Shakshuka

Shakshuka

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(39)

En kryddig tomatgryta där äggen kokar direkt i såsen. Recept ur boken: Shakshuka, av Nidal Kersh och foto: Lennart Weibull

Tillagningstid: 50 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 4 ägg
  • 1 kruka färsk koriander
  • Tomatsås
  • 2 msk olivolja
  • 2 gul lök, tärnade
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 500 g tomater, tärnade
  • 2 röda chili, hackade (urkärnade)
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 tsk grovmald svartpeppar
  • 1 msk harissa eller sambal oelek
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl ljus öl eller 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • Till servering
  • pitabröd och hummus

Gör så här

  1. Hetta upp olivolja i en kastrull och stek löken på låg värme ca 10 min. Lägg gärna på lock och rör då och då. Tillsätt vitlöken och stek med någon minut under omrörning.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna till tomatsåsen och låt sjuda ca 15 min. Gör fyra små gropar i såsen, som nu blivit tjockare i konsistensen, och knäck försiktigt ner ett ägg i varje grop.
  3. Sätt på ett lock och låt sjuda tills äggets vita stelnat, ca 6 min. Toppa med koriander och servera med varma pitabröd och hummus.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Athina

2022-04-03

Jag har lagat detta recept flera gånger nu och det är jättegott! Om man är öite långsam i köket som jag, kan man räkna med att tillagningstiden är ungefär en och en halvtimme. Tips är att ta 1dl öl/vatten istället för 2, då problemet ofta blir att såsen blir för vattnig. Skulle såsen bli för vattnig (så att det inte blir gropar som man kan knäcka ägg i) så mikra lite smör och blanda med mjöl, och häll i en matsked i shakshukan så blir såsen tjockare. Kom ihåg att äggen ofta kokas så att äggvitan täcker äggulan. I detta fall kan man ta en gaffel och försiktigt peta bort det tunna lagret av äggvita. Som en tidig kommentar på denna sida påpekade så räcker 1 chili. Jag brukar även lägga till en hackad röd paprika. Samklig måltid!

Erika

2018-10-04

Varning: väldigt starkt! Och då tog jag ändå bort en chilli... Linas matkasse har ett recept som är betydligt mildare!

Hanna

2018-05-16

STARKT! men gott ;)

Shakshuka
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 4 ägg
  • 1 kruka färsk koriander
  • Tomatsås
  • 2 msk olivolja
  • 2 gul lök, tärnade
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 500 g tomater, tärnade
  • 2 röda chili, hackade (urkärnade)
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 tsk grovmald svartpeppar
  • 1 msk harissa eller sambal oelek
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl ljus öl eller 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • Till servering
  • pitabröd och hummus

Shakshuka

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(39)

En kryddig tomatgryta där äggen kokar direkt i såsen. Recept ur boken: Shakshuka, av Nidal Kersh och foto: Lennart Weibull

Tillagningstid: 50 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Hetta upp olivolja i en kastrull och stek löken på låg värme ca 10 min. Lägg gärna på lock och rör då och då. Tillsätt vitlöken och stek med någon minut under omrörning.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna till tomatsåsen och låt sjuda ca 15 min. Gör fyra små gropar i såsen, som nu blivit tjockare i konsistensen, och knäck försiktigt ner ett ägg i varje grop.
  3. Sätt på ett lock och låt sjuda tills äggets vita stelnat, ca 6 min. Toppa med koriander och servera med varma pitabröd och hummus.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Athina

2022-04-03

Jag har lagat detta recept flera gånger nu och det är jättegott! Om man är öite långsam i köket som jag, kan man räkna med att tillagningstiden är ungefär en och en halvtimme. Tips är att ta 1dl öl/vatten istället för 2, då problemet ofta blir att såsen blir för vattnig. Skulle såsen bli för vattnig (så att det inte blir gropar som man kan knäcka ägg i) så mikra lite smör och blanda med mjöl, och häll i en matsked i shakshukan så blir såsen tjockare. Kom ihåg att äggen ofta kokas så att äggvitan täcker äggulan. I detta fall kan man ta en gaffel och försiktigt peta bort det tunna lagret av äggvita. Som en tidig kommentar på denna sida påpekade så räcker 1 chili. Jag brukar även lägga till en hackad röd paprika. Samklig måltid!

Erika

2018-10-04

Varning: väldigt starkt! Och då tog jag ändå bort en chilli... Linas matkasse har ett recept som är betydligt mildare!

Hanna

2018-05-16

STARKT! men gott ;)