Paltbröd

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(2)

Klassiskt paltbröd med blod som degvätska. Serveras ofta med stekt fläsk och vit sås eller löksås.

Ugnstemperatur:200º-Grill
6 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 5 dl blod (säljs djupfryst)
  • 2.5 dl vatten
  • 2 msk margarin eller smör
  • 2 msk sirap
  • 50 g jäst
  • 1.2 liter rågmjöl (ca 600 g)
  • 8 dl vetemjöl (ca 500 g) eller lantvetemjöl
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Beställ blodet i god tid. Tina det i kylskåp 8-10 timmar.
  2. Blodet ska vara rumsvarmt men får inte värmas. Värm i stället vattnet till 50-60°C och smält fettet i det. Sila blodet och vispa i det.
  3. Degen: Smält margarinet i en kastrull. Häll i blodet och värm till 37°C (fingervarmt). Dela sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt ca 45-60 min. Knåda degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i 6 delar och forma dem till runda kakor, ca 17 cm i diameter. Lägg dem på 2 plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Ställ den sist utbakade plåten lite svalare så att brödet blir lagom färdigjäst tills den första plåten är gräddad. Skåra kakorna korsvis med mjölad kniv. Jäs under bakduk ca 30 min.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt bröden kallna under bakduk. De kan sedan torkas svagt i ugnsvärme eller frysas.
  5. Paltbröd brukar kokas men kan även ätas som smörgås.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Katarina

2021-02-23

vill gärna kunna köpa paltbröd

8 st
  • Ingredienser (8)
  • 5 dl blod (säljs djupfryst)
  • 2.5 dl vatten
  • 2 msk margarin eller smör
  • 2 msk sirap
  • 50 g jäst
  • 1.2 liter rågmjöl (ca 600 g)
  • 8 dl vetemjöl (ca 500 g) eller lantvetemjöl
  • 2 tsk salt

Paltbröd

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(2)

Klassiskt paltbröd med blod som degvätska. Serveras ofta med stekt fläsk och vit sås eller löksås.

Ugnstemperatur:200º-Grill
6 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Beställ blodet i god tid. Tina det i kylskåp 8-10 timmar.
  2. Blodet ska vara rumsvarmt men får inte värmas. Värm i stället vattnet till 50-60°C och smält fettet i det. Sila blodet och vispa i det.
  3. Degen: Smält margarinet i en kastrull. Häll i blodet och värm till 37°C (fingervarmt). Dela sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt ca 45-60 min. Knåda degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i 6 delar och forma dem till runda kakor, ca 17 cm i diameter. Lägg dem på 2 plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Ställ den sist utbakade plåten lite svalare så att brödet blir lagom färdigjäst tills den första plåten är gräddad. Skåra kakorna korsvis med mjölad kniv. Jäs under bakduk ca 30 min.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt bröden kallna under bakduk. De kan sedan torkas svagt i ugnsvärme eller frysas.
  5. Paltbröd brukar kokas men kan även ätas som smörgås.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Katarina

2021-02-23

vill gärna kunna köpa paltbröd