Koka saft

Betyg (1-5):
5 (1 betyg)

Att koka egen saft är enkelt och man behöver bara ett fåtal ingredienser - bär, vatten och socker. Använd sommarens bär eller ta en titt i frysdisken och gör hemmagjord saft!

1 sats
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (4)
  • 2 liter (ca 2 kg) bär, eller tex rabarber eller äpplen
  • 3 dl vatten,till röda och vita vinbär 4-5 dl, till svarta vinbär 6 dl
  • Koka på nytt
  • 6 dl socker, ca 500 g per liter avrunnen saft
  • 1 krm natriumbensoat, per liter saft

Gör så här

  1. Kan göras av färska eller frysta bär. Olika sorters bär, också rabarber, kan blandas efter tillgång och smak, Blir 8-9 dl sur saft eller 1-1 1/4 liter söt saft.
  2. Rensa och skölj ev bären, rabarber sköljs och skärs i bitar. Bär behöver inte repas, snoppas eller kärnas ur. Frysta bär behöver inte tinas. Mät eller väg bären och beräkna vattenmängden därefter. Saftiga körsbär kan kokas utan vatten. Koka upp vattnet i en rymlig gryta och lägg i bären. Koka tills de gett ifrån sig saften, ca 10 min. Tryck bären då och då mot grytans kant så att de krossas. Häll bärmassan i en silställning att självrinna 20-30 min. Man vinner inget på att låta den stå längre, den mesta saften rinner av de första minuterna.

Blandsaft

  1. Jordgubbar kan blandas med rabarber, krusbär eller röda vinbär. · Hallon kan blandas med rabarber, blåbär eller röda vinbär. · Blåbär kan blandas med odon, hallon eller röda vinbär. · Söta eller sura körsbär kan blandas med krusbär, rabarber eller röda vinbär. · Fläderbär kan blandas med röda eller svarta vinbär eller ev syrliga äpplen. Koka på nytt: Obs! För att få ut mer smak av bärmassan kan den efter första avrinningen kokas på nytt med lite vatten, 3-4 min. Häll "eftersaften" i samma sil så att den blandar sig med den först avrunna saften. Detta är bättre än att sila och koka eftersaften för sig.
  2. Mät upp den avrunna saften och häll den i rengjord gryta. Koka upp saften. Mät upp och rör ner sockret, lite i taget, och koka upp saften på nytt. Ställ grytan vid sidan 4-5 min, så att ev skum samlas och lätt kan tas bort. Tillsätt ev natriumbensoat, utrört i lite av saften.
  3. Häll saften i rena varma flaskor, ända upp till kanten. Förslut dem genast. Förvara svalt. Obs! Sockermängden kan minskas till 4-5 dl per liter om saften förvaras i kylen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



4 st
  • Ingredienser (4)
  • 2 liter (ca 2 kg) bär, eller tex rabarber eller äpplen
  • 3 dl vatten,till röda och vita vinbär 4-5 dl, till svarta vinbär 6 dl
  • Koka på nytt
  • 6 dl socker, ca 500 g per liter avrunnen saft
  • 1 krm natriumbensoat, per liter saft

Koka saft

Betyg (1-5):
5 (1 betyg)

Att koka egen saft är enkelt och man behöver bara ett fåtal ingredienser - bär, vatten och socker. Använd sommarens bär eller ta en titt i frysdisken och gör hemmagjord saft!

1 sats
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Kan göras av färska eller frysta bär. Olika sorters bär, också rabarber, kan blandas efter tillgång och smak, Blir 8-9 dl sur saft eller 1-1 1/4 liter söt saft.
  2. Rensa och skölj ev bären, rabarber sköljs och skärs i bitar. Bär behöver inte repas, snoppas eller kärnas ur. Frysta bär behöver inte tinas. Mät eller väg bären och beräkna vattenmängden därefter. Saftiga körsbär kan kokas utan vatten. Koka upp vattnet i en rymlig gryta och lägg i bären. Koka tills de gett ifrån sig saften, ca 10 min. Tryck bären då och då mot grytans kant så att de krossas. Häll bärmassan i en silställning att självrinna 20-30 min. Man vinner inget på att låta den stå längre, den mesta saften rinner av de första minuterna.

Blandsaft

  1. Jordgubbar kan blandas med rabarber, krusbär eller röda vinbär. · Hallon kan blandas med rabarber, blåbär eller röda vinbär. · Blåbär kan blandas med odon, hallon eller röda vinbär. · Söta eller sura körsbär kan blandas med krusbär, rabarber eller röda vinbär. · Fläderbär kan blandas med röda eller svarta vinbär eller ev syrliga äpplen. Koka på nytt: Obs! För att få ut mer smak av bärmassan kan den efter första avrinningen kokas på nytt med lite vatten, 3-4 min. Häll "eftersaften" i samma sil så att den blandar sig med den först avrunna saften. Detta är bättre än att sila och koka eftersaften för sig.
  2. Mät upp den avrunna saften och häll den i rengjord gryta. Koka upp saften. Mät upp och rör ner sockret, lite i taget, och koka upp saften på nytt. Ställ grytan vid sidan 4-5 min, så att ev skum samlas och lätt kan tas bort. Tillsätt ev natriumbensoat, utrört i lite av saften.
  3. Häll saften i rena varma flaskor, ända upp till kanten. Förslut dem genast. Förvara svalt. Obs! Sockermängden kan minskas till 4-5 dl per liter om saften förvaras i kylen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies