Grönkålspaj med fetaost och valnötter

Grönkålspaj med fetaost och valnötter

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(26)

Så god paj som är toppad med crunchiga valnötter. Perfekt att servera på julbordet eller som middag. Recept ur kokboken: Balkanmat av Diana Dontsova.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
  • 225 g grönkål, skuren i bitar
  • 1 stor rödlök, hackad eller skivad
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 msk rapsolja
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 150 g fetaost eller vitost
  • 150 g lagrad ost, riven
  • 50 g valnöt
  • Pajdeg
  • 150 g smör, kallt tärnat
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 2 msk kallt vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Nyp ihop smör, mjöl och salt. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Plasta in och låt vila i kylen ca 10 min.
  2. Kavla ut degen på mjölad bänk och lägg i en pajform, ca 26 cm i diameter. Tryck ner ordentligt i kanten. Låt stå i frysen ca 10 min. Nagga med gaffel och grädda mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Fräs grönkål och lök i olja. Tillsätt vitlök, salt och peppar. Fräs tills allt är mjukt och ta från värmen.
  4. Vispa ihop ägg, mjölk och salt. Lägg grönkålen i pajskalet blandat med smulad fetaost och riven ost.
  5. Häll över äggstanningen och grädda pajen i nedre delen av ugnen till fin färg och tills äggstanningen stelnat, ca 30 min. Toppa ev med hackade valnötter vid servering.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-08-22

Oj vad gott, Erik, tack för tipset!

Erik

2022-08-21

Svinbra! Körde på nötterna sista 5 min på pajen så de blev lite rostade + hade i 1 pkt bacon för att… jag var sugen på bacon.

Victoria

2022-01-12

Fantastiskt god paj! Kan verkligen rekommendera den. Tyvärr hade jag inte valnötter hemma men det gick precis lika bra med pekannötter.

Grönkålspaj med fetaost och valnötter
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 225 g grönkål, skuren i bitar
  • 1 stor rödlök, hackad eller skivad
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 msk rapsolja
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 150 g fetaost eller vitost
  • 150 g lagrad ost, riven
  • 50 g valnöt
  • Pajdeg
  • 150 g smör, kallt tärnat
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 2 msk kallt vatten

Grönkålspaj med fetaost och valnötter

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(26)

Så god paj som är toppad med crunchiga valnötter. Perfekt att servera på julbordet eller som middag. Recept ur kokboken: Balkanmat av Diana Dontsova.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
4 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Nyp ihop smör, mjöl och salt. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Plasta in och låt vila i kylen ca 10 min.
  2. Kavla ut degen på mjölad bänk och lägg i en pajform, ca 26 cm i diameter. Tryck ner ordentligt i kanten. Låt stå i frysen ca 10 min. Nagga med gaffel och grädda mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Fräs grönkål och lök i olja. Tillsätt vitlök, salt och peppar. Fräs tills allt är mjukt och ta från värmen.
  4. Vispa ihop ägg, mjölk och salt. Lägg grönkålen i pajskalet blandat med smulad fetaost och riven ost.
  5. Häll över äggstanningen och grädda pajen i nedre delen av ugnen till fin färg och tills äggstanningen stelnat, ca 30 min. Toppa ev med hackade valnötter vid servering.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-08-22

Oj vad gott, Erik, tack för tipset!

Erik

2022-08-21

Svinbra! Körde på nötterna sista 5 min på pajen så de blev lite rostade + hade i 1 pkt bacon för att… jag var sugen på bacon.

Victoria

2022-01-12

Fantastiskt god paj! Kan verkligen rekommendera den. Tyvärr hade jag inte valnötter hemma men det gick precis lika bra med pekannötter.