
Rostad blomkål med brynt citronsmör, kavringsmul och granatäpple
Betyg (1-5):
Få ingredienser, men i magisk kombination! Är det i år blomkålen tar plats på julbordet? Recept av Eleonora Von Essen
Tillagningstid: 35 min
Ugnstemperatur:200º
6 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 600 g blomkålshuvud
- 50 g smör, rumsvarmt
- 1 tsk salt
- 0.5 granatäpple
- 1 kruka persilja, finhackad
- Kavringsmul
- 2 skivor kavring
- 2 msk smör
- salt
- Citronsmör
- 50 g smör
- 1 citron, finrivet skal
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°. Skär bort blast och en bit nedtill på blomkålen så att den står stadigt. Ställ i en ugnsform och bred på smör runt om. Salta och baka mitt i ugnen tills den fått fin färg och är mjuk men med lätt tuggmotstånd i mitten, ca 30 min. Ös med smöret i formen ett par gånger under ugnstiden.
Kavringsmul:
- Smula kavringskivorna med fingrarna eller i matberedare. Stek smulorna i smör tills de mörknat och blivit frasiga. Låt rinna av på hushållspapper och salta lätt.
Brynt citronsmör:
- Smält smöret under omrörning tills det börjar bli gyllene och doftar nötigt. Häll direkt upp i en skål och riv över citronskal (endast det gula).
- Ringla det brynta smöret över blomkålen, strö över kavringsmulor och granatäppelkärnor. Toppa med finhackad persilja. Skär i skivor vid servering.
Rostad blomkål med brynt citronsmör, kavringsmul och granatäpple
Betyg (1-5):
Få ingredienser, men i magisk kombination! Är det i år blomkålen tar plats på julbordet? Recept av Eleonora Von Essen
Tillagningstid: 35 min
Ugnstemperatur:200º
6 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°. Skär bort blast och en bit nedtill på blomkålen så att den står stadigt. Ställ i en ugnsform och bred på smör runt om. Salta och baka mitt i ugnen tills den fått fin färg och är mjuk men med lätt tuggmotstånd i mitten, ca 30 min. Ös med smöret i formen ett par gånger under ugnstiden.
Kavringsmul:
- Smula kavringskivorna med fingrarna eller i matberedare. Stek smulorna i smör tills de mörknat och blivit frasiga. Låt rinna av på hushållspapper och salta lätt.
Brynt citronsmör:
- Smält smöret under omrörning tills det börjar bli gyllene och doftar nötigt. Häll direkt upp i en skål och riv över citronskal (endast det gula).
- Ringla det brynta smöret över blomkålen, strö över kavringsmulor och granatäppelkärnor. Toppa med finhackad persilja. Skär i skivor vid servering.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-01-02
Bästa vego julaftonsmaten hittills. Vi delade dock blomkålens buketter, snabbare tillagningstid och jämnare gräddning. Serverade till grönkålspaj. Succé
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Maja
2020-01-02
Bästa vego julaftonsmaten hittills. Vi delade dock blomkålens buketter, snabbare tillagningstid och jämnare gräddning. Serverade till grönkålspaj. Succé