Inkokta plommon med mandelsmulor och kardemummasås

Inkokta plommon med mandelsmulor och kardemummasås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(0)

En klassisk dessert med twist. Smulorna ger en härlig krispighet.

Tillagningstid: 40 minuter + tid att svalna
Ugnstemperatur:200º
8 portioner
  • 1 vaniljstång
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 dl vitt vin
  • 0.5 dl grenadine, eller konc blandsaft
  • 33 cl Sprite (läsken)
  • 16 st plommon, halverade och urkärnade
  • Smulor:
  • 50 mandelspån
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk smör
  • Sås:
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 3 tsk kardemummakärnor
  • 9 äggulor
  • 1.5 dl strösocker

Gör så här

  1. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt socker, vin, grenadin, Sprite och vaniljstången.
  2. Koka upp och låt koka 5 min utan lock. Lyft ur vaniljstången och lägg i plommonen. Koka ytterligare 5 min. Låt svalna i lagen.

Smulor

  1. Blanda allt i en bunke, strö ut det över en plåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen på 200° ca 5 min.

Kardemummasås

  1. Koka upp grädde, mjölk och kardemummakärnor. Ta av från plattan och låt dra 20 min. Vispa ihop äggulor och socker pösigt. Sila bort kardemummakärnorna. Vispa ner äggsmeten i gräddblandningen och värm försiktigt under vispning till 82° då såsen tjocknar. Låt kallna innan servering.

Tips

Den goda såsen passar även utmärkt till höstens alla efterrättspajer.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Inkokta plommon med mandelsmulor och kardemummasås
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 1 vaniljstång
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 dl vitt vin
  • 0.5 dl grenadine, eller konc blandsaft
  • 33 cl Sprite (läsken)
  • 16 st plommon, halverade och urkärnade
  • Smulor:
  • 50 mandelspån
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk smör
  • Sås:
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 3 tsk kardemummakärnor
  • 9 äggulor
  • 1.5 dl strösocker

Inkokta plommon med mandelsmulor och kardemummasås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(0)

En klassisk dessert med twist. Smulorna ger en härlig krispighet.

Tillagningstid: 40 minuter + tid att svalna
Ugnstemperatur:200º
8 portioner

Gör så här

  1. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt socker, vin, grenadin, Sprite och vaniljstången.
  2. Koka upp och låt koka 5 min utan lock. Lyft ur vaniljstången och lägg i plommonen. Koka ytterligare 5 min. Låt svalna i lagen.

Smulor

  1. Blanda allt i en bunke, strö ut det över en plåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen på 200° ca 5 min.

Kardemummasås

  1. Koka upp grädde, mjölk och kardemummakärnor. Ta av från plattan och låt dra 20 min. Vispa ihop äggulor och socker pösigt. Sila bort kardemummakärnorna. Vispa ner äggsmeten i gräddblandningen och värm försiktigt under vispning till 82° då såsen tjocknar. Låt kallna innan servering.

Tips

Den goda såsen passar även utmärkt till höstens alla efterrättspajer.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!