För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Smörsås

Betyg (1-5):
3.89 (19 betyg)

Smörsås som smaksätts med dragon (bearnaise), sambal oelek, örter eller citron istället för vinäger (hollandaise).

Tillagningstid: 20 minuter
2,5 dl
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 150 g smör
  • 5 krossade vitpepparkorn
  • 3 kvistar persilja
  • 1 msk finhackad schalottenlök
  • 2 msk ljus vinäger
  • 4 msk vatten
  • 3 äggulor
  • 1 krm salt
  • Bearnaisesås:
  • 0.5 dl hackad dragon (efter smak)
  • Het bearnaisesås:
  • 1.5 tsk sambal oelek
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • Örtbearnaisesås:
  • 1 dl hackade, blandade, färska örter
  • Hollandaisesås:
  • 2 msk pressad citron (istället för ljus vinäger)

Gör så här

  1. Smält smöret och ställ det åt sidan. Koka peppar, persiljekvistar, lök, vinäger och vatten i en liten kastrull utan lock tills hälften av vätskan är kvar, cirka 1/2 deciliter.
  2. Sila bort peppar, persilja och lök och häll tillbaka vätskan i kastrullen eller en rostfri bunke. Ställ kastrullen eller bunken i en större kastrull med sjudande vatten (vattenbad).
  3. Vispa ner äggulorna i lagen och fortsätt vispa tills blandningen tjocknat. Vattnet i stora kastrullen ska inte koka, då blir det lätt för hett och äggulorna skär sig. När blandningen tjocknat tar du kastrullen eller bunken från vattenbadet.
  4. Fortsätt att vispa när du tillsätter det avsvalnade smöret, först droppvis, sedan i en tunn stråle. Ta inte med bottensatsen av smöret. Vispa hela tiden kraftigt. Såsen ska bli tjock och blank. Smaka av med salt och välj något av förslagen på smaksättningar.
  5. Servera gärna smörsås, klassisk bearnaisesås eller het bearnaisesås till stekt biff eller entrecote, rostade rotfrukter och en tomatsallad. Örtbearnaise eller hollandaise passar bra till stekt eller grillad fisk. Smörsås bör tillagas strax innan serveringen. Om den värms upp finns risk att den skär sig. Isåfall, blanda en ny äggula med lite vatten, vispa ihop, och tillsätt den skurna såsen lite i taget under kraftig vispning. Eller tillsätt en isbit eller lite kallt vatten och vispa kraftigt.

Tips

Kombinera aldrig stålvisp och aluminiumkastrull när du gör såser som innehåller ägg, då blir såsen grå.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Malin

2011-12-26

Smörsås

Liknande recept

Köttbullar med chèvre

(0)

Stora köttbullar i svampsås

(18)

Quinoa- och sötpotatisburgare med pepparrotsgräddfil

(4)

Pasta med svampsås

(15)

Bakad potatis med skinkröra

(4)

Lökpaj med smördeg

(33)

Wrap med grillade grönsaker, kyckling och tzatziki

(8)

Tandoorikyckling med ris

(22)
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 150 g smör
  • 5 krossade vitpepparkorn
  • 3 kvistar persilja
  • 1 msk finhackad schalottenlök
  • 2 msk ljus vinäger
  • 4 msk vatten
  • 3 äggulor
  • 1 krm salt
  • Bearnaisesås:
  • 0.5 dl hackad dragon (efter smak)
  • Het bearnaisesås:
  • 1.5 tsk sambal oelek
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • Örtbearnaisesås:
  • 1 dl hackade, blandade, färska örter
  • Hollandaisesås:
  • 2 msk pressad citron (istället för ljus vinäger)

Smörsås

Betyg (1-5):
3.89 (19 betyg)

Smörsås som smaksätts med dragon (bearnaise), sambal oelek, örter eller citron istället för vinäger (hollandaise).

Tillagningstid: 20 minuter
2,5 dl
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smält smöret och ställ det åt sidan. Koka peppar, persiljekvistar, lök, vinäger och vatten i en liten kastrull utan lock tills hälften av vätskan är kvar, cirka 1/2 deciliter.
  2. Sila bort peppar, persilja och lök och häll tillbaka vätskan i kastrullen eller en rostfri bunke. Ställ kastrullen eller bunken i en större kastrull med sjudande vatten (vattenbad).
  3. Vispa ner äggulorna i lagen och fortsätt vispa tills blandningen tjocknat. Vattnet i stora kastrullen ska inte koka, då blir det lätt för hett och äggulorna skär sig. När blandningen tjocknat tar du kastrullen eller bunken från vattenbadet.
  4. Fortsätt att vispa när du tillsätter det avsvalnade smöret, först droppvis, sedan i en tunn stråle. Ta inte med bottensatsen av smöret. Vispa hela tiden kraftigt. Såsen ska bli tjock och blank. Smaka av med salt och välj något av förslagen på smaksättningar.
  5. Servera gärna smörsås, klassisk bearnaisesås eller het bearnaisesås till stekt biff eller entrecote, rostade rotfrukter och en tomatsallad. Örtbearnaise eller hollandaise passar bra till stekt eller grillad fisk. Smörsås bör tillagas strax innan serveringen. Om den värms upp finns risk att den skär sig. Isåfall, blanda en ny äggula med lite vatten, vispa ihop, och tillsätt den skurna såsen lite i taget under kraftig vispning. Eller tillsätt en isbit eller lite kallt vatten och vispa kraftigt.

Tips

Kombinera aldrig stålvisp och aluminiumkastrull när du gör såser som innehåller ägg, då blir såsen grå.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Malin

2011-12-26

Smörsås

Liknande recept

Köttbullar med chèvre

(0)

Stora köttbullar i svampsås

(18)

Quinoa- och sötpotatisburgare med pepparrotsgräddfil

(4)

Pasta med svampsås

(15)

Bakad potatis med skinkröra

(4)

Lökpaj med smördeg

(33)

Wrap med grillade grönsaker, kyckling och tzatziki

(8)

Tandoorikyckling med ris

(22)