Kryddsorter

  

Anis

Ovala, små torkade frön. Smaken påminner om lakrits. Används hel, stött eller mald. Till bröd, potatis och snaps.

Kavring

 

Cayennepeppar

Cayennepeppar tillhör gruppen chilipeppar (spansk peppar) och är av den starkare sorten där även tabascopeppar ingår.

Röd linssoppa med citron

 

Chilipulver

En blandning av mald chilipeppar, spiskummin, oregano, salt och vitlök. Används till kött-, tomat- och äggrätter.

Indisk potatiscurry - dhal aloo

Kryddigt grönsaksris med limeyoghurt

 

Curry

En blandning av malda kryddor. Finns med olika styrka. I blandningen ingår alltid gurkmeja, som ger curryn dess gula färg. Dessutom ingefära, koriander, kryddnejlika, spiskummin med flera. Används till ris-, kyckling-, skaldjurs- och fiskrätter.

Curryräkor

Lax med kokos och curryrub

 

Dragon

Lansettliknande gräsgröna blad. Fransk dragon har mycket fin arom. Används färsk eller torkad. Till kalv-, kyckling-, skaldjurs- och äggrätter samt i såser, till exempel béarnaisesås.

Halstrad pepparsotad lax med dragonsås

Senap- och dragontagliatelle med fläsknoisette

 

Fänkål

Små gulgröna torkade frön. Smak och lukt påminner om anis. Används stött eller mald. Till bröd, fisksoppor och -grytor samt till fläskkött.

Dippsås med fänkål

 

Garam masala

En asiatisk blandning av många kryddor. Oftast ingår spiskummin, koriander, chilipulver, ingefära och kanel.

Kyckling Garam Masala

Paprikasoppa med garam masala

 

Grönpeppar

Färska frukter från pepparbusken som är en klängväxt. Säljs vanligen frystorkad. Har fyllig pepparsmak. Används till pepparbiff, aromsmör och diverse såser.

Biff i grönpepparsås

 

Gurkmeja

Roten av en kryddlilja. Är kraftigt gul, som saffran, men används inte för sin smak. Vanlig i indiska rätter. Ingår i curryblandningar.

Köttfärs och ris med gurkmeja och saffran

 

Ingefära

Roten av en kryddlilja. Finns färsk och torkad, hel eller mald. Sötaktig, stickande aromatisk smak. Till kakor, fläskkött och inläggningar.

Varm mango med honung och ingefära

Vit chokladkräm med äpplen och ingefära

 

Kardemumma

Används stött eller mald. Mycket aromatisk. Till vetebröd, mjuka kakor, äppelrätter och glögg.

Kardemummadoftande bulle i form

Plommonkompott med kardemummayoghurt

 

Koriander

Finns färsk eller torkad, hel eller mald. De persiljeliknande bladen har stark doft och karaktäristisk smak. Används till kryddstark mat, matbröd, soppor och marinader.

Räkor med mango, chili och koriander

 

Kryddpeppar

Omogna, bruna, något knottriga, torkade frukter från ett träd. Används hel eller mald. Smaken påminner om kanel, nejlika och muskot och kallas ibland allspice (allkrydda). Till inkokt fisk, kött, korv och inlagd sill.

Apelsinsill med honung

 

Kummin

Två varianter som lätt misstolkas. Brödkummin är små, mörkt bruna frön. Spiskummin är gråbruna långsmala frön.

Brödkummin används hel. Sötaktig smak. Till bröd, kål, potatis och snaps.

Spiskummin är bittrare och starkare i smaken, används hel i kryddost, mald i kötträtter och i vissa kryddblandninger. Typisk krydda i texmex-köket.

Dillknäcke med kummin

Enkel bönsallad med spiskummin och kanel

 

Körvel, dansk

Fjäderlika blad. Används färsk eller torkad. Till soppor, sallader, fisk och grönsaksrätter.

Körvelsoppa med morötter

 

Mejram

Små gröna blad från en ört. Används torkad, hel eller söndersmulad, eller färsk i hela kvistar. Till ärtsoppa, blodpudding, köttfärssås, lever, svamp.

Lins- eller bönbiffar

 

Muskot

Används riven till potatismos, stuvade makaroner, spenat-, fisk-, och färsrätter.

Fetaostpaj med spenat och zucchini

 

Paprikapulver

Intensivt rött paprikapulver är milt, sött och aromatiskt. Paprikapulver med mer tegelbrun färg har en starkare smak. Till kött-, tomat- och osträtter.

Böngryta med cashewnötter och kokos

 

Rosépeppar

Blanka röda små bär från en tropisk växt. Mild sötaktig smak. Till kött, fågel, skaldjur och efterrätter.

Rosépepparfilé

 

Saffran

Används torkad och eventuellt stött. Ger både smak och färg. Till vetebröd, skaldjurs-, fisk- och risrätter.

Saffranssås

Torsk i saffranssås med rosépeppar

 

Salvia

Grågröna, lite ludna blad från en flerårig växt. Används färsk eller torkad och söndersmulad. Stark aromatisk, lite bitter smak. Till kalkon, fläskkött, fet fisk och tomaträtter.

Kyckling- och svampgryta med salvia

Salvialax med tomatquinoa

 

Senapsfrö

Brunt senapsfrö är små mörkt bruna frön från svartsenap. Gult senapsfrö är små frön från vitsenap. Skarp brännande smak. Hela frön används till lammkött, sill-och gurkinläggningar och till skånsk senap. Senapspulver är malda senapsfrön. Används till såser och hemlagad senap.

Vindaloocurry

 

Sichuanpeppar

Kallas också kinesisk peppar eller anispeppar. Kommer från ett kinesiskt askträd. Pepparkornen är brunröda och innehåller ett litet frö. Används hela, stötta eller malda till kött- och fågelrätter. Rostas oftast innan de mals för att få fram aromen.

Mapo Tofu

 

Stjärnanis

En dekorativ, stjärnformad kinesisk krydda. Används hel, i delar eller mald i kött- och fiskrätter, eller till desserter och inläggningar.

Vinglögg med citron och stjärnanis

   

Källa: Vår kokbok.