Gravad lax med apelsin och rosmarin

Gravad lax med apelsin och rosmarin

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(6)

Denna gravade lax är klassisk men med moderna fräscha smaker av apelsin och rosmarin.

Tillagningstid: 15 min + 3 dagar
10 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1.2 kg laxsida
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 dl salt
  • 2 msk finhackad färsk rosmarin
  • 1 apelsin, finrivet skal
  • Gravlaxsås
  • 0.5 dl sötstark senap
  • 1 msk ättiksprit (12 %)
  • 0.5 msk flytande honung
  • 2 dl rapsolja
  • 0.5 msk finhackad färsk rosmarin
  • 2 tsk finrivet apelsinskal

Gör så här

  1. Dela laxen i två bitar. Blanda socker och salt med rosmarin och apelsinskal. Strö saltblandningen över ena laxbiten och lägg den andra över så att skinnsidorna är utåt. Lägg i en plastpåse och låt stå i kylen 3 dagar.
  2. Vänd laxsidorna några gånger under tiden. Vispa ihop senapen med ättiksprit och honung, häll i oljan i en tunn stråle under vispning tills det bildats en tjock sås.
  3. Smaksätt med rosmarin och apelsinskal. Skär laxen i tunna skivor vid servering och servera med såsen.

Tips

Smaksätt med dill och citronskal om du vill ha det helt klassiskt.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Calamari med panko

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Parmesansnäckor med räkor och lax

Betyg
Betyg
(30)
Spara recept

Laxtartar till förrätt

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Gravad lax med rosépeppar

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Deviled eggs – kryddade ägg

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Filodegsknyten med Västerbottensost

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Limeströmming

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Enkla gravlaxbakelser

Betyg
Betyg
(11)
Gravad lax med apelsin och rosmarin
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 1.2 kg laxsida
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 dl salt
  • 2 msk finhackad färsk rosmarin
  • 1 apelsin, finrivet skal
  • Gravlaxsås
  • 0.5 dl sötstark senap
  • 1 msk ättiksprit (12 %)
  • 0.5 msk flytande honung
  • 2 dl rapsolja
  • 0.5 msk finhackad färsk rosmarin
  • 2 tsk finrivet apelsinskal

Gravad lax med apelsin och rosmarin

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(6)

Denna gravade lax är klassisk men med moderna fräscha smaker av apelsin och rosmarin.

Tillagningstid: 15 min + 3 dagar
10 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Dela laxen i två bitar. Blanda socker och salt med rosmarin och apelsinskal. Strö saltblandningen över ena laxbiten och lägg den andra över så att skinnsidorna är utåt. Lägg i en plastpåse och låt stå i kylen 3 dagar.
  2. Vänd laxsidorna några gånger under tiden. Vispa ihop senapen med ättiksprit och honung, häll i oljan i en tunn stråle under vispning tills det bildats en tjock sås.
  3. Smaksätt med rosmarin och apelsinskal. Skär laxen i tunna skivor vid servering och servera med såsen.

Tips

Smaksätt med dill och citronskal om du vill ha det helt klassiskt.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Calamari med panko

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Parmesansnäckor med räkor och lax

Betyg
Betyg
(30)
Spara recept

Laxtartar till förrätt

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Gravad lax med rosépeppar

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Deviled eggs – kryddade ägg

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Filodegsknyten med Västerbottensost

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Limeströmming

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Enkla gravlaxbakelser

Betyg
Betyg
(11)