Nimboo kay chawal - citronris
  • Tid 30 min

Nimboo kay chawal - citronris

3.38 (8 betyg)

Gult och fint syrligt ris som passar så bra ihop med kryddiga grytor.

  • Tillagningstid 30 min
  • Ingredienser 10

Ingredienser

6 portioner
  • 5 dl basmatiris, eller annat långkornigt ris
  • 100 g osaltat smör
  • 0.5 tsk senapsfrön, helst svarta
  • 0.5 tsk malen mald spiskummin
  • 1 liten skivad gul lök
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 citron, rivet skal och pressad saft
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
Till garnering:
  • 1 klyftad citron
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skölj riset, lägg det i blöt i rikligt med vatten cirka 20 minuter och låt det sedan rinna av ordentligt. Hetta upp smöret i en gryta eller rymlig kastrull på medelvärme tills det blir gyllenbrunt. Fräs senapsfrön och spiskummin 5-10 sekunder. Fräs sedan löken cirka 30 sekunder.

  2. 2

    Blanda i gurkmeja, avrunnet ris, citronskal, pressad citronsaft och rör om. Häll på vattnet, tillsätt salt och låt koka upp. Sänk värmen och låt riset koka sakta cirka 20 minuter under lock.

  3. 3

    Dra kastrullen från värmen och låt stå ytterligare 5 minuter under lock. Fluffa upp riset med en gaffel före serveringen och garnera med tunna citronklyftor.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar