Fransk äppelpaj i gjutjärnspanna
  • Tid 1 tim
  • Ugn 200º

Fransk äppelpaj i gjutjärnspanna

3.1 (60 betyg)

Paj i panna är kul och för tankarna till den franska landsbygden. Servera med sockersöt vaniljgrädde.

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 13
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

8 portioner
Pajdeg:
  • 150 g smör
  • 0.5 dl socker
  • 1 ägg
  • 3 dl mjöl
Fyllning:
  • 1 dl råsocker
  • 2 msk vatten
  • 2 dl hackade valnötter
  • 2 tsk kanel
  • 50 g smör
  • 6 skalade, urkärnade, halverade äpplen
Servering:
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk florsocker
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Blanda ihop samtliga ingredienser till pajdegen i en skål och ställ kallt medan du förbereder fyllningen.

Fyllning

  1. 1

    Häll råsocker, vatten, valnötter och kanel i en gjutjärnspanna och klicka i smör. Lägg i äppelhalvorna med den runda sidan neråt och stek några minuter. Ta stekpannan av spisen.

  2. 2

    Kavla ut pajdegen till en cirkel som täcker pannan med 5 centimeter marginal runt om.

  3. 3

    Lägg degen över äpplena, tryck ner kanterna i pannan och klä in äpplena med pajdegen. Baka i ugnen i 25 minuter. Täck pannan med en stor tallrik eller fat och vänd upp pajen.

  4. 4

    Vispa grädden och smaksätt med florsocker samt frön från vaniljstång.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar