Stora köttbullar i svampsås

Stora köttbullar i svampsås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(29)

Tillagningstid: 40 min
4 portioner
  • 500 g nötfärs eller viltfärs
  • 0.5 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 grovriven gul lök
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 tsk krossade enbär
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • Svampsås:
  • 250 g kantareller
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1.5 msk konc svampfond
  • salt och svartpeppar
  • Till servering:
  • potatis eller ris
  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Blanda ströbröd, mjölk, ägg, lök, salt, peppar, enbär och timjan. Låt svälla 5 min. Blanda med färsen och forma till 8 stora köttbullar. Hetta upp en stekpanna och bryn köttbullarna i smör.
  2. Stek svamp och lök i smör under omrörning ca 5 min. Använd gärna en djup stekpanna eller en bred kastrull. Pudra över mjöl, rör om och häll på vatten, grädde och fond. Låt sjuda 5 min. Lägg ner köttbullarna och låt sjuda tills köttbullarna är klara, 6–8 min. Smaka av såsen med salt och peppar. Servera med potatis eller ris och lingon.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Fredric och Astrid

2021-02-10

Detta var jättegott och går hem varje gång. Jag körde frysta kantareller och det funkade bra. Vill man spara pengar går det ju bra att utesluta kantarellerna, smaken av svamp kommer ändå med fonden eller köra champinjoner.

Miranda

2015-11-12

Gjorde detta ikväll men bytte tog 200 g färska champinjoner + 1 burk kantareller då det inte fans färska kantareller i affären. Fungerade utmärkt! Tummen upp.

Stora köttbullar i svampsås
20 st
  • Ingredienser (20)
  • 500 g nötfärs eller viltfärs
  • 0.5 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 grovriven gul lök
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 tsk krossade enbär
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • Svampsås:
  • 250 g kantareller
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1.5 msk konc svampfond
  • salt och svartpeppar
  • Till servering:
  • potatis eller ris
  • rårörda lingon

Stora köttbullar i svampsås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(29)

Tillagningstid: 40 min
4 portioner

Gör så här

  1. Blanda ströbröd, mjölk, ägg, lök, salt, peppar, enbär och timjan. Låt svälla 5 min. Blanda med färsen och forma till 8 stora köttbullar. Hetta upp en stekpanna och bryn köttbullarna i smör.
  2. Stek svamp och lök i smör under omrörning ca 5 min. Använd gärna en djup stekpanna eller en bred kastrull. Pudra över mjöl, rör om och häll på vatten, grädde och fond. Låt sjuda 5 min. Lägg ner köttbullarna och låt sjuda tills köttbullarna är klara, 6–8 min. Smaka av såsen med salt och peppar. Servera med potatis eller ris och lingon.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Fredric och Astrid

2021-02-10

Detta var jättegott och går hem varje gång. Jag körde frysta kantareller och det funkade bra. Vill man spara pengar går det ju bra att utesluta kantarellerna, smaken av svamp kommer ändå med fonden eller köra champinjoner.

Miranda

2015-11-12

Gjorde detta ikväll men bytte tog 200 g färska champinjoner + 1 burk kantareller då det inte fans färska kantareller i affären. Fungerade utmärkt! Tummen upp.