För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Sockrade saffransbullar

Betyg (1-5):
3.27 (26 betyg)

Fyllningen gör bullarna saftiga, söta och oemotståndligt goda.

Tillagningstid: 40 minuter + 1.5 timme att jäsa
Ugnstemperatur:225º
24 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 1 g saffran
  • 1 msk + 1 dl strösocker
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • 12 dl vetemjöl till bakbordet
  • 200 g mandelmassa
  • 0.5 tsk salt
  • Penslig och garnering:
  • 30 g smält smör
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Mortla kardemummakärnorna. Tillsätt saffran, salt och 1 msk strösocker. Mortla lite till. Värm mjölken till 37°. Häll kryddorna i mjölken och sedan direkt ner i en bunke med smulad jäst. Rör tills jästen lösts upp.
  2. Klicka ner smöret, resten av sockret och ägget. Tillsätt 12 dl mjöl successivt under omrörning med degkrokar på elvispen, degblandare eller för hand med en slev. Arbeta degen blank, ca 10 min för hand eller 5 min med maskin, den ska vara ganska lös. Låt jäsa under bakduk minst 1 timme, gärna längre.
  3. Häll ut degen på mjölad bänk. Vänd runt med mjölade händer, arbeta inte in för mycket mjöl, då blir de torra. Skär 24 bitar med en degskrapa. Skär mandelmassan i 24 bitar. Stick ner i bullarna, nyp till och lägg dem med den sidan nedåt på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
  4. Sätt ugnen på 225°. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt bullarna svalna 5 min. Pensla med smält smör och rulla i socker.

Tips

Bullarna går bra att frysa. Bullar som varit framme några dagar får nytt liv i ugn/mikro.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Linn

2016-12-05

Saftiga bullar, men mandelmassan blev en kompakt klump i den färdiga bullen. Skulle nog varit godare om mandelmassan var uppblandad med nåt, så den var lite mjukare/lösare konsistens? (lite som i en semla) Men de går säkert bra att göra utan mandelmassa också - själva bullen blev saftig och god med tydlig saffrans-smak!

Anne

2016-11-27

Mums!!!

Eva

2015-02-15

Godaste bullarna ever!

Annika

2014-12-28

Supergoda!

Liknande recept

Fruktkompott med ingefära och lime

(1)

Snabba jullimpan med frukt och nötter

(19)

Kalkon- och färskosttoast

(7)

Tant Harriets pepparkakor

(53)

Citronmarmelad

(15)

Black bean muffins med apelsinfrosting

(1)

Morotsmuffins med glasyr och strössel

(88)

Nötbräck med torkad frukt

(18)
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 1 g saffran
  • 1 msk + 1 dl strösocker
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • 12 dl vetemjöl till bakbordet
  • 200 g mandelmassa
  • 0.5 tsk salt
  • Penslig och garnering:
  • 30 g smält smör
  • 1 dl strösocker

Sockrade saffransbullar

Betyg (1-5):
3.27 (26 betyg)

Fyllningen gör bullarna saftiga, söta och oemotståndligt goda.

Tillagningstid: 40 minuter + 1.5 timme att jäsa
Ugnstemperatur:225º
24 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Mortla kardemummakärnorna. Tillsätt saffran, salt och 1 msk strösocker. Mortla lite till. Värm mjölken till 37°. Häll kryddorna i mjölken och sedan direkt ner i en bunke med smulad jäst. Rör tills jästen lösts upp.
  2. Klicka ner smöret, resten av sockret och ägget. Tillsätt 12 dl mjöl successivt under omrörning med degkrokar på elvispen, degblandare eller för hand med en slev. Arbeta degen blank, ca 10 min för hand eller 5 min med maskin, den ska vara ganska lös. Låt jäsa under bakduk minst 1 timme, gärna längre.
  3. Häll ut degen på mjölad bänk. Vänd runt med mjölade händer, arbeta inte in för mycket mjöl, då blir de torra. Skär 24 bitar med en degskrapa. Skär mandelmassan i 24 bitar. Stick ner i bullarna, nyp till och lägg dem med den sidan nedåt på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
  4. Sätt ugnen på 225°. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt bullarna svalna 5 min. Pensla med smält smör och rulla i socker.

Tips

Bullarna går bra att frysa. Bullar som varit framme några dagar får nytt liv i ugn/mikro.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Linn

2016-12-05

Saftiga bullar, men mandelmassan blev en kompakt klump i den färdiga bullen. Skulle nog varit godare om mandelmassan var uppblandad med nåt, så den var lite mjukare/lösare konsistens? (lite som i en semla) Men de går säkert bra att göra utan mandelmassa också - själva bullen blev saftig och god med tydlig saffrans-smak!

Anne

2016-11-27

Mums!!!

Eva

2015-02-15

Godaste bullarna ever!

Annika

2014-12-28

Supergoda!

Liknande recept

Fruktkompott med ingefära och lime

(1)

Snabba jullimpan med frukt och nötter

(19)

Kalkon- och färskosttoast

(7)

Tant Harriets pepparkakor

(53)

Citronmarmelad

(15)

Black bean muffins med apelsinfrosting

(1)

Morotsmuffins med glasyr och strössel

(88)

Nötbräck med torkad frukt

(18)