
Vaniljsemla
Betyg (1-5):
Små ljuvligt söta och saftiga semmelbullar med kardemumma, fyllda med vaniljkräm och vispgrädde. Perfekt för den som inte gillar mandelmassa.
Tillagningstid: 50 min + 2 tim jäsning
Ugnstemperatur:200º
24 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 25 g jäst
- 5 dl mjölk (3 %)
- 2 dl strösocker
- 1 msk kardemummakärnor, mortlade
- 2 krm salt
- 12 dl vetemjöl (720 g) + till utbak
- 100 g smör, rumsvarmt
- 1 ägg, att pensla med
- Vaniljkräm (till 8 semlor)
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 1 msk strösocker
- 0.5 tsk äkta vaniljsocker
- 2 äggulor
- 1.5 msk majsstärkelse
- Till servering (till 8 semlor)
- 3 dl vispgrädde
- 1 msk florsocker
Gör så här
- Smula jästen i en bunke. Värm mjölk, socker och kardemumma till 37° och häll i bunken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt.
- Häll i mjölet lite i taget under omrörning och klicka i smöret. Arbeta degen för hand 10 min (eller 5 min med maskin). Låt jäsa under bakduk 1 timme.
- Forma degen till 24 runda bullar och fördela på 2 plåtar med bakplåtspapper.
- Låt jäsa 40 min under bakduk. Sätt ugnen på 200°. Pensla med lättvispat ägg och grädda en plåt i taget. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna helt.
Vaniljkräm
- Mät upp alla ingredienserna till vaniljkrämen i en kastrull och värm varsamt under konstant omrörning tills det blir en tjock kräm. Ta direkt från värmen och häll upp i en skål. Låt svalna helt.
- Vispa grädden. Skär av ett lock på varje bulle. Bred vaniljkräm på bullarna, klicka på grädde och lägg på locken. Avsluta med att pudra över florsocker
Tips

Ju mindre mjöl i degen desto saftigare bullar. Därför är degen ganska kladdig. Forma semmelbullarna med mycket mjöl på händerna.
Liknande recept
Vaniljsemla
Betyg (1-5):
Små ljuvligt söta och saftiga semmelbullar med kardemumma, fyllda med vaniljkräm och vispgrädde. Perfekt för den som inte gillar mandelmassa.
Tillagningstid: 50 min + 2 tim jäsning
Ugnstemperatur:200º
24 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Smula jästen i en bunke. Värm mjölk, socker och kardemumma till 37° och häll i bunken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt.
- Häll i mjölet lite i taget under omrörning och klicka i smöret. Arbeta degen för hand 10 min (eller 5 min med maskin). Låt jäsa under bakduk 1 timme.
- Forma degen till 24 runda bullar och fördela på 2 plåtar med bakplåtspapper.
- Låt jäsa 40 min under bakduk. Sätt ugnen på 200°. Pensla med lättvispat ägg och grädda en plåt i taget. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna helt.
Vaniljkräm
- Mät upp alla ingredienserna till vaniljkrämen i en kastrull och värm varsamt under konstant omrörning tills det blir en tjock kräm. Ta direkt från värmen och häll upp i en skål. Låt svalna helt.
- Vispa grädden. Skär av ett lock på varje bulle. Bred vaniljkräm på bullarna, klicka på grädde och lägg på locken. Avsluta med att pudra över florsocker
Tips

Ju mindre mjöl i degen desto saftigare bullar. Därför är degen ganska kladdig. Forma semmelbullarna med mycket mjöl på händerna.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Ludwig
2021-02-12
Gott!