Potatisgratäng grundrecept

Betyg (1-5):
3 (3 betyg)

Ugnstemperatur:225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 5 st
  • 12 vinterpotatisar, gärna mjölig sort
  • 2 gul lök eller 1 medelstor purjolök
  • 4 dl riven lagrad ost
  • 2.5 dl mellangrädde + 2,5 dl mjölk el 5 del matlagningsgrädde alt 2 dl vispgrädde + 3 dl mjölk
  • 0.5 tsk svartpeppar

Gör så här

  1. För att få en krämig gratäng måste man använda grädde, men 15% fetthalt räcker. Föredrar man ett magrare alternativ kan man använda enbart mjölk (3%). Då blir resultatet bäst om man först kokar mjölk och potatis ca 5 min, sedan gräddar i 225°C ugnsvärme 20-30 minuter.
  2. Värm ugnen till 200°C.
  3. Skala potatis och lök. Skiva potatisen. Hacka löken eller snitta, skölj och skiva purjon tunt. Riv osten. Varva potatis, salt, peppar och ost i en ugnssäker form. Häll över gräddblandningen.
  4. Grädda i mitten av ugnen 40-50 min.
  5. Extra smaksättning: ca 200 g färsk svamp 1-2 vitlöksklyftor ca 1/2 dl finklippt dill

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Pitabröd med färskpotatis, rökt sik och romsås

(8)

Sötpotatissoppa med matiga våfflor

(3)

Sötpotatissoppa med getost och pumpakärnor

(150)

Tonfisksallad med vaxbönor, ägg och limevinägrett

(4)

Wrap med korv och potatiskross

(23)

Fiskbiffar med curry och korianderyoghurt

(3)

Sillklämmor med potatis och kokt ägg

(4)

Rågmacka med tonfiskröra

(3)
5 st
  • Ingredienser 5 st
  • 12 vinterpotatisar, gärna mjölig sort
  • 2 gul lök eller 1 medelstor purjolök
  • 4 dl riven lagrad ost
  • 2.5 dl mellangrädde + 2,5 dl mjölk el 5 del matlagningsgrädde alt 2 dl vispgrädde + 3 dl mjölk
  • 0.5 tsk svartpeppar

Potatisgratäng grundrecept

Betyg (1-5):
3 (3 betyg)

Ugnstemperatur:225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. För att få en krämig gratäng måste man använda grädde, men 15% fetthalt räcker. Föredrar man ett magrare alternativ kan man använda enbart mjölk (3%). Då blir resultatet bäst om man först kokar mjölk och potatis ca 5 min, sedan gräddar i 225°C ugnsvärme 20-30 minuter.
  2. Värm ugnen till 200°C.
  3. Skala potatis och lök. Skiva potatisen. Hacka löken eller snitta, skölj och skiva purjon tunt. Riv osten. Varva potatis, salt, peppar och ost i en ugnssäker form. Häll över gräddblandningen.
  4. Grädda i mitten av ugnen 40-50 min.
  5. Extra smaksättning: ca 200 g färsk svamp 1-2 vitlöksklyftor ca 1/2 dl finklippt dill

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Pitabröd med färskpotatis, rökt sik och romsås

(8)

Sötpotatissoppa med matiga våfflor

(3)

Sötpotatissoppa med getost och pumpakärnor

(150)

Tonfisksallad med vaxbönor, ägg och limevinägrett

(4)

Wrap med korv och potatiskross

(23)

Fiskbiffar med curry och korianderyoghurt

(3)

Sillklämmor med potatis och kokt ägg

(4)

Rågmacka med tonfiskröra

(3)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies