Västerbottensostpaj med anjovis och spenat

Västerbottensostpaj med anjovis och spenat

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(33)

Festlig paj med Västerbottensost, färsk spenat och ansjovis. Succépajen som har en given plats vid många tillfällen. Perfekt att skära i bitar och äta som plockmat utan bestick!

Tillagningstid: 60 min
Ugnstemperatur:200º
8 bufféportioner
  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 250 g kvarg,1 burk
  • 0.5 dl flytande margarin
  • Fyllning:
  • 2 msk olivolja
  • 200 g färsk spenat
  • 150 g riven lagrad ost, T ex Västerbottensost
  • 125 g ansjovisfilé
  • 3 st ägg
  • 2 dl crème fraiche, 34 %
  • 1 krm peppar
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Häll mjöl, kvarg, smör-rapsolja och salt i en bunke. Arbeta ihop till en elastisk deg med fingrarna och lägg degen i en plastpåse. Platta ut degen till en platta och lägg i kylen 30 min.
  2. Tryck ut pajdegen i en form, ca 24 cm i diameter med löstagbar kant. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter. Sänk värmen till 175°.

Fyllning

  1. Hetta upp oljan och stek spenaten mycket hastigt så att den blir mjuk. Lägg spenaten i pajskalet och strö över osten och den avrunna ansjovisen.
  2. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Tillsätt salt och peppar och häll smeten i pajskalet.
  3. Grädda 25–30 min. Låt svalna och skär i bitar.

Tips

Kvarg gör att bottnen inte smular sig. Denna paj kan du skära i bitar och äta som plockmat utan bestick.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lucy

2021-04-18

So easy and fast.. Elegant and super delicious!

Berit

2018-07-30

Kan jag göra denna paj dagen innan eller blir pajskalet segt då?

Gunilla

2014-09-06

Jag har gjort pajen vid tre olika tillfällen och fått massor av beröm varje gång

Sofia

2014-06-21

Fem-stjärnigt. Fantastiskt god! Det var generöst med pajdeg som blev riktigt krispig. Innehållet blev fluffigt och saftigt med god smak av spenat och ost. Jag använde vanligt smör: 50 g - som jag tärnade och nöp smulig i mjölet. Jag hoppade även över kylskåpstiden och plattade ut degen direkt i formen - det gick utmärkt.

Västerbottensostpaj med anjovis och spenat
11 st
  • Ingredienser (11)
  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 250 g kvarg,1 burk
  • 0.5 dl flytande margarin
  • Fyllning:
  • 2 msk olivolja
  • 200 g färsk spenat
  • 150 g riven lagrad ost, T ex Västerbottensost
  • 125 g ansjovisfilé
  • 3 st ägg
  • 2 dl crème fraiche, 34 %
  • 1 krm peppar
  • 1 krm salt

Västerbottensostpaj med anjovis och spenat

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(33)

Festlig paj med Västerbottensost, färsk spenat och ansjovis. Succépajen som har en given plats vid många tillfällen. Perfekt att skära i bitar och äta som plockmat utan bestick!

Tillagningstid: 60 min
Ugnstemperatur:200º
8 bufféportioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Häll mjöl, kvarg, smör-rapsolja och salt i en bunke. Arbeta ihop till en elastisk deg med fingrarna och lägg degen i en plastpåse. Platta ut degen till en platta och lägg i kylen 30 min.
  2. Tryck ut pajdegen i en form, ca 24 cm i diameter med löstagbar kant. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter. Sänk värmen till 175°.

Fyllning

  1. Hetta upp oljan och stek spenaten mycket hastigt så att den blir mjuk. Lägg spenaten i pajskalet och strö över osten och den avrunna ansjovisen.
  2. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Tillsätt salt och peppar och häll smeten i pajskalet.
  3. Grädda 25–30 min. Låt svalna och skär i bitar.

Tips

Kvarg gör att bottnen inte smular sig. Denna paj kan du skära i bitar och äta som plockmat utan bestick.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lucy

2021-04-18

So easy and fast.. Elegant and super delicious!

Berit

2018-07-30

Kan jag göra denna paj dagen innan eller blir pajskalet segt då?

Gunilla

2014-09-06

Jag har gjort pajen vid tre olika tillfällen och fått massor av beröm varje gång

Sofia

2014-06-21

Fem-stjärnigt. Fantastiskt god! Det var generöst med pajdeg som blev riktigt krispig. Innehållet blev fluffigt och saftigt med god smak av spenat och ost. Jag använde vanligt smör: 50 g - som jag tärnade och nöp smulig i mjölet. Jag hoppade även över kylskåpstiden och plattade ut degen direkt i formen - det gick utmärkt.