
Potatisgratäng grundrecept
Betyg (1-5):
Klassiskt grundrecept på krämigt god potatisgratäng med grädde, lök, mjölig potatis och riven ost. Potatisgratäng, tillbehöret som alltid gör succé!
Ugnstemperatur:225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 12 vinterpotatisar, gärna mjölig sort
- 2 gul lök eller 1 medelstor purjolök
- 4 dl riven lagrad ost
- 2.5 dl mellangrädde + 2,5 dl mjölk el 5 del matlagningsgrädde alt 2 dl vispgrädde + 3 dl mjölk
- 0.5 tsk svartpeppar
Gör så här
- För att få en krämig gratäng måste man använda grädde, men 15% fetthalt räcker. Föredrar man ett magrare alternativ kan man använda enbart mjölk (3%). Då blir resultatet bäst om man först kokar mjölk och potatis ca 5 min, sedan gräddar i 225°C ugnsvärme 20-30 minuter.
- Värm ugnen till 200°C.
- Skala potatis och lök. Skiva potatisen. Hacka löken eller snitta, skölj och skiva purjon tunt. Riv osten. Varva potatis, salt, peppar och ost i en ugnssäker form. Häll över gräddblandningen.
- Grädda i mitten av ugnen 40-50 min.
- Extra smaksättning: ca 200 g färsk svamp 1-2 vitlöksklyftor ca 1/2 dl finklippt dill
Liknande recept
Potatisgratäng grundrecept
Betyg (1-5):
Klassiskt grundrecept på krämigt god potatisgratäng med grädde, lök, mjölig potatis och riven ost. Potatisgratäng, tillbehöret som alltid gör succé!
Ugnstemperatur:225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- För att få en krämig gratäng måste man använda grädde, men 15% fetthalt räcker. Föredrar man ett magrare alternativ kan man använda enbart mjölk (3%). Då blir resultatet bäst om man först kokar mjölk och potatis ca 5 min, sedan gräddar i 225°C ugnsvärme 20-30 minuter.
- Värm ugnen till 200°C.
- Skala potatis och lök. Skiva potatisen. Hacka löken eller snitta, skölj och skiva purjon tunt. Riv osten. Varva potatis, salt, peppar och ost i en ugnssäker form. Häll över gräddblandningen.
- Grädda i mitten av ugnen 40-50 min.
- Extra smaksättning: ca 200 g färsk svamp 1-2 vitlöksklyftor ca 1/2 dl finklippt dill
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!