Osso buco på kalvlägg

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.2 (5 betyg)

Tillagningstid: 45 min + 2,5 tim i ugn + 50 min för polentan
Ugnstemperatur:150º
5 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 4 skivor kalvlägg (à 400 g)
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 msk + 2 msk smör
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 stora morötter
  • 300 g rotselleri
  • 1 stor hackad gul lök
  • 4 finhackade vitlöksklyftor
  • 5 dl torrt vin
  • 5 dl vatten
  • 1.5 msk konc kalvfond
  • 1 rosmarinkvist
  • 3 timjankvistar
  • 2 stora tomater
  • 1 tsk finhackad rosmarin och timjan
  • 1 tsk salt
  • Polenta:
  • 2 msk olivolja
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 2 paket saffran à 0.5 g
  • 3 dl polentagryn
  • 1 liter vatten
  • 1.5 msk konc kalvfond
  • 2 dl grädde
  • 0,5 citron, pressad saft
  • 50 g smör
  • 100 g riven parmesan
  • 0.5 dl mascarpone
  • några droppar tabasco
  • 0.5 tsk salt
  • Till servering:
  • grovhackad persilja
  • 1 tsk finhackat citronskal
  • 1 tsk finhackad vitlök
  • riven parmesan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Doppa kalvläggen i mjöl och stek i omgångar i 3 msk smör i en het stekpanna. Krydda köttet med salt och peppar. Lägg över köttet i en mindre långpanna eller ugnssäker form. Koka ur stekpannan med 1 dl vatten och häll skyn över köttet.
  2. Skala och skär morötter och rotselleri i centimeterstora tärningar. Hetta upp pannan igen och bryn rotsaker och lök i omgångar i 2 msk smör. Lägg över allt i formen med köttet. Häll på vin, vatten och fond och lägg på rosmarin- och timjankvistarna. Tillaga mitt i ugnen 2 1⁄2 tim, tills köttet lätt släpper benet. Ös vätskan över köttet då och då.
  3. Skär ett kryss på tomaterna och lägg ner i kokande vatten tills skalet spricker, ca 1 min. Skölj tomaterna i kallt vatten och dra av skalet. Dela på mitten och gröp ur kärnhuset. Skär halvorna i fina tärningar. Smaka av skyn med salt och peppar och vänd ner tomater och örter vid servering.

Polenta

  1. Värm en kastrull med olja och stek lök, vitlök och saffran tills löken mjuknat utan att ta färg. Dra kastrullen från värmen. Rör ner polentan. Vispa ihop vatten och kalvfond och häll i detta i polentan lite i taget under omrörning. Låt polentan småputtra på låg värme under lock ca 30 min. Rör då och då. Det bränner lätt fast. Häll i grädde och låt stå kvar på svag värme under lock ca 15 min. Rör då och då.
  2. Tillsätt citron, smör, parmesan och mascarpone i polentan vid servering. Mixa polentan slät med stavmixer eller i en mat- beredare. Smaka av med salt och tabasco. Blanda persilja, citronskal och vitlök till en gremolata. Toppa osso bucon med gremolata och parmesan. Servera med polenta och ev extra parmesan.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maria

2015-02-15

Jättegott, vi hade saffransrisotto till istället.

Hen

2014-11-25

Grytan, med en liten mängd citronskal i, 100 grader i ugnen hela natten. Supergott.

Liknande recept

Spara recept

Fläskfilégryta med champinjoner och palsternacksmos

Betyg
Betyg
(81)
Spara recept

Baconlindad järpe med primörer

Betyg
Betyg
(17)
Spara recept

Rostbiff med currypotatissallad

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Chorizo- och mozzarellaköttbullar

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Viltköttbullar med lingon och senapssås

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Karibisk köttgryta

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Oxfilé med tartarsallad

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Kött- och grönsakssoppa

Betyg
Betyg
(37)
34 st
  • Ingredienser (34)
  • 4 skivor kalvlägg (à 400 g)
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 msk + 2 msk smör
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 stora morötter
  • 300 g rotselleri
  • 1 stor hackad gul lök
  • 4 finhackade vitlöksklyftor
  • 5 dl torrt vin
  • 5 dl vatten
  • 1.5 msk konc kalvfond
  • 1 rosmarinkvist
  • 3 timjankvistar
  • 2 stora tomater
  • 1 tsk finhackad rosmarin och timjan
  • 1 tsk salt
  • Polenta:
  • 2 msk olivolja
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 2 paket saffran à 0.5 g
  • 3 dl polentagryn
  • 1 liter vatten
  • 1.5 msk konc kalvfond
  • 2 dl grädde
  • 0,5 citron, pressad saft
  • 50 g smör
  • 100 g riven parmesan
  • 0.5 dl mascarpone
  • några droppar tabasco
  • 0.5 tsk salt
  • Till servering:
  • grovhackad persilja
  • 1 tsk finhackat citronskal
  • 1 tsk finhackad vitlök
  • riven parmesan

Osso buco på kalvlägg

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.2 (5 betyg)

Tillagningstid: 45 min + 2,5 tim i ugn + 50 min för polentan
Ugnstemperatur:150º
5 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Doppa kalvläggen i mjöl och stek i omgångar i 3 msk smör i en het stekpanna. Krydda köttet med salt och peppar. Lägg över köttet i en mindre långpanna eller ugnssäker form. Koka ur stekpannan med 1 dl vatten och häll skyn över köttet.
  2. Skala och skär morötter och rotselleri i centimeterstora tärningar. Hetta upp pannan igen och bryn rotsaker och lök i omgångar i 2 msk smör. Lägg över allt i formen med köttet. Häll på vin, vatten och fond och lägg på rosmarin- och timjankvistarna. Tillaga mitt i ugnen 2 1⁄2 tim, tills köttet lätt släpper benet. Ös vätskan över köttet då och då.
  3. Skär ett kryss på tomaterna och lägg ner i kokande vatten tills skalet spricker, ca 1 min. Skölj tomaterna i kallt vatten och dra av skalet. Dela på mitten och gröp ur kärnhuset. Skär halvorna i fina tärningar. Smaka av skyn med salt och peppar och vänd ner tomater och örter vid servering.

Polenta

  1. Värm en kastrull med olja och stek lök, vitlök och saffran tills löken mjuknat utan att ta färg. Dra kastrullen från värmen. Rör ner polentan. Vispa ihop vatten och kalvfond och häll i detta i polentan lite i taget under omrörning. Låt polentan småputtra på låg värme under lock ca 30 min. Rör då och då. Det bränner lätt fast. Häll i grädde och låt stå kvar på svag värme under lock ca 15 min. Rör då och då.
  2. Tillsätt citron, smör, parmesan och mascarpone i polentan vid servering. Mixa polentan slät med stavmixer eller i en mat- beredare. Smaka av med salt och tabasco. Blanda persilja, citronskal och vitlök till en gremolata. Toppa osso bucon med gremolata och parmesan. Servera med polenta och ev extra parmesan.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maria

2015-02-15

Jättegott, vi hade saffransrisotto till istället.

Hen

2014-11-25

Grytan, med en liten mängd citronskal i, 100 grader i ugnen hela natten. Supergott.

Liknande recept

Spara recept

Fläskfilégryta med champinjoner och palsternacksmos

Betyg
Betyg
(81)
Spara recept

Baconlindad järpe med primörer

Betyg
Betyg
(17)
Spara recept

Rostbiff med currypotatissallad

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Chorizo- och mozzarellaköttbullar

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Viltköttbullar med lingon och senapssås

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Karibisk köttgryta

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Oxfilé med tartarsallad

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Kött- och grönsakssoppa

Betyg
Betyg
(37)