Pasta med auberginebollar
  • Tid 50 min
  • Ugn 225º

Pasta med auberginebollar

4 (4 betyg)

Smakrik tomatsås med vegetariska auberginebollar till. Recept ur kokboken: Lugn mage med grön mat av: Sofia Antonsson och foto: Ulrika Pousette.

  • Tillagningstid 50 min
  • Ingredienser 25
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

4 portioner
  • 320 g glutenfri spagetti
Tomatsås
  • 1 msk olivolja
  • 2 salladslökar, finstrimlade
  • 2 grillad paprika inlagd, finhackade
  • 1 dl urkärnade gröna oliver, skivade
  • 3 msk tomatpuré
  • 400 g körsbärstomater (på burk)
  • 4 dl vatten
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 2 tsk socker
  • 1 tsk torkad ramslök
  • 1 lagerblad
  • salt och nymalen svartpeppar
Auberginebollar
  • 700 g auberginer
  • 2 salladslökar, finstrimlade
  • 1 msk olivolja
  • 4 skivor vitt bröd
  • 0.5 kruka basilika
  • 1 dl urkärnade gröna oliver
  • 1 tsk rivet citronskal (endast det gula) + 1 msk pressad saft
  • 0.5 msk balsamvinäger
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0.5 tsk chiliflakes
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olivolja, till plåt eller stekning
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Tomatsås: Hetta upp olja i en kastrull och fräs salladslöken. Tillsätt paprika, oliver och tomatpuré. Stek under omrörning någon minut. Häll i resten av ingredienserna och låt såsen sjuda under lock ca 30 min. Smaka av med salt och peppar.

Auberginebollar:

  1. 1

    Sätt ugnen på 225°. Skär auberginen i tärningar. Fräs lök och aubergine mjuka i olivolja på medelvärme, ca 10 min. Mixa bröd och basilika i en matberedare monterad med knivblad.

  2. 2

    Tillsätt aubergineblandningen och resten av ingredienserna till bollarna. Mixa till en jämn smet och smaka av med salt och peppar.

  3. 3

    Klicka smeten till små bollar/biffar med skedar på en plåt med inoljat bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.

  4. 4

    Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Blanda pasta och tomatsås. Toppa med auberginebollar, färsk basilika och ev rivet citronskal.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Du kan också klicka smeten i en het stekpanna med olivolja i och steka till fin färg på båda sidor. (Smeten är lite svårhanterlig.)
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Julia

    Supergott!!