Janssonpaj

Janssonpaj

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(16)

Prova en ny variant av janssons frestelse som en paj, otroligt gott att servera på julbordet.

Tillagningstid: 20 min + 50 min i ugnen
Ugnstemperatur:175º
6 portioner
  • 500 g potatis
  • 2 gula lökar, skivade
  • 125 g ansjovis
  • 4 ägg
  • 4 dl grädde
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 msk ströbröd
  • 25 g kallt smör
  • Pajdeg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 100 g smör, kallt och tärnat
  • 2 msk kallt vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175˚. Blanda mjölerna till pajdegen. Tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och låt stå i frysen ca 10 min.
  2. Nagga med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Skala och skär potatisen i tunna stavar. Vänd runt med lök och ansjovis (både fisk och spad) i pajskalet. Vispa lätt ihop ägg, grädde, salt och peppar.
  3. Häll äggstanningen på potatisen och strö över ströbrödet. Lägg hyvlade smörskivor ovanpå och grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Känn att potatisen är mjuk.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Magnus

2020-06-17

Superbra! Ett riktigt bra alternativ till vanlig Jansson

Mats

2020-01-07

Tog längre tid i ugnen än vad receptet sa. Tog två burkar ansjovis. Blev okej men går inte att jämföra med den goda smaken på vanlig jansson. Äggstanningen blev lite jomlig.

Janssonpaj
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 500 g potatis
  • 2 gula lökar, skivade
  • 125 g ansjovis
  • 4 ägg
  • 4 dl grädde
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 msk ströbröd
  • 25 g kallt smör
  • Pajdeg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 100 g smör, kallt och tärnat
  • 2 msk kallt vatten

Janssonpaj

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(16)

Prova en ny variant av janssons frestelse som en paj, otroligt gott att servera på julbordet.

Tillagningstid: 20 min + 50 min i ugnen
Ugnstemperatur:175º
6 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175˚. Blanda mjölerna till pajdegen. Tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och låt stå i frysen ca 10 min.
  2. Nagga med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Skala och skär potatisen i tunna stavar. Vänd runt med lök och ansjovis (både fisk och spad) i pajskalet. Vispa lätt ihop ägg, grädde, salt och peppar.
  3. Häll äggstanningen på potatisen och strö över ströbrödet. Lägg hyvlade smörskivor ovanpå och grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Känn att potatisen är mjuk.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Magnus

2020-06-17

Superbra! Ett riktigt bra alternativ till vanlig Jansson

Mats

2020-01-07

Tog längre tid i ugnen än vad receptet sa. Tog två burkar ansjovis. Blev okej men går inte att jämföra med den goda smaken på vanlig jansson. Äggstanningen blev lite jomlig.