Rådjurssadel med körsbärssås

Betyg (1-5):
3.23 (22 betyg)

Gör en rejäl lyx-middag! Till köttet passar rostade rotfrukter och en bärig sås.

Tillagningstid: 50 minuter
Ugnstemperatur:180º
10 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 12 st
  • 1.5 kg urbenad rådjurssadel, ytterfilé
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 msk smör, eller rapsolja
  • Sås:
  • 3 finhackade schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 5 dl rött vin
  • 2 dl körsbärsvin, t ex Solbacka
  • 4 msk koncentrerad kalvfond
  • 4 dl vatten
  • 400 g körsbärsmarmelad
  • 5 tsk majsstärkelse
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Skär bort hinnor från köttet, salta och peppra. Bryn köttet i en stekpanna på hög värme cirka 5 minuter, så att köttet får en gyllenbryn färg. Lägg köttet på en ugnsplåt eller i en ugnsfast form och stek i ugn, cirka 10 minuter.
  2. När köttet har en innertemperatur av 62 grader är det rosa och klart att ta ut. För välstekt kött, vänta tills termometern visar 68 grader.
  3. Låt köttet vila övertäckt, men ej insvept, med folie i 10 minuter innan det skärs upp.

Sås:

  1. Fräs schalottenlöken i smör. Tillsätt vin, körsbärsvin, kalvfond och vatten. Låt koka i cirka 15 minuter. Sila av såsen.
  2. Tillsätt körsbärsmarmeladen. Låt koka i ytterligare cirka 15 minuter tills 1/3 av såsen har kokat bort. Blanda ut majsstärkelse med lite av såsen, blanda ner i såsen och koka upp. Vispa ner smöret vid serveringen.

Servering

Servera med rostade rotfrukter, vintersallad och apelsin- och kanelbräserad fänkål.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Birgitta Ask

2014-08-30

Efter 2 år kommer mina barn fortfarande ihåg middagen med rå -djurssadeln och SÅSEN. Önskemål att göra om det har kommit upp och nu ska det ske!

Liknande recept

Sommarsallad med grillad lammrostbiff

(22)

Bönköttbullar med gräddsås

(18)

Revbensspjäll med lingonglaze

(35)

Köttfärslimpa "fegvego" med brunsås och lingon

(6)

Oxfilé med shiitakesvamp, rökt sidfläsk och blåbärssky

(70)

Äggakaka med rårörda lingon

(7)

Viltköttbullar med lingon och senapssås

(7)

Rårakor med fläsk och rårörda lingon

(0)
12 st
  • Ingredienser 12 st
  • 1.5 kg urbenad rådjurssadel, ytterfilé
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 msk smör, eller rapsolja
  • Sås:
  • 3 finhackade schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 5 dl rött vin
  • 2 dl körsbärsvin, t ex Solbacka
  • 4 msk koncentrerad kalvfond
  • 4 dl vatten
  • 400 g körsbärsmarmelad
  • 5 tsk majsstärkelse
  • 50 g smör

Rådjurssadel med körsbärssås

Betyg (1-5):
3.23 (22 betyg)

Gör en rejäl lyx-middag! Till köttet passar rostade rotfrukter och en bärig sås.

Tillagningstid: 50 minuter
Ugnstemperatur:180º
10 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär bort hinnor från köttet, salta och peppra. Bryn köttet i en stekpanna på hög värme cirka 5 minuter, så att köttet får en gyllenbryn färg. Lägg köttet på en ugnsplåt eller i en ugnsfast form och stek i ugn, cirka 10 minuter.
  2. När köttet har en innertemperatur av 62 grader är det rosa och klart att ta ut. För välstekt kött, vänta tills termometern visar 68 grader.
  3. Låt köttet vila övertäckt, men ej insvept, med folie i 10 minuter innan det skärs upp.

Sås:

  1. Fräs schalottenlöken i smör. Tillsätt vin, körsbärsvin, kalvfond och vatten. Låt koka i cirka 15 minuter. Sila av såsen.
  2. Tillsätt körsbärsmarmeladen. Låt koka i ytterligare cirka 15 minuter tills 1/3 av såsen har kokat bort. Blanda ut majsstärkelse med lite av såsen, blanda ner i såsen och koka upp. Vispa ner smöret vid serveringen.

Servering

Servera med rostade rotfrukter, vintersallad och apelsin- och kanelbräserad fänkål.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Birgitta Ask

2014-08-30

Efter 2 år kommer mina barn fortfarande ihåg middagen med rå -djurssadeln och SÅSEN. Önskemål att göra om det har kommit upp och nu ska det ske!

Liknande recept

Sommarsallad med grillad lammrostbiff

(22)

Bönköttbullar med gräddsås

(18)

Revbensspjäll med lingonglaze

(35)

Köttfärslimpa "fegvego" med brunsås och lingon

(6)

Oxfilé med shiitakesvamp, rökt sidfläsk och blåbärssky

(70)

Äggakaka med rårörda lingon

(7)

Viltköttbullar med lingon och senapssås

(7)

Rårakor med fläsk och rårörda lingon

(0)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies