Prinsessrulltårta med marängsmörkräm

Prinsessrulltårta med marängsmörkräm

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(15)

Tänk den här till kaffet på påskfikat!

Tillagningstid: 60 min
Ugnstemperatur:250º
12 bitar
  • 3 ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 msk mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk strösocker
  • 0.5 dl hallonsylt
  • 3 dl vispgrädde
  • Marängsmörkräm
  • 1.75 dl strösocker
  • 2 äggvitor
  • 200 g smör, rumsvarmt och helt mjukt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Topping och garnering
  • 1 vitt marsipanlock
  • 6 krm gul hushållsfärg
  • 40 g mörk choklad
  • marsipankycklingar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Vispa ägg och socker till ett pösigt skum. Vispa i mjölken. Blanda vetemjöl och bakpulver, sikta ner och rör till en jämn smet.
  2. Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 5–6 min, tills kakan är gyllenbrun. Strö ut socker på ett bakplåtspapper. Ta ut tårtbottnen och vänd upp den på det sockrade papperet. Lossa på papperet men låt det ligga kvar på tårtbottnen. Lägg även på en kökshandduk så att den inte torkar.

Tårtlock:

  1. Krama ihop marsipan och hushållsfärg till jämn färg. Kavla ut mellan förpackningens plast och ett bakplåtspapper. Lägg i kylskåpet.

Marängsmörkräm:

  1. Vispa ihop socker och äggvita i en rostfri bunke. Sätt bunken i ett varmt vattenbad och vispa marängen för hand till 60–65°. Ta bunken från kastrullen. Fortsätt vispa med elvisp tills marängen blivit helt kall. Vispa in smöret lite i taget till en fluffig, jämn konsistens. Bred marängsmörkräm över tårtbottnen.
  2. Bred ut hallonsylten och rulla ihop rulltårtan på längden. Vispa grädden och bred ut överrullen, spara lite att garnera tårtan med. Lägg marsipanlocket på rulltårtan och tryck in vid kanterna. Skär bort överflödig marsipan och jämna till.
  3. Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Spritsa chokladen på rulltårtan till ett fint mönster. Fäst kycklingarna med lite choklad. Spritsa på grädde.

Tips

Det finns färdiga marsipanlock i t ex grönt och rosa ifall du vill slippa färga locket själv.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

Prinsessrulltårta med marängsmörkräm
16 st
  • Ingredienser (16)
  • 3 ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 msk mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk strösocker
  • 0.5 dl hallonsylt
  • 3 dl vispgrädde
  • Marängsmörkräm
  • 1.75 dl strösocker
  • 2 äggvitor
  • 200 g smör, rumsvarmt och helt mjukt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Topping och garnering
  • 1 vitt marsipanlock
  • 6 krm gul hushållsfärg
  • 40 g mörk choklad
  • marsipankycklingar

Prinsessrulltårta med marängsmörkräm

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(15)

Tänk den här till kaffet på påskfikat!

Tillagningstid: 60 min
Ugnstemperatur:250º
12 bitar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Vispa ägg och socker till ett pösigt skum. Vispa i mjölken. Blanda vetemjöl och bakpulver, sikta ner och rör till en jämn smet.
  2. Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 5–6 min, tills kakan är gyllenbrun. Strö ut socker på ett bakplåtspapper. Ta ut tårtbottnen och vänd upp den på det sockrade papperet. Lossa på papperet men låt det ligga kvar på tårtbottnen. Lägg även på en kökshandduk så att den inte torkar.

Tårtlock:

  1. Krama ihop marsipan och hushållsfärg till jämn färg. Kavla ut mellan förpackningens plast och ett bakplåtspapper. Lägg i kylskåpet.

Marängsmörkräm:

  1. Vispa ihop socker och äggvita i en rostfri bunke. Sätt bunken i ett varmt vattenbad och vispa marängen för hand till 60–65°. Ta bunken från kastrullen. Fortsätt vispa med elvisp tills marängen blivit helt kall. Vispa in smöret lite i taget till en fluffig, jämn konsistens. Bred marängsmörkräm över tårtbottnen.
  2. Bred ut hallonsylten och rulla ihop rulltårtan på längden. Vispa grädden och bred ut överrullen, spara lite att garnera tårtan med. Lägg marsipanlocket på rulltårtan och tryck in vid kanterna. Skär bort överflödig marsipan och jämna till.
  3. Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Spritsa chokladen på rulltårtan till ett fint mönster. Fäst kycklingarna med lite choklad. Spritsa på grädde.

Tips

Det finns färdiga marsipanlock i t ex grönt och rosa ifall du vill slippa färga locket själv.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!