Tio skäl varför vi säljer ekologiskt

5 skäl att äta ekologiskt

1. Ekologisk mat och hälsa hör ihop

Det har gjorts flera undersökningar kring skillnader i näringsinnehåll mellan konventionella och ekologiska livsmedel. Här är några av de resultat som kommit fram: 

-    Ekologisk frukt och grönsaker har ofta en lägre vattenhalt och innehåller därmed mer näringsämnen per gram. 

-    Ekologiskt uppfödda djur går i större utsträckning ute och betar och får då en bättre fettsammansättning med mer fleromättade omega-3-fettsyror. Till exempel visar en studie att KRAV-märkt mjölk innehåller mer nyttiga fettsyror än annan mjölk.

-    Ekologiska livsmedel får inte innehålla kemiskt framställda transfetter eller annat härdat fett och det förekommer få tillsatser.

Dessutom: Genom att handla eko minskar du riskerna för att odlare och deras familjer exponeras för gifter.

2. Ekologisk mat odlas utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och GMO

Eftersom ekologiska jordbruk inte använder några kemikalier i odlingen, minskar risken att få i sig kemikalier genom maten. Oftast finns det inte ens påvisbara halter av kemiska bekämpningsmedel i ekologiska produkter.
Om ogräs och skadedjur ändå måste bekämpas tillförs naturliga fiender, som speciella insekter eller växter, istället för kemiska bekämpningsmedel.

Ekologisk mat odlas utan GMO. Genmodifiering handlar om att ta fram härdiga grödor på konstlad väg genom att korsa växternas gener med varandra. Gener flyttas mellan arter, läggs till och plockas bort beroende på vilka egenskaper man vill förändra hos växten. Det finns väldigt lite forskning på de långsiktiga konsekvenserna av att ändra i växters (och djurs) arvsmassa på det här sättet. 

3. Ekologisk mat innehåller få syntetiska tillsatser

Ekologisk mat får inte produceras med hjälp av artificiellt framtagna tillsatser och färgämnen. Av de hundratals tillsatser som är godkända inom EU är det endast ett fåtal tillsatser som får användas i KRAV-mat, och då bara om de verkligen behövs.

Se aktuell lista på tillåtna tillsatser på krav.se

4. Glada djur och ekologiskt foder

Den ekologiska grisen har möjlighet att gå ute och böka året om. På sommaren betar den fritt och kan svalka sig i regn och gyttjebad. Grisen får ekologiskt foder och har fri tillgång till hö. Den ekologiska grisen är totalt sett friskare och får större utlopp för sitt naturliga beteende än andra grisar. 

Ekologiska hönor sitter inte i bur. När vädret tillåter går de ute, och på vintern rör de sig fritt inomhus med gott om utrymme. De äter ekologiskt foder av naturliga råvaror. De sover på pinne, lägger ägg i rede och sandbadar när de vill.

Den ekologiska kossan rör sig fritt på ängarna under en stor del av året. Hon får bara ekologiskt foder och har fri tillgång till hö eller annat grovfoder. Hon sover på en välströad liggplats. Hon får vara för sig själv när hon ska kalva och kalven får alltid dia och vara med sin mamma den första tiden. Ekologiska kalvar dricker riktig mjölk.

Fodret till djuren är ekologiskt och odlas till stor del på den egna gården. I ett ekologiskt jordbruk finns balans mellan djur och grödor. Fodret till djuren odlas huvudsakligen på den egna gården, utan konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Alla djur har fri tillgång till hö och annat grovfoder.

5. Ekologisk livsmedelsproduktion ökar mångfalden i naturen

All mat vi äter påverkar miljön på något sätt. Vid konventionell odling används ofta bekämpningsmedel som minskar antalet växt- och djurarter och stör balansen i naturen. Användning av konstgödsel kan till exempel medföra övergödning av hav, sjöar och vattendrag. Ekologiska gårdar har en bredare och rikare biologisk mångfald än konventionella gårdar.

Relaterat innehåll

Visa fler
Logga in
Logga in

Logga in och samla dina butiker här
Då har du öppettider, reklamblad och annat viktigt alltid nära till hands.

Logga in


Logga in så kommer du åt dina listor i appen när du ska handla och delar dem automatiskt med alla i ditt hushåll. Smart!