Fikon i konjak med nyårsglass

Fikon i konjak med nyårsglass

0 (0 betyg)

Gör två sorters egen glass till fikonen. En gyllengul med smaka av saffran och apelsin och en med smak av mandel.

  • Ingredienser 9

Tillagningstid: 4,5 timme

Ingredienser

10 portioner
  • 780 g fikon i konjak, på burk
Nougatglass:
  • 5 dl vaniljglass
  • 1 dl socker eller råströsocker
  • 50 g finhackad sötmandel
Saffrans- och apelsinglass:
  • 0.5 g saffran + 1 tsk hett vatten
  • 2 ägg
  • 2 dl florsocker
  • 2 apelsiner, rivet skal och pressad saft
  • 3 dl vispgrädde
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

Nougatglass

  1. 1

    Låt glassen smälta lite så att den går att röra. Häll sockret i torr stekpanna (ø ca 24 cm) och låt smälta utan omrörning tills det precis blivit ljusbrunt. Tag pannan från plattan och rör ner mandeln. Häll genast ut massan på smord plåt eller bakplåtspapper. Bryt den i bitar när den svalnat. Lägg bitarna på en skärbräda och krossa dem med t ex baksidan en träslev. Blanda glassen med nästan allt nougatkross i en skål, spara lite till garnering, och smaka av med lite av lagen från fikonen. Låt glassen stå övertäckt i frysen ca 4 timmar.

Saffrans- och apelsinglass

  1. 1

    Blanda saffran med vatten så det löser sig. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa grädden. Blanda ner saffran, apelsinskal, 1,5 dl pressad saft och grädde i äggsmeten. Häll smeten i en skål och frys den som ovan. Ställ glassarna i kylen ca 30 minuter innan de serveras med fikon och konjaksspad. Strö på resten av nougaten.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar