Påsktårta med fågelbo

Påsktårta med fågelbo

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(133)

En riktigt härlig gul påsktårta toppad med söta små påskägg.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter + tid att svalna
Ugnstemperatur:175º
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Tårtbotten:
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl hett vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1 msk smör
  • 2 msk ströbröd
  • Vaniljkräm:
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg, endast gulan
  • 1 msk maizena
  • 0.5 dl strösocker
  • Fyllning:
  • 500 g frysta bär gärna hallon eller jordgubbar
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 300 g grovt mixad fryst eller väl mogen mango
  • 1 dl konc flädersaft
  • Garnering:
  • 500 g gul marsipan (eller vit marsipan färgad med gul karamellfärg)
  • 100 g mörk choklad (70 %)
  • 100 g vit choklad
  • 2 dl strössel
  • chokladägg

Gör så här

  1. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet, lite i taget mot slutet av vispningen.
  2. Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad rund form à 2 liter. Grädda i 175 grader i cirka 35 minuter. Låt svalna något innan den stjälps upp.

Vaniljkräm:

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg alltsammans med resten av ingredienserna i en liten kastrull. Hetta upp och sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, den ska inte koka. Plocka ur vaniljstången och låt svalna.

Fyllning och garnering:

  1. Smält den mörka chokladen i mikro eller över vattenbad. Ringla ganska tjocka ”pinnar” med en sked på bakplåtspapper. Låt stelna i kylen.
  2. Tina bären och rör dem med sockret. Vispa grädden och vänd ner mangon.
  3. Skär tårtbotten i tre delar. Fördela hälften av bären på kakans första lager. Bred vaniljkrämen ovanpå. Lägg på nästa tårtbotten och gör likadant med resten av bären och mangogrädden. Lägg på den sista tårtbottnen och ringla flädersaften över kakan för att göra den extra saftig.
  4. Rulla marsipanen till en lång rulle, cirka 15x75 centimeter. Kavla ut den på ett oljat bakbord. Skär remsan i tre rektangulära delar.Lägg en del längs tårtans kant. Vik över och vecka kanten upptill. Gör likadant med de två andra marsipanbitarna som skarvas lite omlott runt tårtan.
  5. Smält den vita chokladen i mikro eller över vattenbad. Pensla chokladen på tårtans kant och tryck snabbt dit strössel innan chokladen hunnit stelna. Gör ungefär en decimeter i taget och använd rikligt med strössel.
  6. Bryt isär chokladpinnarna och arrangera ett fågelbo mitt på tårtan. Dekorera med godisägg i ”boet”.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Annika

2021-04-06

Jättegod och vacker tårta! Lite jobbigt att göra marsipantäcket bara.

Andreas

2021-04-04

Tårtan var god i smaken men eftersom jag gjorde enligt receptet och inte hällde bort vätskan från bären så blev bottnarna otroligt blöta så att det rann vätska ur tårtan när vi skulle äta den såg trist ut o bottnarna var så blöta att de var oaptitliga. Så det är viktigt att faktiskt hälla bort vätskan ur de tinade bären innan de används! Ändra det i receptet så fler slipper misslyckas med sina tårtor.

Helena

2020-04-06

Frisk och fräsch tårta och passar om man inte gillar så mkt grädde. Blev uppskattad av gästerna.

AyKay

2015-04-05

Mycket snygg och rolig att göra, men inte någon smaksensation.

Ahmed

2014-03-10

Mmmmmm gott

Elinor Strålin

2013-03-30

Tårtan är jättefin och gjorde succe förra påsken. Den är frisk med så mycket frukt och bär i. Vi bytte dock vaniljkrämen mot lemon curd och det blev mycket gott, Glad Påsk Elinor

jeanette

2013-03-30

SÅÅÅ fin å god tårta har jag aldrig gjort,allablev impade av hur fin den var. Kan varmt rekomendera den!

Ahmed

2013-03-28

Mycket bra

Malin

2012-04-22

Bakade tårtan i påskas. Den var saftig och god, men det var rejält tilltaget med choklad. Du behöver bara en fjärdedel av den angivna mängden choklad. Dagen efter var tårtan blöt av all vätska från de frusna bären, så ät den samma dag du gör den alternativt häll bort en del av vätskan från bären om tårtan ska stå över natten.

Marianne Wennström

2012-03-30

Jag bakade tårtan förra helgen. Den blev toppengod. Rolig att baka. Barnen som inte gillar tårta annars tyckte också att den var god. Alla blev impade av att den var så snygg.

Liknande recept

Spara recept

Semlor med hemgjord mandelmassa

Betyg
Betyg
(43)
Spara recept

Semlor i långpanna

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Klassiska semlor

Betyg
Betyg
(49)
Spara recept

Rocky Road-kladdkaka

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Karlsbadersemlor

Betyg
Betyg
(52)
Spara recept

Havreflarn med glass

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Smarriga havrekorgar

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Chokladkaka extra allt

Betyg
Betyg
(40)
Påsktårta med fågelbo
23 st
  • Ingredienser (23)
  • Tårtbotten:
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl hett vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1 msk smör
  • 2 msk ströbröd
  • Vaniljkräm:
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg, endast gulan
  • 1 msk maizena
  • 0.5 dl strösocker
  • Fyllning:
  • 500 g frysta bär gärna hallon eller jordgubbar
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 300 g grovt mixad fryst eller väl mogen mango
  • 1 dl konc flädersaft
  • Garnering:
  • 500 g gul marsipan (eller vit marsipan färgad med gul karamellfärg)
  • 100 g mörk choklad (70 %)
  • 100 g vit choklad
  • 2 dl strössel
  • chokladägg

Påsktårta med fågelbo

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(133)

En riktigt härlig gul påsktårta toppad med söta små påskägg.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter + tid att svalna
Ugnstemperatur:175º
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet, lite i taget mot slutet av vispningen.
  2. Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad rund form à 2 liter. Grädda i 175 grader i cirka 35 minuter. Låt svalna något innan den stjälps upp.

Vaniljkräm:

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg alltsammans med resten av ingredienserna i en liten kastrull. Hetta upp och sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, den ska inte koka. Plocka ur vaniljstången och låt svalna.

Fyllning och garnering:

  1. Smält den mörka chokladen i mikro eller över vattenbad. Ringla ganska tjocka ”pinnar” med en sked på bakplåtspapper. Låt stelna i kylen.
  2. Tina bären och rör dem med sockret. Vispa grädden och vänd ner mangon.
  3. Skär tårtbotten i tre delar. Fördela hälften av bären på kakans första lager. Bred vaniljkrämen ovanpå. Lägg på nästa tårtbotten och gör likadant med resten av bären och mangogrädden. Lägg på den sista tårtbottnen och ringla flädersaften över kakan för att göra den extra saftig.
  4. Rulla marsipanen till en lång rulle, cirka 15x75 centimeter. Kavla ut den på ett oljat bakbord. Skär remsan i tre rektangulära delar.Lägg en del längs tårtans kant. Vik över och vecka kanten upptill. Gör likadant med de två andra marsipanbitarna som skarvas lite omlott runt tårtan.
  5. Smält den vita chokladen i mikro eller över vattenbad. Pensla chokladen på tårtans kant och tryck snabbt dit strössel innan chokladen hunnit stelna. Gör ungefär en decimeter i taget och använd rikligt med strössel.
  6. Bryt isär chokladpinnarna och arrangera ett fågelbo mitt på tårtan. Dekorera med godisägg i ”boet”.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Annika

2021-04-06

Jättegod och vacker tårta! Lite jobbigt att göra marsipantäcket bara.

Andreas

2021-04-04

Tårtan var god i smaken men eftersom jag gjorde enligt receptet och inte hällde bort vätskan från bären så blev bottnarna otroligt blöta så att det rann vätska ur tårtan när vi skulle äta den såg trist ut o bottnarna var så blöta att de var oaptitliga. Så det är viktigt att faktiskt hälla bort vätskan ur de tinade bären innan de används! Ändra det i receptet så fler slipper misslyckas med sina tårtor.

Helena

2020-04-06

Frisk och fräsch tårta och passar om man inte gillar så mkt grädde. Blev uppskattad av gästerna.

AyKay

2015-04-05

Mycket snygg och rolig att göra, men inte någon smaksensation.

Ahmed

2014-03-10

Mmmmmm gott

Elinor Strålin

2013-03-30

Tårtan är jättefin och gjorde succe förra påsken. Den är frisk med så mycket frukt och bär i. Vi bytte dock vaniljkrämen mot lemon curd och det blev mycket gott, Glad Påsk Elinor

jeanette

2013-03-30

SÅÅÅ fin å god tårta har jag aldrig gjort,allablev impade av hur fin den var. Kan varmt rekomendera den!

Ahmed

2013-03-28

Mycket bra

Malin

2012-04-22

Bakade tårtan i påskas. Den var saftig och god, men det var rejält tilltaget med choklad. Du behöver bara en fjärdedel av den angivna mängden choklad. Dagen efter var tårtan blöt av all vätska från de frusna bären, så ät den samma dag du gör den alternativt häll bort en del av vätskan från bären om tårtan ska stå över natten.

Marianne Wennström

2012-03-30

Jag bakade tårtan förra helgen. Den blev toppengod. Rolig att baka. Barnen som inte gillar tårta annars tyckte också att den var god. Alla blev impade av att den var så snygg.

Liknande recept

Spara recept

Semlor med hemgjord mandelmassa

Betyg
Betyg
(43)
Spara recept

Semlor i långpanna

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Klassiska semlor

Betyg
Betyg
(49)
Spara recept

Rocky Road-kladdkaka

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Karlsbadersemlor

Betyg
Betyg
(52)
Spara recept

Havreflarn med glass

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Smarriga havrekorgar

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Chokladkaka extra allt

Betyg
Betyg
(40)