Napoleonbakelse
  • Tid 80 min
  • Ugn 200º

Napoleonbakelse

5 (1 betyg)

  • Tillagningstid 80 min
  • Ingredienser 10
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

16 st
  • 1 förpackning färsk smördeg (250 gram)
  • 1.5 dl äppelmos
Vaniljkräm:
  • 2 gelatinblad
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl + 2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 tsk vaniljpulver
  • 3 äggulor
Glasyr:
  • 1 dl florsocker
  • 2 msk hallonsylt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 200°. Lägg gelatinbladen till vaniljkrämen i kallt vatten.

  2. 2

    Lägg smördegen på en plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Dela den gräddade degen i två halvor.

Vaniljkräm

  1. 1

    Värm mjölk, 1 dl grädde, socker och vaniljpulver lätt i en kastrull. Rör tills sockret har smält. Ta kastrullen från värmen och häll ner äggulorna under konstant vispning. Sänk temperaturen och ställ tillbaka kastrullen på värmen. Värm försiktigt under vispning tills krämen tjocknat (82°). Sila krämen ner i en bunke. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg ner dem i krämen att smälta under omrörning. Låt svalna 15 min i kyl.

  2. 2

    Vispa 2 dl grädde fast och vänd ner i vaniljkrämen. Låt krämen stelna i kyl ca 40 min. Blanda florsocker och sylt. Bred glasyren på ena smördegshalvan.

  3. 3

    Bred äppelmos och sedan vaniljkrämen på den andra smördegsplattan. Lägg plattan med glasyr på krämen och tryck till lite lätt. Använd en spatel eller bred kniv och släta till kanterna. Skär i 16 bitar med en vass kniv.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Bakelsen vinner på att ätas nygjord så lägg ihop den strax innan servering
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Manette

    om jag nu inte kan ha äggulor i vaniljkrämen då jag är allergisk mot ägg som inte har varit utsatt för värme, hur gör jag då??

  • AnkiH

    Utsökt recept! Rekommenderas.