
Rabarbergrottor
Betyg (1-5):
Grottor är en kakfavorit, denna med en ny fyllning av rabarber. Recept av Karoline Jönsson.
Tillagningstid: 30 min + 30 min att göra sylt
Ugnstemperatur:175º
30 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 200 g mjölkfritt margarin eller smör, rumsvarmt
- 1 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 0.5 tsk bakpulver
- 4.5 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
- Rabarbersylt
- 200 g rabarber
- 1 dl strösocker
- 1 citron, finrivet skal och ½ dl pressad saft
- 1 krm vaniljpulver
Gör så här
- Skär rabarbern i bitar och blanda med socker, citron och vaniljpulver. Låt koka tills det liknar en sylt, ca 15 min. Ta från värmen och låt svalna.
- Sätt ugnen på 175°. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt smöret. Arbeta snabbt ihop till en deg med händerna. Överarbeta inte degen.
- Lägg degen på bänkskivan och rulla ut till en ca 30 cm lång rulle, dela i 30 bitar. Rulla varje bit till en boll. Lägg bollen i en pappersform, eller på en plåt med bakplåtspapper, och gör en fördjupning med ett finger.
- Fyll groparna med ½–1 tsk sylt. Baka kakorna mitt i ugnen 15–18 min. Låt kallna.
Tips

Går såklart lika bra att ta en färdig sylt.
Liknande recept
Rabarbergrottor
Betyg (1-5):
Grottor är en kakfavorit, denna med en ny fyllning av rabarber. Recept av Karoline Jönsson.
Tillagningstid: 30 min + 30 min att göra sylt
Ugnstemperatur:175º
30 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Skär rabarbern i bitar och blanda med socker, citron och vaniljpulver. Låt koka tills det liknar en sylt, ca 15 min. Ta från värmen och låt svalna.
- Sätt ugnen på 175°. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt smöret. Arbeta snabbt ihop till en deg med händerna. Överarbeta inte degen.
- Lägg degen på bänkskivan och rulla ut till en ca 30 cm lång rulle, dela i 30 bitar. Rulla varje bit till en boll. Lägg bollen i en pappersform, eller på en plåt med bakplåtspapper, och gör en fördjupning med ett finger.
- Fyll groparna med ½–1 tsk sylt. Baka kakorna mitt i ugnen 15–18 min. Låt kallna.
Tips

Går såklart lika bra att ta en färdig sylt.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-08-12
Visst måste det vara missat att det ska vara socker i degen? Jag har aldrig gjort "grottkakor" tidigare, men tyckte att det var konstigt om de inte skulle smaka sött. Tittade på ett annat recept och då var det 1 dl socker (samma mängder av övriga ingredienser), så jag la till det.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Jennie
2020-08-12
Visst måste det vara missat att det ska vara socker i degen? Jag har aldrig gjort "grottkakor" tidigare, men tyckte att det var konstigt om de inte skulle smaka sött. Tittade på ett annat recept och då var det 1 dl socker (samma mängder av övriga ingredienser), så jag la till det.