Viltgryta med sidfläsk och syltlök

Viltgryta med sidfläsk och syltlök

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(59)

En mustig gryta med härlig smak av vilt kryddad med sidfläsk och rött vin.

Tillagningstid: 10 minuter + 1 timme
Ugnstemperatur:150º
6 portioner
  • 1 kg grytbitar av viltkött
  • 4 msk smör
  • 1 strimlad gul lök
  • 3 skivade vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 150 g tärnat sidfläsk
  • 3 msk viltkrydda
  • 5 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk viltfond
  • 100 g tärnad rotselleri
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 dl syltlök
  • 1 tsk salt
  • Viltkrydda:
  • 10 torkade enbär
  • 3 lagerblad
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 3 tsk torkad timjan
  • 5 kryddpepparkorn
  • 10 rosépepparkorn
  • 1 msk vitpepparkorn

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Bryn grytbitarna i omgångar i en stekpanna med hälften av smöret och lägg dem åt sidan. Bryn lök, vitlök, tomatpuré, sidfläsk och viltkrydda i pannan cirka 5 minuter.
  2. Lägg alltsammans i en gryta och tillsätt vin, vatten, fond och rotselleri. Salta och peppra.
  3. Lägg på locket och koka på låg värme 1 timme tills köttet är riktigt mört. Tillsätt syltlök och låt grytan vila cirka 10 minuter.

Servering

  1. Servera med kokt potatis och rårörda lingon och garnera eventuellt med färsk timjan.

Viltkrydda

  1. Blanda alla ingredienser med en mixerstav eller en mortel. Spara i en burk med lock för höstens alla vilträtter.

Tips

Det går utmärkt att koka grytan i ugnen i 150°. Räkna med att det då tar ytterligare en timme.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Birgitta

2020-10-17

Alltså... ALLDELES för pepparstark! Ska det verkligen vara en hel matsked vitpeppar i viltkryddeblandningen? Eller ska pepparsorterna läggas i grytan som hela korn i st f att mixas? Eller ska inte hela kryddblandningen användas... och i så fall ... hur mycket? Jag kokade grytan i typ 2 - 2 1/2 tim... och köttet (högrev) blev sååååå mört!👍

Viltgryta med sidfläsk och syltlök
21 st
  • Ingredienser (21)
  • 1 kg grytbitar av viltkött
  • 4 msk smör
  • 1 strimlad gul lök
  • 3 skivade vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 150 g tärnat sidfläsk
  • 3 msk viltkrydda
  • 5 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk viltfond
  • 100 g tärnad rotselleri
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 dl syltlök
  • 1 tsk salt
  • Viltkrydda:
  • 10 torkade enbär
  • 3 lagerblad
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 3 tsk torkad timjan
  • 5 kryddpepparkorn
  • 10 rosépepparkorn
  • 1 msk vitpepparkorn

Viltgryta med sidfläsk och syltlök

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(59)

En mustig gryta med härlig smak av vilt kryddad med sidfläsk och rött vin.

Tillagningstid: 10 minuter + 1 timme
Ugnstemperatur:150º
6 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Bryn grytbitarna i omgångar i en stekpanna med hälften av smöret och lägg dem åt sidan. Bryn lök, vitlök, tomatpuré, sidfläsk och viltkrydda i pannan cirka 5 minuter.
  2. Lägg alltsammans i en gryta och tillsätt vin, vatten, fond och rotselleri. Salta och peppra.
  3. Lägg på locket och koka på låg värme 1 timme tills köttet är riktigt mört. Tillsätt syltlök och låt grytan vila cirka 10 minuter.

Servering

  1. Servera med kokt potatis och rårörda lingon och garnera eventuellt med färsk timjan.

Viltkrydda

  1. Blanda alla ingredienser med en mixerstav eller en mortel. Spara i en burk med lock för höstens alla vilträtter.

Tips

Det går utmärkt att koka grytan i ugnen i 150°. Räkna med att det då tar ytterligare en timme.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Birgitta

2020-10-17

Alltså... ALLDELES för pepparstark! Ska det verkligen vara en hel matsked vitpeppar i viltkryddeblandningen? Eller ska pepparsorterna läggas i grytan som hela korn i st f att mixas? Eller ska inte hela kryddblandningen användas... och i så fall ... hur mycket? Jag kokade grytan i typ 2 - 2 1/2 tim... och köttet (högrev) blev sååååå mört!👍