Lakritsglass med choklad och hackade nötter
  • Tid 50 min + ca 4 timmar att stelna

Lakritsglass med choklad och hackade nötter

4.27 (11 betyg)

De här pinnarna får det mesta i glassväg att blekna.

  • Tillagningstid 50 min + ca 4 timmar att stelna
  • Ingredienser 9

Ingredienser

6 stycken
  • 2 dl mjölk
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1.5 msk lakritspulver eller 0,5 msk lakritsgranulat eller finmortlad turkisk peppar
  • 3 ägg, endast gulan
  • 1 dl strösocker
Till servering:
  • 6 glasspinnar
  • 200 g mörk choklad
  • 1 dl finhackade valnötter eller hasselnötter
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Koka upp mjölk, grädde och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull, ta av från plattan. Rör ner lakritsgranulat, pulver eller mortlad turkisk peppar.

  2. 2

    Vispa upp äggulor och socker till ett luftigt skum. Häll i den varma gräddmjölken och vispa till en jämn smet. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud under vispning till 85° eller tills den börjar tjockna.

  3. 3

    Sila smeten, låt den svalna och ställ i kylen tills den har kallnat helt, cirka 1 timme. Fyll upp glasspinneformarna med glassmassan och ställ i frysen 1 timme. Stick ner glasspinnarna och låt stå i frysen i minst 3 timmar.

  4. 4

    Skölj hastigt glasspinneformarna i ljummet vatten så att glassarna lossnar. Lägg dem på bakplåtspapper på en bricka. Sätt in i frysen.

  5. 5

    Smält chokladen i vattenbad i ett värmetåligt glas. Ta ut en glass i taget ur frysen och doppa snabbt i chokladen och strö sedan på nöthacket. Gör likadant med resten av glassarna. Värm upp chokladen emellanåt så att det går lätt att doppa. Ät direkt eller förvara dem i en burk med lock i frysen.

Sätt ett betyg

5 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Coop webbredaktör

    Till Maria: Prova att låta chokladen svalna något så att den är lite tjock och inte för rinnig, så ska det fungera bättre.

  • Maria

    Jättegod glass! Jag undrar vad det kan bero på att när jag doppade glassen i den smälta chokladen så kanade chokladen av glassen och blev kvar i skålen? Använde 55% mörk choklad. Doppade en annan gång kokosglass i mörk 70% choklad utan problem. Jag testade att ha i lite rapsolja, men det var liksom svårt att få chokladen att fästa på glassen. Vad var fel tro?

  • Karin, Coop Provkök

    @Johanna - Jag gillar också att använda rent lakritspulver, det är kul att det börjar dyka upp på hyllorna! Tyvärr behövs 1 dl socker till äggvispet, så det får vi leva med! Roligt att du gillar receptet!

  • Johanna

    Världens godaste glass, och bra och enkelt utan att behöva använda glassmaskinen, detta är en ständigt återkommande sommarrecept hemma hos oss. Jag gillar den bättre med enbart rent lakrits pulver, blir lite för söt i mitt tycke med krossade karameller, ev. Kan man kanske ta lite mindre socker då istället??

Visa fler