
Kokta ägg
Koka ägg med perfekt krämig äggula, lagom hårt för att göra ägghalvor eller kanske rinnigt löskokt? Här är recept och koktider för kokta ägg!
- ägg
- vatten
Gör så här
- Löskokta ägg 3-5 min Mjukkokta ägg 6-7 min Hårdkokta ägg 9-10 min
Koktider om äggen läggs i kallt vatten:
- Löskokta ägg: 1-2 min (från att vattnet kokat upp) Mjukkokta ägg: 4-5 min (från att vattnet kokat upp) Hårdkokta ägg: 7-8 min (från att vattnet kokat upp)
Så kokar du ägg - i kokande vatten:
- Koka upp vatten i en kastrull. Lägg försiktigt ner äggen, ett i taget, med en sked. Vattnet ska täcka äggen. Sjud äggen på låg värme, om det kokar med bubblor blir vitan seg och skalet spricker lättare. Om många ägg ska kokas, knyt in dem i en handduk och sänk ner knytet.
Så kokar du ägg - med kallt vatten:
- Lägg äggen i en kastrull, häll på kallt vatten tills äggen är täckta. Koka upp och låt äggen sjuda.
Servering
- Mjukkokta och hårdkokta ägg: Kyl hastigt av med kallt vatten om de ska ätas varma. Ska äggen skalas -lägg i kallt vatten tills de kallnat. Löskokta ägg: Ta upp ur vattnet och låt ligga ett par minuter. Då fortsätter temperaturen att stiga inne i ägget och konsistensen blir lagom. Gulan blir varm och rinnande, vitan mjukt halvstel.
Överblivna ägg?
- Överblivna löskokta eller mjukkokta ägg kan kokas om så att de blir hårdkokta. Lägg dem i kallt vatten, koka upp och låt sjuda 6-8 min.
Spricker äggen?
- Kylskåpskalla ägg är bäst att koka i kallt vatten. Ska de läggas i kokande vatten, bör de först spolas en stund i ljummet vatten, så spricker de inte lika lätt. Du kan också göra ett litet hål i ägget med en nål eller en äggpickare, för att minska risken för att det spricker.
Kokta ägg
Koka ägg med perfekt krämig äggula, lagom hårt för att göra ägghalvor eller kanske rinnigt löskokt? Här är recept och koktider för kokta ägg!
Gör så här
- Löskokta ägg 3-5 min Mjukkokta ägg 6-7 min Hårdkokta ägg 9-10 min
Koktider om äggen läggs i kallt vatten:
- Löskokta ägg: 1-2 min (från att vattnet kokat upp) Mjukkokta ägg: 4-5 min (från att vattnet kokat upp) Hårdkokta ägg: 7-8 min (från att vattnet kokat upp)
Så kokar du ägg - i kokande vatten:
- Koka upp vatten i en kastrull. Lägg försiktigt ner äggen, ett i taget, med en sked. Vattnet ska täcka äggen. Sjud äggen på låg värme, om det kokar med bubblor blir vitan seg och skalet spricker lättare. Om många ägg ska kokas, knyt in dem i en handduk och sänk ner knytet.
Så kokar du ägg - med kallt vatten:
- Lägg äggen i en kastrull, häll på kallt vatten tills äggen är täckta. Koka upp och låt äggen sjuda.
Servering
- Mjukkokta och hårdkokta ägg: Kyl hastigt av med kallt vatten om de ska ätas varma. Ska äggen skalas -lägg i kallt vatten tills de kallnat. Löskokta ägg: Ta upp ur vattnet och låt ligga ett par minuter. Då fortsätter temperaturen att stiga inne i ägget och konsistensen blir lagom. Gulan blir varm och rinnande, vitan mjukt halvstel.
Överblivna ägg?
- Överblivna löskokta eller mjukkokta ägg kan kokas om så att de blir hårdkokta. Lägg dem i kallt vatten, koka upp och låt sjuda 6-8 min.
Spricker äggen?
- Kylskåpskalla ägg är bäst att koka i kallt vatten. Ska de läggas i kokande vatten, bör de först spolas en stund i ljummet vatten, så spricker de inte lika lätt. Du kan också göra ett litet hål i ägget med en nål eller en äggpickare, för att minska risken för att det spricker.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2015-12-23
Undrar hur jag kokar äggen om jag vill ha den hårdkokta utan det gröna dagen efter. Löskokt som blir hårda dagen efter?
2015-10-07
När jag kokar ägg tar jag bara en äggkopp med vatten i en gryta med lock. Lägg i så många ägg du behöver sätt plattan på max värme, lägg på ett tätslutande lock när det börjar ånga i grytan stäng av plattan ta tiden 7 min eller mer beroende vilken platta du använder .
2015-07-04
Det här receptet använde jag i backstage när jag spelade in sista scenen i sagan om ringen.
2015-05-15
Hummern, det är inte alls så enkelt alla gånger att få äggen exakt som man vill ha dem. Lättast är att få dem hårdkokta. Koktiden beror på äggets storlek, skalets tjocklek, kokkärlets och vattnets egenskaper (kalkhalten) samt spisens kapacitet och dess platta. Med vänlig hälsning.
2015-03-30
Finns det seriöst folk som inte kan koka ägg? Fantastiskt roligt!
2015-02-07
Det här receptet använde jag i backstage när jag skulle filma sista scenen i Face/Off
2014-12-23
Äter inte ägg men mycket matnyttig information ändå.
2014-12-23
Najs med info om tider. Har aldrig begripit hur man gör. Skönt att slippa köpa sjäkva kok-tjänsten av grannen. Har varit så att jag köper ägg åt oss båda om han kokar dem.
2014-10-15
Så här gör jag... Med kallt vatten: 3 min löskokt 6 min mjukkokt 9 min hårdkokt
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Eliza
2015-12-23
Undrar hur jag kokar äggen om jag vill ha den hårdkokta utan det gröna dagen efter. Löskokt som blir hårda dagen efter?
Roland Henriksson
2015-10-07
När jag kokar ägg tar jag bara en äggkopp med vatten i en gryta med lock. Lägg i så många ägg du behöver sätt plattan på max värme, lägg på ett tätslutande lock när det börjar ånga i grytan stäng av plattan ta tiden 7 min eller mer beroende vilken platta du använder .
andreas cage
2015-07-04
Det här receptet använde jag i backstage när jag spelade in sista scenen i sagan om ringen.
Äggkokar'n
2015-05-15
Hummern, det är inte alls så enkelt alla gånger att få äggen exakt som man vill ha dem. Lättast är att få dem hårdkokta. Koktiden beror på äggets storlek, skalets tjocklek, kokkärlets och vattnets egenskaper (kalkhalten) samt spisens kapacitet och dess platta. Med vänlig hälsning.
Hummern
2015-03-30
Finns det seriöst folk som inte kan koka ägg? Fantastiskt roligt!
Nicholas Bur
2015-02-07
Det här receptet använde jag i backstage när jag skulle filma sista scenen i Face/Off
erik
2014-12-23
Äter inte ägg men mycket matnyttig information ändå.
Tommy
2014-12-23
Najs med info om tider. Har aldrig begripit hur man gör. Skönt att slippa köpa sjäkva kok-tjänsten av grannen. Har varit så att jag köper ägg åt oss båda om han kokar dem.
äggätaren
2014-10-15
Så här gör jag... Med kallt vatten: 3 min löskokt 6 min mjukkokt 9 min hårdkokt