
Finska pinnar
Betyg (1-5):
Klassiska spröda finska pinnar gjorda på mördeg. som toppas med pärlsocker.
Tillagningstid: 30 min
Ugnstemperatur:175-200º
50 st
- 4.5 dl vetemjöl
- 0.5 dl socker
- 200 g smör
- 5 bittermandlar eller 1 krm bittermandelarom
- Pensling/Garnering
- ägg, uppvispat eller äggvita
- 0.5 dl mandel, hackad
- 0.75 dl pärlsocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg mjölet och ev bittermandel i en skål eller i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg i socker och smör, skuret i bitar. Arbeta ihop allt till en deg med händerna eller gaffel. Eller blanda i en matberedare. Om degen är kladdig, låt den vila övertäckt i kylskåp minst 30 min.
- Rulla den till fingertjocka längder. Lägg dem intill varandra. Pensla alla längderna på en gång med uppvispat ägg eller äggvita.
- Strö över hackad mandel och pärlsocker. Skär längderna i 4-5 cm långa bitar. Lägg kakorna på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen ca 10 min
Finska pinnar
Betyg (1-5):
Klassiska spröda finska pinnar gjorda på mördeg. som toppas med pärlsocker.
Tillagningstid: 30 min
Ugnstemperatur:175-200º
50 st
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg mjölet och ev bittermandel i en skål eller i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg i socker och smör, skuret i bitar. Arbeta ihop allt till en deg med händerna eller gaffel. Eller blanda i en matberedare. Om degen är kladdig, låt den vila övertäckt i kylskåp minst 30 min.
- Rulla den till fingertjocka längder. Lägg dem intill varandra. Pensla alla längderna på en gång med uppvispat ägg eller äggvita.
- Strö över hackad mandel och pärlsocker. Skär längderna i 4-5 cm långa bitar. Lägg kakorna på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen ca 10 min
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2022-06-08
Hej Anita, tråkigt att höra. Vi har provbakat och kakorna blev bra. Men om degen känns lös när man blandat den kan man gärna låta den vila i kylen en stund, och därefter tillsätta ytterligare lite mjöl om det behövs. Lycka till!
2022-06-05
Degen blev för lös. Öka på mängden mjöl, kakorna flöt ut på plåten. Men goda.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2022-06-08
Hej Anita, tråkigt att höra. Vi har provbakat och kakorna blev bra. Men om degen känns lös när man blandat den kan man gärna låta den vila i kylen en stund, och därefter tillsätta ytterligare lite mjöl om det behövs. Lycka till!
Anita
2022-06-05
Degen blev för lös. Öka på mängden mjöl, kakorna flöt ut på plåten. Men goda.