Jag efterlyser också recept på en kall sås att servera till laxen.

Ingrid Holmqvist

2012-04-02

Har ni någon god sås att servera till?

Liknande recept

Toscansk lax i ugn med råstekt rotselleri

(5)

Fiskbiffar med curry och korianderyoghurt

(5)

Snabbrimmad halstrad lax med äppelsalsa

(12)

Dillslungade grönsaker med rimmad lax

(2)

Spett med bläckfisk och räkor

(2)

Grillad wrap med tonfiskröra

(18)

Skaldjurscheesecake

(34)

Selleri med masalakryddad lax

(16)
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 600 g hel laxsida
  • Lag:
  • 400 g blandade, skivade lökar
  • 1.5 dl ättiksprit (12 %)
  • 6 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 krm vitpepparkorn (1 krm= ca 5 stycken)
  • 1 krm kryddpepparkorn
  • 1 msk rosépepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 2 msk dill, gärna på kvist
  • Garnering:
  • 1 msk dill, gärna på kvist
  • 1 citron i klyftor
  • 1 tunt skivad rödlök
  • 2 tunt skivade schalottenlökar

Ättiksinkokt lax med rosépeppar

Betyg (1-5):
2.96 (120 betyg)

Saftig, kall lax som är perfekt till buffén.

Tillagningstid: 8 timmar 20 minuter
Ugnstemperatur:150º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Häll samtliga ingredienser till lagen i en kastrull. Koka upp och låt koka medan laxen förbereds.

Förbered laxen

  1. Ta bort eventuella ben i laxen. Skär den i tumtjocka skivor utan att skära igenom skinnet så att biten hålls ihop. Lägg fisken i en ugnsfast form med höga kanter. Slå över lagen och täck med folie.

Koka i ugn

  1. Ställ in i ugnen och koka ca 10 min till en innertemperatur på 48-55°. Låt laxen svalna så snabbt som möjligt och ställ den i kylskåp minst två timmar, gärna till dagen efter.

Garnera

  1. Lyft upp laxen ur lagen, lägg på serveringsfat och garnera med dillkvistar, citron i klyftor, lök från lagen, tunt skivad rödlök och schalottenlök.

Servering

Servera med kokt potatis, Örtagårdssås eller Sauce verte och en blandad sallad och/eller kokta grönsaker.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Inger Jonsson

2012-04-05

Tack för recepten. Samtliga ser goda ut. Återstår att se vilken jag väljer. Önskar er alla en riktigt GLAD PÅSK.

Britta/Webbredaktionen

2012-04-05

Tack för jättebra tips!

Agneta Jonsson

2012-04-05

Enkel jättegod kall sås till inkokt lax 2-3 dl ej för hårt vispad grädde 1-2 msk majonäs 1-2 msk dinhackad dill smaka av med citronsaft och lite salt o peppar Rör ihop försiktigt så att grädden inte tjocknar mera.Ställ kallt.

Pia Grönvall

2012-04-05

Tips på kall sås till lax: 2 dl gräddfil (creme fresch el. matlagningsyoghurt går också) ½ dl majonnäs 2-3 msk hackad persilja (fryst el. färsk) 2-3 msk hackad dill (fryst el färsk) ½ dl finhackad purjo (både gröna o vita delen) 1 tsk fransk osötad senap (kan uteslutas) Salt o vitpeppar Rör ihop alla gredienser. Smaka av så att det är balans mellan gräddfil (alt. cr.fr eller yoghurt) och majonnäs, ingen av dem ska ta över. Sist, tillsätt lite salt o peppar o salt. Vill man ha en magrare sås kan man utesluta majonnäs men då tar jag helst creme fresch. Kan ätas direkt men är godare om den får vila nån timme före.

Lena Nilsson

2012-04-05

Exempel på kall sås Creme fraiche eller gräddfl En liten klick senap Citronpeppar Chilipepper (Chili Explosion) några drag En nypa salt Lite dill (går bra med torkad) Om man tycker om kapris - pricka den lite

Inger Jonsson

2012-04-04

Jag efterlyser också recept på en kall sås att servera till laxen.

Ingrid Holmqvist

2012-04-02

Har ni någon god sås att servera till?

Liknande recept

Toscansk lax i ugn med råstekt rotselleri

(5)

Fiskbiffar med curry och korianderyoghurt

(5)

Snabbrimmad halstrad lax med äppelsalsa

(12)

Dillslungade grönsaker med rimmad lax

(2)

Spett med bläckfisk och räkor

(2)

Grillad wrap med tonfiskröra

(18)

Skaldjurscheesecake

(34)

Selleri med masalakryddad lax

(16)