Saffransstjärna

Saffransstjärna

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(22)

Vacker julstjärna av saffransdeg, perfekt att baka och duka fram till adventsfika och glögg.

Tillagningstid: 1 tim 30 min
Ugnstemperatur:175º
2 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 25 g jäst
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1 g saffran
  • 2 krm salt
  • 12 dl vetemjöl (720 g)
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg, att pensla med
  • Vanilj och mandelmassafyllning
  • 200 g mandelmassa, finriven
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0.5 dl pärlsocker, till topping

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölk, socker och saffran till 37° och häll i bunken. Rör om tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt salt. Häll i mjölet lite i taget under omrörning och klicka i smöret. Arbeta degen för hand 10 min(eller 5 min med degblandare).
  3. Låt jäsa under bakduk 1 timme. Sätt ugnen på 175°. Gör fyllningen.

Vanilj och mandelmassafyllning

  1. Dela degen i två bitar. (det blir två stjärnor)Kavla ut ena degbiten. Skär ut två cirklar, ca 26 cm i diameter.
  2. Lägg ena cirkeln på en plåt med bakplåtspapper och bred på 1/4 av fyllningen. Lägg den andra cirkeln ovanpå. Bred på ytterligare 1/4 av fyllningen.
  3. Knåda ihop kantbitarna som är kvar, kavla och skär ut en tredje cirkel att lägga på toppen.
  4. Ställ ett litet glas i mitten och tryck lätt för att markera. Klipp från cirkeln i mitten ut åt kanterna så det blir 16 snibbar.
  5. Ta en snibb i varje hand och snurra dem utåt. Vik in ändbitarna under bullen. Gör lika med resten av snibbarna till en fin stjärna.
  6. Låt jäsa under bakduk ca 40 min. Pensla med lättvispat ägg, Toppa med pärlsocker och grädda mitt i ugnen ca 30 min. Baka ut den andra degbiten på valfritt sätt.

Vanilj och mandelmassafyllning

  1. Vispa ihop mandelmassa, smör och vaniljsocker med elvisp till en jämn smet. Ställ åt sidan.

Tips

Tips på andra fyllningar hittar du på receptet Saffransdeg på Coop.se.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Svetlana

2021-12-02

Bästa recept! Har bakat den stjärnan flera gånger förra året och ska definitivt baka i år.

Carina

2021-12-01

Tack för ett superbra och fantastiskt gott recept👏

Mats

2021-11-18

Så himla god och vacker lussebulle! Bästa receptet!

Checkbox Coop

2021-11-18

Hej Josefin, tack för din kommentar! Eftersom vi helt håller med dig har vi nu lagt in instruktioner i receptet. Ha en fin dag!

Josefin

2020-12-22

Jättegod, fyllig smak och fantastiskt vacker på fikabordet! Ritningen på hur man viker stjärnan borde inkluderas i receptet, svårt att bara följa den skrivna beskrivningen.

Jonas Och Therése

2020-12-02

Sååå god den bleb! Men jag tror nog att man kan göra fyllningen lite tjockare,kanske mindre smör då den sölade väldigt mycket. Denna skall jag göra igen!! Godast ljummen

Saffransstjärna
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 25 g jäst
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1 g saffran
  • 2 krm salt
  • 12 dl vetemjöl (720 g)
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg, att pensla med
  • Vanilj och mandelmassafyllning
  • 200 g mandelmassa, finriven
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0.5 dl pärlsocker, till topping

Saffransstjärna

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(22)

Vacker julstjärna av saffransdeg, perfekt att baka och duka fram till adventsfika och glögg.

Tillagningstid: 1 tim 30 min
Ugnstemperatur:175º
2 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölk, socker och saffran till 37° och häll i bunken. Rör om tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt salt. Häll i mjölet lite i taget under omrörning och klicka i smöret. Arbeta degen för hand 10 min(eller 5 min med degblandare).
  3. Låt jäsa under bakduk 1 timme. Sätt ugnen på 175°. Gör fyllningen.

Vanilj och mandelmassafyllning

  1. Dela degen i två bitar. (det blir två stjärnor)Kavla ut ena degbiten. Skär ut två cirklar, ca 26 cm i diameter.
  2. Lägg ena cirkeln på en plåt med bakplåtspapper och bred på 1/4 av fyllningen. Lägg den andra cirkeln ovanpå. Bred på ytterligare 1/4 av fyllningen.
  3. Knåda ihop kantbitarna som är kvar, kavla och skär ut en tredje cirkel att lägga på toppen.
  4. Ställ ett litet glas i mitten och tryck lätt för att markera. Klipp från cirkeln i mitten ut åt kanterna så det blir 16 snibbar.
  5. Ta en snibb i varje hand och snurra dem utåt. Vik in ändbitarna under bullen. Gör lika med resten av snibbarna till en fin stjärna.
  6. Låt jäsa under bakduk ca 40 min. Pensla med lättvispat ägg, Toppa med pärlsocker och grädda mitt i ugnen ca 30 min. Baka ut den andra degbiten på valfritt sätt.

Vanilj och mandelmassafyllning

  1. Vispa ihop mandelmassa, smör och vaniljsocker med elvisp till en jämn smet. Ställ åt sidan.

Tips

Tips på andra fyllningar hittar du på receptet Saffransdeg på Coop.se.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Svetlana

2021-12-02

Bästa recept! Har bakat den stjärnan flera gånger förra året och ska definitivt baka i år.

Carina

2021-12-01

Tack för ett superbra och fantastiskt gott recept👏

Mats

2021-11-18

Så himla god och vacker lussebulle! Bästa receptet!

Checkbox Coop

2021-11-18

Hej Josefin, tack för din kommentar! Eftersom vi helt håller med dig har vi nu lagt in instruktioner i receptet. Ha en fin dag!

Josefin

2020-12-22

Jättegod, fyllig smak och fantastiskt vacker på fikabordet! Ritningen på hur man viker stjärnan borde inkluderas i receptet, svårt att bara följa den skrivna beskrivningen.

Jonas Och Therése

2020-12-02

Sååå god den bleb! Men jag tror nog att man kan göra fyllningen lite tjockare,kanske mindre smör då den sölade väldigt mycket. Denna skall jag göra igen!! Godast ljummen