Små blinier med lax
  • Tid 40 min + 1 tim jäsning

Små blinier med lax

5 (1 betyg)

Pröva dessa goda blinier med kallröktlax, smetana och rödlök.

  • Tillagningstid 40 min + 1 tim jäsning
  • Ingredienser 11

Ingredienser

6 portioner
  • 2 ägg
  • 4 dl ljust öl
  • 12 g jäst
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör + till stekning
Till servering (för ca 8 blinier)
  • 1 dl smetana, eller crème fraiche
  • 100 g kallrökt lax
  • 0.5 rödlök, finhackad
  • dill, till garnering
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Separera äggulor och äggvitor. Värm ölet till ca 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av ölet. Tillsätt resten av ölet och sikta ner mjölsorterna, lite i taget, under vispning.

  2. 2

    Tillsätt äggulor och salt och rör till en slät smet. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa ca 1 timme. Smält smöret, låt svalna.

  3. 3

    Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd varsamt ner smör och äggvita i smeten. Stek blinierna i smör till små plättar (ca 6 cm i diameter) i medelvarm stekpanna/plättlagg. Toppa med smetana, lax, lök och dill.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar