Välj rätt kött
Händer det att du står vid köttdisken och funderar på hur du skulle kunna tillaga en fransyska? Här får du en god överblick över vad som är läckrast att grilla och vilken köttdel som är mest lämplig att göra gryta på.

Grilla i skivor
- Nöt - Biff med kappa, entrecote, högrev, rostbiff, flanksek, rostlock, väl melerad högrev
- Gris - Filé, flintastek, karré, kotletter, spjäll, spareribs, kamben
- Lamm - Kotletter, stek, racks, lammrostbiff
- Kalv - Kotletter, ytterfilé
Steka i skivor
- Nöt - Biff, entrecote, filé, innanlår, rostbiff, rostas, väl melerad högrev
- Gris - Bog, filé, karré, kotletter, sidfläsk, skinka
- Lamm - Kotletter, lammstek, racks, ytterfilé, innerfilé
- Kalv - Filé, innanlår, kotletter, ytterlfilé
Ugnssteka som hel bit
- Nöt - Entrecote, filé, fransyska, högrev, innanlår, rostbiff, ryggbiff
- Gris - Bog, fläskben, karré, kotlettrad, revbensspjäll (gärna förkokta), sidfläsk, skinka
- Lamm - Bog, sadel, stek, rostbiff
- Kalv - Innanlår, sadel, stek
Grytsteka som hel bit
- Nöt - Bogstek, fransyska, högrev
- Gris - Karré, kotlettrad, lägg, sida
- Lamm - Bog, rygg
- Kalv - Bog, bringa, lägg, rygg
Koka gryta på
- Nöt - Bitar av bog, bringa, fransyska, högrev, ytterlår
- Gris - Grytbitar, bitar av fläskbog, skinka
- Lamm - Grytbitar, bitar av bog, rygg
- Kalv - Bitar av bog, bringa, högrev
Woka
- Nöt - Strimlor av biff, entrecote, filé, innanlår, rostbiff
- Gris - Strimlor av picknickbog, filé, karré, kotlett, skinka
- Lamm - Strimlor av stek, rostbiff, ytterfilé.
- Kalv - Strimlor av innanlår, filé, kotlett
Ekologiskt kött ger fler fördelar
Ekologiskt uppfödda grisar får gå ute och beta och böka i jorden, och är friskare än vanliga grisar. Väljer du ekologiskt kött bidrar du till att djuren får ett bättre liv, dessutom hålls mer ängs- och hagmarker öppna.