Engelsk kalkon med fyllning
  • Tid 3 tim
  • Ugn 175º

Engelsk kalkon med fyllning

2.61 (23 betyg)

Saftig fågel som många blir mätta på.

  • Tillagningstid 3 tim
  • Ingredienser 14
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

13 portioner
  • 5 kg kalkon
  • 1.5 tsk salt
  • 1 msk smör
  • 1 äpple
Fyllning:
  • 5 dl mixat vitt bröd, gärna gårdagens
  • 1 dl hackad färsk salvia
  • 2 dl hackad gul lök
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör
Sås:
  • 3 msk kycklingfond
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • salt
  • peppar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Ta bort eventuellt inkråm ur kalkonen. Blanda bröd, salvia, lök och salt till fyllningen. Krama ihop blandningen och fyll kalkonen med den tillsammans med 2 matskedar smör.

  2. 2

    Knyt gärna ihop benen med ett steksnöre så håller sig fyllningen bättre på plats. Tryck in ett äpple i halsänden. Lägg kalkonen i en smord djup långpanna med bröstsidan upp.

  3. 3

    Salta ovansidan med salt och klicka på smör. Täck noga med aluminiumfolie och låt stå i ugnen cirka 2 timmar och 30 minuter. Ta bort folien. Häll av, men spara, vätskan från pannan. Stick in en stektermometer där lårbenet är fäst vid kroppen och ställ in i ugnen igen.

  4. 4

    När temperaturen är 75 grader, köttsaften utan rosa inslag och färgen vackert gyllene, är fågeln färdig. Häll tillbaka en del av den sparade vätskan i långpannan. Vispa loss det som fastnat. Häll vätskan med skrap i en kastrull och koka upp med kycklingfond.

  5. 5

    Sila såsen och koka upp den igen. Knåda smör och vetemjöl till en redning och lägg i den kokande såsen. Koka cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servering

Servera med potatismos, kokta sockerärtor, morötter, brysselkål och äppelmos.
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar