Viltwallenbergare med gräddsås
  • Tid 40 min
  • Ugn 150º

Viltwallenbergare med gräddsås

4 (3 betyg)

Wallenbergare med sting från det vilda. Servera med lingon och en gräddig sås.

  • Tillagningstid 40 min
  • Ingredienser 28
  • Ugnstemperatur 150º

Ingredienser

4 portioner
Gräddsås:
  • 1 msk smör
  • 50 g skalad rotselleri i bitar
  • 1 gul lök i bitar
  • 1 skalad morot i bitar
  • 5 dl vatten
  • 1.5 msk viltfond
  • 0.5 dl gin
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 st torkade enbär
  • 2 tsk torkad timjan
  • 7 st vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 msk majsena
  • 1 msk vatten
  • 1 msk rödavinbärsgelé eller svartvinbärsgelé
  • 1 krm salt
  • 0.5 krm peppar
Viltwallenbergare:
  • 600 g viltfärs, t ex älg-, ren- eller hjortfärs
  • 3 ägg, endast gulan
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 st torkade enbär
  • 0.5 msk salvia
  • 0.5 msk rosmarin
  • 1.5 tsk rosépeppar
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 dl ströbröd eller rivet, vitt dagsgammalt bröd
  • 3 msk smör, till stekning
Till servering:
  • 2 dl rårörda lingon
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Börja med såsen så att den kan koka medan du gör biffarna. Smält smöret i en kastrull. Lägg i rotselleri, lök och morot och fräs under omrörning i 30 sekunder. Tillsätt vatten, fond, gin och grädde. Stöt enbär, timjan, vitpeppar och lagerblad fint i en mortel och tillsätt dem.

  2. 2

    Låt såsen koka 20-30 minuter på medelstark värme, gärna längre. Sila såsen, häll tillbaka i kastrullen och koka upp igen. Rör samman majsena och vatten. Red såsen. Tillsätt gelé, salt och peppar. Smaka av. Låt såsen småputtra ytterligare någon minut. Skumma eventuellt såsen med en mixerstav precis innan servering.

  3. 3

    Lägg färs och äggulor i en skål. Tillsätt grädden lite i taget samtidigt som du vispar blandningen med elvisp. Lägg kryddorna i en mortel och stöt sönder dem. Tillsätt kryddorna. Forma runda biffar som är 2-3 centimeter tjocka och vänd dem i ströbröd.

  4. 4

    Hetta upp smör och stek 3-4 biffar åt gången på ganska svag värme, tills de fått en ljusbrun yta. Lägg dem på ett ugnssäkert fat och efterstek dem i ugnen, 10-15 minuter.

Servering

Servera wallenbergarna med sås och potatismos, gärna gjort på mandelpotatis, och rårörda lingon.
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Birgit Erikson

    såsen var fantastisk