Janssonpaj

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.4 (15 betyg)

Prova en ny variant av janssons frestelse som en paj, otroligt gott att servera på julbordet.

Tillagningstid: 20 min + 50 min i ugnen
Ugnstemperatur:175º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 500 g potatis
  • 2 gula lökar, skivade
  • 125 g ansjovis
  • 4 ägg
  • 4 dl grädde
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 msk ströbröd
  • Pajdeg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 100 g smör, kallt och tärnat
  • 2 msk kallt vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175˚. Blanda mjölerna till pajdegen. Tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och låt stå i frysen ca 10 min.
  2. Nagga med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Skala och skär potatisen i tunna stavar. Vänd runt med lök och ansjovis (både fisk och spad) i pajskalet. Vispa lätt ihop ägg, grädde, salt och peppar.
  3. Häll äggstanningen på potatisen och strö över ströbrödet. Lägg hyvlade smörskivor ovanpå och grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Känn att potatisen är mjuk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Magnus

2020-06-17

Superbra! Ett riktigt bra alternativ till vanlig Jansson

Mats

2020-01-07

Tog längre tid i ugnen än vad receptet sa. Tog två burkar ansjovis. Blev okej men går inte att jämföra med den goda smaken på vanlig jansson. Äggstanningen blev lite jomlig.

Liknande recept

Spara recept

Sesammarinerad lax med vattenkrasse

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Laxsashimi med sesamfrön

Betyg
Betyg
(25)
Spara recept

Parmesansnäckor med räkor och lax

Betyg
Betyg
(30)
Spara recept

Deviled eggs – kryddade ägg

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Gravad lax med rosépeppar

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Ansjovisröra med brynt smör

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Laxrulle med wasabi

Betyg
Betyg
(25)
Spara recept

Minilaxtartar på mörkt pumpernickel

Betyg
Betyg
(1)
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 500 g potatis
  • 2 gula lökar, skivade
  • 125 g ansjovis
  • 4 ägg
  • 4 dl grädde
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 msk ströbröd
  • Pajdeg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 100 g smör, kallt och tärnat
  • 2 msk kallt vatten

Janssonpaj

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.4 (15 betyg)

Prova en ny variant av janssons frestelse som en paj, otroligt gott att servera på julbordet.

Tillagningstid: 20 min + 50 min i ugnen
Ugnstemperatur:175º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175˚. Blanda mjölerna till pajdegen. Tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och låt stå i frysen ca 10 min.
  2. Nagga med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Skala och skär potatisen i tunna stavar. Vänd runt med lök och ansjovis (både fisk och spad) i pajskalet. Vispa lätt ihop ägg, grädde, salt och peppar.
  3. Häll äggstanningen på potatisen och strö över ströbrödet. Lägg hyvlade smörskivor ovanpå och grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Känn att potatisen är mjuk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Magnus

2020-06-17

Superbra! Ett riktigt bra alternativ till vanlig Jansson

Mats

2020-01-07

Tog längre tid i ugnen än vad receptet sa. Tog två burkar ansjovis. Blev okej men går inte att jämföra med den goda smaken på vanlig jansson. Äggstanningen blev lite jomlig.

Liknande recept

Spara recept

Sesammarinerad lax med vattenkrasse

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Laxsashimi med sesamfrön

Betyg
Betyg
(25)
Spara recept

Parmesansnäckor med räkor och lax

Betyg
Betyg
(30)
Spara recept

Deviled eggs – kryddade ägg

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Gravad lax med rosépeppar

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Ansjovisröra med brynt smör

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Laxrulle med wasabi

Betyg
Betyg
(25)
Spara recept

Minilaxtartar på mörkt pumpernickel

Betyg
Betyg
(1)