Kokta ägg

Kokta ägg

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(39)

Tillagningstid: 7 min
Ugnstemperatur:Grill
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • ägg
  • vatten

Gör så här

  1. Äggen kan läggas ner i kallt eller kokande vatten. Om äggen är kylskåpskalla är det bäst att lägga dem i kallt vatten. Ska de läggas i kokande vatten, bör de först spolas en stund i ljummet vatten, då spricker de inte så lätt.

Med kallt vatten: Lägg äggen i en kastrull, häll på kallt vatten tills äggen är täckta. Koka upp och låt äggen sjuda, se tabell.

  1. Med kokande vatten: Koka upp vattnet. Lägg försiktigt ner äggen, ett i taget, med en sked. Om många ägg ska kokas, knyt in dem i en handduk och sänk ner knytet. Vattnet ska täcka äggen. Det ska sedan bara sjuda, om det kokar med bubblor blir vitan seg och skalet spricker lättare.

Ungefärliga koktider, beräknade från det vattnet kokar upp:Om äggen läggs i kallt vatten:Löskokta ägg 1-2 minuterMjukkokta ägg 4-5 minuterHårdkokta ägg 7-8 minuter

  1. Om äggen läggs i kokande vatten: Löskokta ägg 3-5 minuter Mjukkokta ägg 6-7 minuter Hårdkokta ägg 9-10 minuter

Löskokta ägg ska inte spolas med kallt vatten. De ska i stället ligga ett par minuter sedan de tagits upp. Då fortsätter temperaturen att stiga inne i ägget och konsistensen blir lagom. Gulan blir varm och rinnande, vitan mjukt halvstel.

  1. Mjukkokta ägg (med fast vita och mjuk gula) och hårdkokta ägg (alltigenom fasta) kyls hastigt av med kallt vatten om de ska ätas varma. Ska äggen skalas, läggs de i kallt vatten tills de kallnat.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Eliza

2015-12-23

Undrar hur jag kokar äggen om jag vill ha den hårdkokta utan det gröna dagen efter. Löskokt som blir hårda dagen efter?

Roland Henriksson

2015-10-07

När jag kokar ägg tar jag bara en äggkopp med vatten i en gryta med lock. Lägg i så många ägg du behöver sätt plattan på max värme, lägg på ett tätslutande lock när det börjar ånga i grytan stäng av plattan ta tiden 7 min eller mer beroende vilken platta du använder .

andreas cage

2015-07-04

Det här receptet använde jag i backstage när jag spelade in sista scenen i sagan om ringen.

Äggkokar'n

2015-05-15

Hummern, det är inte alls så enkelt alla gånger att få äggen exakt som man vill ha dem. Lättast är att få dem hårdkokta. Koktiden beror på äggets storlek, skalets tjocklek, kokkärlets och vattnets egenskaper (kalkhalten) samt spisens kapacitet och dess platta. Med vänlig hälsning.

Hummern

2015-03-30

Finns det seriöst folk som inte kan koka ägg? Fantastiskt roligt!

Nicholas Bur

2015-02-07

Det här receptet använde jag i backstage när jag skulle filma sista scenen i Face/Off

erik

2014-12-23

Äter inte ägg men mycket matnyttig information ändå.

Tommy

2014-12-23

Najs med info om tider. Har aldrig begripit hur man gör. Skönt att slippa köpa sjäkva kok-tjänsten av grannen. Har varit så att jag köper ägg åt oss båda om han kokar dem.

äggätaren

2014-10-15

Så här gör jag... Med kallt vatten: 3 min löskokt 6 min mjukkokt 9 min hårdkokt

Liknande recept

Spara recept

Äggvåfflor

Betyg
Betyg
(94)
Spara recept

Örtfrittata

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Ägg- och olivbröd

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Tuppkammar

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Tryffeläggröra toppad med parmesan

Betyg
Betyg
(17)
Spara recept

Cheesy eggs – ostiga ägg

Betyg
Betyg
(39)
Spara recept

Äggröra med tryffel

Betyg
Betyg
(52)
Spara recept

Kalljästa briocher

Betyg
Betyg
(17)
Kokta ägg
2 st
  • Ingredienser (2)
  • ägg
  • vatten

Kokta ägg

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(39)

Tillagningstid: 7 min
Ugnstemperatur:Grill
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Äggen kan läggas ner i kallt eller kokande vatten. Om äggen är kylskåpskalla är det bäst att lägga dem i kallt vatten. Ska de läggas i kokande vatten, bör de först spolas en stund i ljummet vatten, då spricker de inte så lätt.

Med kallt vatten: Lägg äggen i en kastrull, häll på kallt vatten tills äggen är täckta. Koka upp och låt äggen sjuda, se tabell.

  1. Med kokande vatten: Koka upp vattnet. Lägg försiktigt ner äggen, ett i taget, med en sked. Om många ägg ska kokas, knyt in dem i en handduk och sänk ner knytet. Vattnet ska täcka äggen. Det ska sedan bara sjuda, om det kokar med bubblor blir vitan seg och skalet spricker lättare.

Ungefärliga koktider, beräknade från det vattnet kokar upp:Om äggen läggs i kallt vatten:Löskokta ägg 1-2 minuterMjukkokta ägg 4-5 minuterHårdkokta ägg 7-8 minuter

  1. Om äggen läggs i kokande vatten: Löskokta ägg 3-5 minuter Mjukkokta ägg 6-7 minuter Hårdkokta ägg 9-10 minuter

Löskokta ägg ska inte spolas med kallt vatten. De ska i stället ligga ett par minuter sedan de tagits upp. Då fortsätter temperaturen att stiga inne i ägget och konsistensen blir lagom. Gulan blir varm och rinnande, vitan mjukt halvstel.

  1. Mjukkokta ägg (med fast vita och mjuk gula) och hårdkokta ägg (alltigenom fasta) kyls hastigt av med kallt vatten om de ska ätas varma. Ska äggen skalas, läggs de i kallt vatten tills de kallnat.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Eliza

2015-12-23

Undrar hur jag kokar äggen om jag vill ha den hårdkokta utan det gröna dagen efter. Löskokt som blir hårda dagen efter?

Roland Henriksson

2015-10-07

När jag kokar ägg tar jag bara en äggkopp med vatten i en gryta med lock. Lägg i så många ägg du behöver sätt plattan på max värme, lägg på ett tätslutande lock när det börjar ånga i grytan stäng av plattan ta tiden 7 min eller mer beroende vilken platta du använder .

andreas cage

2015-07-04

Det här receptet använde jag i backstage när jag spelade in sista scenen i sagan om ringen.

Äggkokar'n

2015-05-15

Hummern, det är inte alls så enkelt alla gånger att få äggen exakt som man vill ha dem. Lättast är att få dem hårdkokta. Koktiden beror på äggets storlek, skalets tjocklek, kokkärlets och vattnets egenskaper (kalkhalten) samt spisens kapacitet och dess platta. Med vänlig hälsning.

Hummern

2015-03-30

Finns det seriöst folk som inte kan koka ägg? Fantastiskt roligt!

Nicholas Bur

2015-02-07

Det här receptet använde jag i backstage när jag skulle filma sista scenen i Face/Off

erik

2014-12-23

Äter inte ägg men mycket matnyttig information ändå.

Tommy

2014-12-23

Najs med info om tider. Har aldrig begripit hur man gör. Skönt att slippa köpa sjäkva kok-tjänsten av grannen. Har varit så att jag köper ägg åt oss båda om han kokar dem.

äggätaren

2014-10-15

Så här gör jag... Med kallt vatten: 3 min löskokt 6 min mjukkokt 9 min hårdkokt

Liknande recept

Spara recept

Äggvåfflor

Betyg
Betyg
(94)
Spara recept

Örtfrittata

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Ägg- och olivbröd

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Tuppkammar

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Tryffeläggröra toppad med parmesan

Betyg
Betyg
(17)
Spara recept

Cheesy eggs – ostiga ägg

Betyg
Betyg
(39)
Spara recept

Äggröra med tryffel

Betyg
Betyg
(52)
Spara recept

Kalljästa briocher

Betyg
Betyg
(17)