Potage med getost
Potage med getost
  • Tid 50 min

Potage med getost

5 (1 betyg)

Potage är en fransk rustik soppa med t ex betor, vitlök och vitt vin. Ruskigt god! Recept av Lisa Lemke

  • Tillagningstid 50 min
  • Ingredienser 15

Ingredienser

4 portioner
  • 2 gula lökar
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 0.5 röd chili
  • 400 g potatis
  • 300 g morot
  • 300 g gulbetor eller polkabetor
  • 8 dl vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 50 g smör
  • 1 tsk torkad timjan
  • 8 stora salviablad
  • 2 dl torrt vitt vin
  • salt och svartpeppar
Till servering
  • 100 g chèvre
  • pumpakärna eller solrosfrön, torrostade
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Hacka lök, vitlök och chili. Skala rotfrukterna och skär dem i grova jämnstora bitar. Koka upp vatten och hönsbuljongtärningar.

  2. 2

    Smält smör i en stor kastrull. Fräs lök, vitlök och chili tills löken är mjuk. Tillsätt rotfrukterna och örterna och häll i vin och lite av hönsbuljongen. Koka upp och sjud tills rotfrukterna blivit mjuka. Rör om ofta och tillsätt resten av hönsbuljongen allt eftersom, precis som när man lagar en risotto.

  3. 3

    Mosa hälften av rotfrukterna när de blivit ordentligt mjuka, så det ger buljongen en mer krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar och tillsätt ev lite mer buljong om rotfrukterna dragit åt sig för mycket av vätskan.

  4. 4

    Servera potagen rykande het, toppad med getost bruten i bitar och rostade frön.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar