Råstekt sparris med hasselnötter, pocherade ägg och örtolja
  • Tid 35 min

Råstekt sparris med hasselnötter, pocherade ägg och örtolja

3.67 (3 betyg)

Krämiga ägg, sparris och färskriven pepparrot! Recept av: Therese Elgquist och foto: Magnus Carlsson

  • Tillagningstid 35 min
  • Ingredienser 17

Ingredienser

6 bufféportioner
  • 500 g grön sparris, ansad
  • 1 msk olivolja
  • 40 g groddar, t ex alfalfagroddar
  • 0.5 dl hasselnötter, rostade och grovt hackade
  • 1 msk riven färsk pepparrot
  • salt och svartpeppar
Örtolja
  • 1 dl olivolja
  • 0.5 dl basilika
  • 0.5 dl persilja
  • 0.5 vitlöksklyfta
  • 1 tsk rivet citronskal (endast det gula)
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • salt och svartpeppar
Pocherade ägg
  • 6 ägg
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk ättiksprit (12 %)
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Örtolja: Mixa alla ingredienser med stavmixer helt slätt. Smaka av med salt och peppar.

Pocherade ägg:

  1. 1

    Koka upp saltat vatten i en stor kastrull och häll i ättikspriten. Rör runt med en sked så det blir en virvel. Knäck ett ägg i en kopp och stjälp ner det i virveln (precis vid ytan). Låt det sjuda ca 30 sek och häll ner ytterligare ett ägg. Lyft upp äggen med hålslev efter 3–4 min och lägg på en tallrik. Gör likadant med resten av äggen.

  2. 2

    Hetta upp olja och stek sparrisen till fin färg, ca 3 min. Salta. Lägg upp sparrisen på ett fat, fördela ägg och groddar ovanpå. Ringla över örtolja och strö över hasselnötter och riven pepparrot. Salta och peppra.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Ann-Britt

    Fantastiskt gott. Jag tog rostade pistage nötter istället.