Helstekt kalkon

Betyg (1-5):
3.01 (177 betyg)

Örtkryddad brödfyllning, sås och saftigt kött. En klassisk högtidsmåltid!

Tillagningstid: 3 timmar
Ugnstemperatur:175º
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (24)
  • 3 kg hel kalkon
  • 0.5 tsk svartpeppar eller vitpeppar
  • 1 stor citron
  • 2 dl hackad, färsk rosmarin
  • 1.5 tsk torkad salvia
  • 1.5 tsk torkad oregano
  • 1.5 tsk torkad timjan
  • 25 g smör
  • Sås:
  • 1 hönsbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
  • 1 dl grädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 msk vinbärsgelé eller tranbärsgelé
  • 1 tsk soja (efter smak)
  • 1 msk sherry eller madeira (efter smak)
  • 0.5 tsk peppar
  • Örtkryddad brödfyllning:
  • 1.5 dl mjölk
  • 5 smulat vitt formbröd (ej dagsfärskt)
  • 1 kalkonlever
  • 50 g strimlad bacon
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 hackad, färsk persilja
  • 1 dl hackad, färsk rosmarin
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Ta vara på ev krås, dvs hals, muskelmage och hjärta. Förbered ev fyllning till kalkonen, se förslag längre ner. Koka buljong på kråset och använd till såsen. Krydda kalkonen in- och utvändigt med salt och peppar. Dela en citron i klyftor och lägg de och örter eller en fyllning inuti kalkonen.
  2. Pensla den runt om med smält smör. Lägg kalkonen på sidan i en långpanna, stöd ev fågeln med t ex hopknycklad aluminiumfolie. Sätt in den i nedre delen av ugnen och stek ca 30 min. Vänd kalkonen och stek andra sidan ca 30 min. Vänd den till sist med bröstet upp och stek färdigt.
  3. Kalkonen är klar när köttet är genomstekt där lårbenet är fäst vid kroppen och när köttsaften är utan rosa inslag. Täck bröstet med aluminiumfolie om färgen blir för mörk. Ta ut kalkonen och gör såsen. Stektid ca 3 timmar

Sås

  1. Häll vatten i långpannan och vispa ihop med skyn från kalkonen. Sila skyn. Mät upp sky, buljong och grädde. Koka upp. Rör ihop mjöl och vatten till en slät redning. Häll den i skyn under omrörning och koka 5 min. Tillsätt gelé och smaka av med soja, sherry eller madeira. Peppra och salta ev. Ta ur ev fyllning och servera den till köttet.

Örtkryddad brödfyllning

  1. Värm mjölken och blanda den med brödet. Hacka levern, strimla baconskivorna, skala och finhacka löken. Stek bacon och lök, lägg i levern och stek den hastigt. Blanda bröd- och mjölkblandningen med det stekta. Tillsätt persiljan och smaksätt med örter, salt och peppar. Blanda till sist ner ägget. Lägg fyllningen i den kryddade fågeln och sy eller fäst ihop den.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ingrid

2014-11-15

Jag håller med Göran, Kalkon!

Göran...

2011-12-17

Kalkon

Liknande recept

Kryddrubbade kycklingmedaljonger med raw slaw-sallad

(3)

Thainudlar med kycklingfärssås

(37)

Grillad kyckling med parmesankräm

(2)

Kycklingspett med hummus

(5)

Fruktig couscous med grillad kycklingfilé

(1)

Grillad kyckling med grön asiatisk sallad

(11)

Kycklingvingar "sweet and sour"

(25)

Tacokyckling med picklad rödlök

(5)
24 st
  • Ingredienser (24)
  • 3 kg hel kalkon
  • 0.5 tsk svartpeppar eller vitpeppar
  • 1 stor citron
  • 2 dl hackad, färsk rosmarin
  • 1.5 tsk torkad salvia
  • 1.5 tsk torkad oregano
  • 1.5 tsk torkad timjan
  • 25 g smör
  • Sås:
  • 1 hönsbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
  • 1 dl grädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 msk vinbärsgelé eller tranbärsgelé
  • 1 tsk soja (efter smak)
  • 1 msk sherry eller madeira (efter smak)
  • 0.5 tsk peppar
  • Örtkryddad brödfyllning:
  • 1.5 dl mjölk
  • 5 smulat vitt formbröd (ej dagsfärskt)
  • 1 kalkonlever
  • 50 g strimlad bacon
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 hackad, färsk persilja
  • 1 dl hackad, färsk rosmarin
  • 1 ägg

Helstekt kalkon

Betyg (1-5):
3.01 (177 betyg)

Örtkryddad brödfyllning, sås och saftigt kött. En klassisk högtidsmåltid!

Tillagningstid: 3 timmar
Ugnstemperatur:175º
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Ta vara på ev krås, dvs hals, muskelmage och hjärta. Förbered ev fyllning till kalkonen, se förslag längre ner. Koka buljong på kråset och använd till såsen. Krydda kalkonen in- och utvändigt med salt och peppar. Dela en citron i klyftor och lägg de och örter eller en fyllning inuti kalkonen.
  2. Pensla den runt om med smält smör. Lägg kalkonen på sidan i en långpanna, stöd ev fågeln med t ex hopknycklad aluminiumfolie. Sätt in den i nedre delen av ugnen och stek ca 30 min. Vänd kalkonen och stek andra sidan ca 30 min. Vänd den till sist med bröstet upp och stek färdigt.
  3. Kalkonen är klar när köttet är genomstekt där lårbenet är fäst vid kroppen och när köttsaften är utan rosa inslag. Täck bröstet med aluminiumfolie om färgen blir för mörk. Ta ut kalkonen och gör såsen. Stektid ca 3 timmar

Sås

  1. Häll vatten i långpannan och vispa ihop med skyn från kalkonen. Sila skyn. Mät upp sky, buljong och grädde. Koka upp. Rör ihop mjöl och vatten till en slät redning. Häll den i skyn under omrörning och koka 5 min. Tillsätt gelé och smaka av med soja, sherry eller madeira. Peppra och salta ev. Ta ur ev fyllning och servera den till köttet.

Örtkryddad brödfyllning

  1. Värm mjölken och blanda den med brödet. Hacka levern, strimla baconskivorna, skala och finhacka löken. Stek bacon och lök, lägg i levern och stek den hastigt. Blanda bröd- och mjölkblandningen med det stekta. Tillsätt persiljan och smaksätt med örter, salt och peppar. Blanda till sist ner ägget. Lägg fyllningen i den kryddade fågeln och sy eller fäst ihop den.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ingrid

2014-11-15

Jag håller med Göran, Kalkon!

Göran...

2011-12-17

Kalkon

Liknande recept

Kryddrubbade kycklingmedaljonger med raw slaw-sallad

(3)

Thainudlar med kycklingfärssås

(37)

Grillad kyckling med parmesankräm

(2)

Kycklingspett med hummus

(5)

Fruktig couscous med grillad kycklingfilé

(1)

Grillad kyckling med grön asiatisk sallad

(11)

Kycklingvingar "sweet and sour"

(25)

Tacokyckling med picklad rödlök

(5)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies