Osso bucco med potatisklyftor och gremolata
  • Tid 90 min
  • Ugn 200º

Osso bucco med potatisklyftor och gremolata

2.41 (17 betyg)

Köttgryta med rotsaker som är en given klassiker i Italien.

  • Tillagningstid 90 min
  • Ingredienser 18
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

6 portioner
  • 1.4 kg tjocka skivor gris-, kalvlägg eller lammbog med ben
  • 3 stora morötter
  • 2 stora gula lökar
  • 100 g rotselleri
  • 4 msk olivolja
  • 800 g hela tomater
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 1 krm salt (eller efter smak)
  • 1 krm peppar (eller efter smak)
Potatisklyftor i ugn:
  • 1.2 kg potatisar
  • 0.5 tsk salt (eller efter smak)
  • 1 msk timjan (eller efter smak)
Gremolata:
  • 1 stor citron
  • 4 msk persilja
  • 2 vitlökar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skala morötterna, löken och vitlöken. Hacka grönsakerna fint. Skär sellerin i strimlor. Hetta upp hälften av olivoljan i en gryta som rymmer hela rätten. Fräs grönsakerna i ett par minuter. Häll på de hela tomaterna, spar spadet. Smula över buljongtärningen. Lägg på ett lock och låt puttra.

  2. 2

    Torka av köttet och skär ett snitt i hinnan runt köttet så kupar det sig inte när det steks. Hetta upp resten av olivoljan i en stekpanna. Stek köttskivorna tills de fått lite färg. Lägg de efterhand i grytan. Lägg i lagerbladet och strö över resten av kryd-dorna. Salta och peppra.

  3. 3

    Häll till sist över tomatspadet och häll ev. över lite vatten. Vätskan ska stå ända upp till köttet. Låt puttra i ca 1 timme tills köttet är riktigt mört. Gör potatisen och gremolatan under tiden.

Potatusklyftor

  1. 1

    Värm ugnen till 200 grader. Skölj potatisarna. De behöver inte skalas. Skär varje potatis i 4 klyftor. Lägg potatisen med skalet ned i en långpanna. Stek potatisen tills den är mjuk och vackert gyllenbrun, ca 35 minuter. Salta och strö timjan över den färdiga potatisen.

Gremolata

  1. 1

    Skrubba citronen noga och riv av det gula skalet. Finhacka persilja och vitlök. Rör ihop alltsammans och strö gremolatan över den färdiga osso buccon.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar