Tjälknöl på älg med potatisgratäng

Betyg (1-5):
3 (6 betyg)

Bästa bjudmaten är den man har lagt ner tid och kärlek på. Denna tjälknöl på älg med potatisgratäng, enbärsky och smörslungade rödbetor är fantastisk god. Recept av Emilia Nilsson

Tillagningstid: 1 tim + 4 tim i ugnen
Ugnstemperatur:100-175º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (33)
  • 1 kg älginnanlår, fryst
  • 4 dl grovt salt
  • 10 vitpepparkorn
  • 7 enbär, krossade
  • 3 lagerblad
  • 2 msk finhackad färsk timjan eller rosmarin
  • 2 lagerblad
  • Potatisgratäng
  • 1 kg potatis
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk smör
  • 5 dl grädde
  • 2.5 dl mjölk
  • 1.5 tsk salt
  • 2 dl riven lagrad ost, t ex västerbottensost
  • Smörslungade rödbetor
  • 500 g färska rödbetor
  • 1 msk olja
  • 25 g smör
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1.5 tsk honung
  • flingsalt och peppar
  • 0.5 dl hackad persilja
  • Enbärssky
  • 1 dl hackad gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 fläsksvål (ca 4X4 cm)
  • 10 krossade enbär
  • 8 vitpepparkorn
  • 2 kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad
  • 5 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk viltfond eller kalvfond
  • 1 msk sherry
  • 2 msk smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100˚. Blanda saltet med kryddor och örter i en ugnsform. Vänd runt köttet i saltblandningen.Tillaga mitt i ugnen tills köttet är tinat ( känn med provsticka), och sänk värmen till 75˚. Låt stå tills köttet har en innertemperatur på 60˚. Låt svalna.

Potatisgratäng:

  1. Sätt ugnen på 175˚. Skala och skär potatisen i tunna skivor, gärna med en mandolin. Skiva lök och vitlök tunt och fräs i smör i en stor kastrull. Häll i grädde, mjölk, potatis och salt. Låt sjuda ca 20 min. Häll över i en ugnsform och strö över riven ost. Grädda mitt i ugnen tills potatisen är mjuk och gratängen har fin färg, ca 20 min.

Enbärssky:

  1. Fräs löken i smör tillsammans med fläsksvålen. Tillsätt alla kryddor. Häll i vin och vatten. Låt småputtra ner tills hälften återstår. Sila av och häll i fond och ev sherry. Låt småputtra lite till. Vispa ner en klick smör och smaka av skyn med peppar.

Rödbetor:

  1. Skrubba eller skala rödbetorna. Skär dem i mindre bitar, eller skär i ½ cm tjocka skivor om de är stora. Stek rödbetorna i olja och smör på medellåg värme tills de är genommjuka, ca 10 min. Tillsätt vitlök, honung, salt och peppar. Vänd runt med persilja vid servering.
  2. Skär köttet i så tunna skivor som möjligt. Servera med gratängen, rödbetor.

Tips

Emilia lägger både vit- och svartpepparkorn i sin pepparkvarn.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2019-11-07

Hej Ewa! Det stämmer att det ska vara 4dl salt, men om man önskar mindre salt smak rekommenderas att ta aningen mindre. Lycka till i köket!

Märta Karin Linnea

2019-11-03

Måste ändra mig lite. Köttet gick att äta trots lite för mycket salt. Däremot så blev skyn fantastiskt god. Och det tog ca 12 timmar i ugnen tills det blev 60%. Jag hade potatisgratängen på 200gr och det blev bra. Såg att 175gr gällde gratängen.

Märta Karin Linnea

2019-11-02

Varför står det 175gr i början av receptet och sedan 75gr. Det tog 12 timmar, inte 5 timmar. Alldeles för salt. Gästerna kommer snart och bara att slänga köttet.

Ewa

2019-10-27

Det blev fruktansvärt salt!!!! Ska det verkligen vara 4dl....vi fick slänga köttet. Inget bra.

Liknande recept

Högrevsburgare med ost och karamelliserad lök

(2)

Gremolatastekt biff

(1)

Köttfärssoppa tacostyle

(12)

Karibisk köttgryta

(12)

Rostade rotfrukter med kassler

(21)

Fläskfilé africana

(41)

Fläskfilégryta med champinjoner och palsternacksmos

(74)

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

(8)
33 st
  • Ingredienser (33)
  • 1 kg älginnanlår, fryst
  • 4 dl grovt salt
  • 10 vitpepparkorn
  • 7 enbär, krossade
  • 3 lagerblad
  • 2 msk finhackad färsk timjan eller rosmarin
  • 2 lagerblad
  • Potatisgratäng
  • 1 kg potatis
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk smör
  • 5 dl grädde
  • 2.5 dl mjölk
  • 1.5 tsk salt
  • 2 dl riven lagrad ost, t ex västerbottensost
  • Smörslungade rödbetor
  • 500 g färska rödbetor
  • 1 msk olja
  • 25 g smör
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1.5 tsk honung
  • flingsalt och peppar
  • 0.5 dl hackad persilja
  • Enbärssky
  • 1 dl hackad gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 fläsksvål (ca 4X4 cm)
  • 10 krossade enbär
  • 8 vitpepparkorn
  • 2 kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad
  • 5 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk viltfond eller kalvfond
  • 1 msk sherry
  • 2 msk smör

Tjälknöl på älg med potatisgratäng

Betyg (1-5):
3 (6 betyg)

Bästa bjudmaten är den man har lagt ner tid och kärlek på. Denna tjälknöl på älg med potatisgratäng, enbärsky och smörslungade rödbetor är fantastisk god. Recept av Emilia Nilsson

Tillagningstid: 1 tim + 4 tim i ugnen
Ugnstemperatur:100-175º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100˚. Blanda saltet med kryddor och örter i en ugnsform. Vänd runt köttet i saltblandningen.Tillaga mitt i ugnen tills köttet är tinat ( känn med provsticka), och sänk värmen till 75˚. Låt stå tills köttet har en innertemperatur på 60˚. Låt svalna.

Potatisgratäng:

  1. Sätt ugnen på 175˚. Skala och skär potatisen i tunna skivor, gärna med en mandolin. Skiva lök och vitlök tunt och fräs i smör i en stor kastrull. Häll i grädde, mjölk, potatis och salt. Låt sjuda ca 20 min. Häll över i en ugnsform och strö över riven ost. Grädda mitt i ugnen tills potatisen är mjuk och gratängen har fin färg, ca 20 min.

Enbärssky:

  1. Fräs löken i smör tillsammans med fläsksvålen. Tillsätt alla kryddor. Häll i vin och vatten. Låt småputtra ner tills hälften återstår. Sila av och häll i fond och ev sherry. Låt småputtra lite till. Vispa ner en klick smör och smaka av skyn med peppar.

Rödbetor:

  1. Skrubba eller skala rödbetorna. Skär dem i mindre bitar, eller skär i ½ cm tjocka skivor om de är stora. Stek rödbetorna i olja och smör på medellåg värme tills de är genommjuka, ca 10 min. Tillsätt vitlök, honung, salt och peppar. Vänd runt med persilja vid servering.
  2. Skär köttet i så tunna skivor som möjligt. Servera med gratängen, rödbetor.

Tips

Emilia lägger både vit- och svartpepparkorn i sin pepparkvarn.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2019-11-07

Hej Ewa! Det stämmer att det ska vara 4dl salt, men om man önskar mindre salt smak rekommenderas att ta aningen mindre. Lycka till i köket!

Märta Karin Linnea

2019-11-03

Måste ändra mig lite. Köttet gick att äta trots lite för mycket salt. Däremot så blev skyn fantastiskt god. Och det tog ca 12 timmar i ugnen tills det blev 60%. Jag hade potatisgratängen på 200gr och det blev bra. Såg att 175gr gällde gratängen.

Märta Karin Linnea

2019-11-02

Varför står det 175gr i början av receptet och sedan 75gr. Det tog 12 timmar, inte 5 timmar. Alldeles för salt. Gästerna kommer snart och bara att slänga köttet.

Ewa

2019-10-27

Det blev fruktansvärt salt!!!! Ska det verkligen vara 4dl....vi fick slänga köttet. Inget bra.

Liknande recept

Högrevsburgare med ost och karamelliserad lök

(2)

Gremolatastekt biff

(1)

Köttfärssoppa tacostyle

(12)

Karibisk köttgryta

(12)

Rostade rotfrukter med kassler

(21)

Fläskfilé africana

(41)

Fläskfilégryta med champinjoner och palsternacksmos

(74)

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

(8)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies