Sillsallad

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(14)

Tillagningstid: 1 dygn + 30 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 300 g salt sill eller motsvarande mängd filéer
  • 3 kokta potatisar
  • 5 medelstora inlagda rödbetor
  • 2 äpplen
  • 1 ättiksgurka
  • 1 liten gul lök
  • 1 dl rödbetslag
  • nymalen peppar

Gör så här

  1. Vattlägg sillen. Skölj av saltet på sillen. Klipp eller skär upp fisken och tag ur maginnehållet. Sillen kan vara hel eller skäras i filéer, men med skinn och ryggben kvar. Då lakas de fina smakämnena inte ur under vattläggningen. Lägg sillen i rikligt med kallt vatten, minst 3-4 liter till 2 sillar eller 4 filéer, helst i en rostfri bunke. Rostfritt stål tar inte åt sig lukt och smak av sillen, det gör däremot plast. Plast kan användas om sillen vattläggs i en stor plastpåse som ställs i plastkärlet.
  2. Vattlägg hela sillar upp emot 1 dygn. Tiden kan kortas något om vattnet byts en eller ett par gånger. Vattlägg sillfiléerna 6-8 timmar, byt vatten en gång under tiden. Skär ett litet smakprov och känn efter om sältan är lagom. Om filead sill vattläggs för länge blir den urlakad i smaken.

Filea och flå salt sill

  1. Skär loss den övre filén med kniven tätt intill ryggbenet. Skär sedan bort ryggbenet med knivseggen lätt uppåtlutad. Skär därefter bort sidbenen. Skinnet kan dras av innan sillen fileas eller när den är filead. Lossa i båda fallen skinnet vid huvudändan och drag mot stjärten.
  2. Skär alla ingredienser i små tärningar. Potatis, rödbetor och äpple kan också rivas på rivjärnets grova sida, men salladen blir då mer mosig. Blanda allt i en skål. Smaksätt ev med lite peppar. Låt gärna salladen stå svalt ca 1 dygn för att "mogna" i smaken.
  3. Packa gärna salladen i en rundbottnad skål och stjälp upp den vid serveringen.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Patrik

2011-12-21

Sillsallad

8 st
  • Ingredienser (8)
  • 300 g salt sill eller motsvarande mängd filéer
  • 3 kokta potatisar
  • 5 medelstora inlagda rödbetor
  • 2 äpplen
  • 1 ättiksgurka
  • 1 liten gul lök
  • 1 dl rödbetslag
  • nymalen peppar

Sillsallad

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(14)

Tillagningstid: 1 dygn + 30 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Vattlägg sillen. Skölj av saltet på sillen. Klipp eller skär upp fisken och tag ur maginnehållet. Sillen kan vara hel eller skäras i filéer, men med skinn och ryggben kvar. Då lakas de fina smakämnena inte ur under vattläggningen. Lägg sillen i rikligt med kallt vatten, minst 3-4 liter till 2 sillar eller 4 filéer, helst i en rostfri bunke. Rostfritt stål tar inte åt sig lukt och smak av sillen, det gör däremot plast. Plast kan användas om sillen vattläggs i en stor plastpåse som ställs i plastkärlet.
  2. Vattlägg hela sillar upp emot 1 dygn. Tiden kan kortas något om vattnet byts en eller ett par gånger. Vattlägg sillfiléerna 6-8 timmar, byt vatten en gång under tiden. Skär ett litet smakprov och känn efter om sältan är lagom. Om filead sill vattläggs för länge blir den urlakad i smaken.

Filea och flå salt sill

  1. Skär loss den övre filén med kniven tätt intill ryggbenet. Skär sedan bort ryggbenet med knivseggen lätt uppåtlutad. Skär därefter bort sidbenen. Skinnet kan dras av innan sillen fileas eller när den är filead. Lossa i båda fallen skinnet vid huvudändan och drag mot stjärten.
  2. Skär alla ingredienser i små tärningar. Potatis, rödbetor och äpple kan också rivas på rivjärnets grova sida, men salladen blir då mer mosig. Blanda allt i en skål. Smaksätt ev med lite peppar. Låt gärna salladen stå svalt ca 1 dygn för att "mogna" i smaken.
  3. Packa gärna salladen i en rundbottnad skål och stjälp upp den vid serveringen.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Patrik

2011-12-21

Sillsallad