Ärtsoppa med pumpa, rosmarin och knaperstekt parmaskinka
  • Tid 90 min

Ärtsoppa med pumpa, rosmarin och knaperstekt parmaskinka

3 (2 betyg)

Förvandla middagssoppan till en ren delikatess med pumpa och rimmat fläsk, två smakkamrater som trivs riktigt bra tillsammans i denna mjuka mustiga soppa.

  • Tillagningstid 90 min
  • Ingredienser 14

Ingredienser

6 portioner
  • 1.6 liter vatten
  • 300 g gula ärter
  • 1 tsk salt
  • 2 hackade gula lökar
  • 200 g skalad, tärnad pumpa
  • 1 dl vitt vin
  • 1 tsk rosmarin
  • 2 hönsbuljongtärningar, eller grönsaksbuljongtärningar
  • 1 krm salt (efter smak)
  • 1 krm peppar (efter smak)
  • 150 g parmaskinka eller tärnat magert rökt sidfläsk
  • 1 msk olja
Till servering:
  • 1.5 msk färsk rosmarin
  • 1 baguette
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Rensa och skölj ärterna. Lägg dem i en bunke. Häll på kallt vatten tills ärterna är täckta. Låt stå minst 4 timmar, gärna 10-12 timmar. Slå bort blötläggningsvattnet.

  2. 2

    Koka upp vattnet i en gryta. Lägg i ärter och salt. Ta bort skummet som bildas med en hålslev. Koka under lock ca 45 minuter, ta sedan bort de skal som lossnat med en hålslev. Tillsätt lök, pumpa, vin, rosmarin och buljongtärningar och låt det koka i minst 30 minuter till. När ärterna och pumpan är helt mjuka kan man mixa med en stavmixer till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

  3. 3

    Stek parmaskinkan, eventuellt i lite god olja, tills den har fått en knaprig yta. Häll upp soppan i skålar och toppa med parmaskinkan och lite rosmarin. Servera med bröd.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar