Shakshuka
  • Tid 50 min

Shakshuka

4.1 (10 betyg)

En kryddig tomatgryta där äggen kokar direkt i såsen. Recept ur boken: Shakshuka, av Nidal Kersh och foto: Lennart Weibull

  • Tillagningstid 50 min
  • Ingredienser 15

Ingredienser

4 portioner
  • 4 ägg
  • 1 kruka färsk koriander
Tomatsås
  • 2 msk olivolja
  • 2 gul lök, tärnade
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 500 g tomater, tärnade
  • 2 röda chili, hackade (urkärnade)
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 tsk grovmald svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 msk harissa eller sambal oelek
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl ljus öl eller 2 dl vatten
Till servering
  • pitabröd och hummus
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Hetta upp olivolja i en kastrull och stek löken på låg värme ca 10 min. Lägg gärna på lock och rör då och då. Tillsätt vitlöken och stek med någon minut under omrörning.

  2. 2

    Tillsätt resten av ingredienserna till tomatsåsen och låt sjuda ca 15 min. Gör fyra små gropar i såsen, som nu blivit tjockare i konsistensen, och knäck försiktigt ner ett ägg i varje grop.

  3. 3

    Sätt på ett lock och låt sjuda tills äggets vita stelnat, ca 6 min. Toppa med koriander och servera med varma pitabröd och hummus.

Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Erika

    Varning: väldigt starkt! Och då tog jag ändå bort en chilli... Linas matkasse har ett recept som är betydligt mildare!

  • Hanna

    STARKT! men gott ;)