Minimunkar

Minimunkar

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(13)

Tillagningstid: 1 timme 45 minuter
40 st
  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 7.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • Fritering:
  • 750 g kokosfett
  • Glasyr:
  • 6 dl florsocker
  • 3.5 msk vatten
  • Garnering:
  • 2 dl strösocker
  • 5 lime, rivet skal
  • 1.5 dl kokosflingor
  • 2 dl hackade hasselnöt eller andra nötter

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och häll i mjölken. Smula sönder jästen i en bunke och häll över smör- och mjölkblandning när den är ljummen. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en ganska kladdig deg. Låt degen jäsa under bakduk 40 minuter. Forma små bollar av degen och låt dem jäsa ytterligare 20 minuter.
  2. Smält under tiden kokosfettet i en kastrull. Använd en digital stektermometer för att kontrollera värmen, låt den vara kvar i fettet hela tiden så att du ser temperaturen och kan höja eller sänka värmen. När temperaturen är 160-170 grader, lägg i 5-6 munkar åt gången. Vänd dem efter halva tiden, sammanlagd friteringstid 4-5 minuter. Ta upp munkarna, gärna med hålslev, och lägg dem på ett fat med hushållspapper tills de svalnat en aning.

Garnering

  1. Doppa dem först i glasyr, sedan i socker och limeskal, kokosflingor eller nötter.

Glasyr

  1. Rör ihop florsocker och vatten med en sked eller dylikt till en tjock glasyr.

Tips

Blanda eventuellt i lite kakao i glasyren och få chokladsmak!

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Minimunkar
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 7.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • Fritering:
  • 750 g kokosfett
  • Glasyr:
  • 6 dl florsocker
  • 3.5 msk vatten
  • Garnering:
  • 2 dl strösocker
  • 5 lime, rivet skal
  • 1.5 dl kokosflingor
  • 2 dl hackade hasselnöt eller andra nötter

Minimunkar

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(13)

Tillagningstid: 1 timme 45 minuter
40 st

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och häll i mjölken. Smula sönder jästen i en bunke och häll över smör- och mjölkblandning när den är ljummen. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en ganska kladdig deg. Låt degen jäsa under bakduk 40 minuter. Forma små bollar av degen och låt dem jäsa ytterligare 20 minuter.
  2. Smält under tiden kokosfettet i en kastrull. Använd en digital stektermometer för att kontrollera värmen, låt den vara kvar i fettet hela tiden så att du ser temperaturen och kan höja eller sänka värmen. När temperaturen är 160-170 grader, lägg i 5-6 munkar åt gången. Vänd dem efter halva tiden, sammanlagd friteringstid 4-5 minuter. Ta upp munkarna, gärna med hålslev, och lägg dem på ett fat med hushållspapper tills de svalnat en aning.

Garnering

  1. Doppa dem först i glasyr, sedan i socker och limeskal, kokosflingor eller nötter.

Glasyr

  1. Rör ihop florsocker och vatten med en sked eller dylikt till en tjock glasyr.

Tips

Blanda eventuellt i lite kakao i glasyren och få chokladsmak!

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!