Delipaj

Delipaj

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(6)

Lyxig paj med fetaost som toppas med rostade tomater, oliver och parmaskinka. Perfekt att servera på någon av sommarens bufféer. Recept av Lena Söderström.

Tillagningstid: 1 tim 15 min
Ugnstemperatur:175-200º
6 portioner
  • 530 g smördeg (2 frp)
  • Rostade tomater
  • 200 g körsbärstomat på kvist
  • 0.5 msk olivolja
  • 0.5 tsk flingsalt
  • 2 krm strösocker
  • Fyllning och topping
  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • 0.5 tsk salt
  • 1 tsk valfri örtkrydda
  • 2 knippen salladslök, skivade
  • 1 msk olivolja
  • 150 g fetaost
  • 150 g riven ost (gratängost)
  • 2 dl marinerade oliver, kärnfria
  • 100 g parmaskinka, i 6-8 tunna skivor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Lägg tomaterna i en form med bakplåtspapper. Ringla över olja.
  2. Salta och strö över socker. Rosta tomaterna mitt i ugnen ca 25 min, tills de spruckit lite och släppt vätska.
  3. Vispa ihop ägg och grädde. Smaka av med salt och örtkrydda. Fräs salladslöken hastigt i olja och tärna fetaosten.
  4. Klä botten och kanten på en rund form med avtagbar kant, ca 23 cm i diameter, med dubbla lager smördeg. Vik in överflödig deg och tryck till.
  5. Varva lök, ost och fetaost i pajformen. Häll över äggstanningen, Höj värmen till 200°. Grädda mitt i ugnen 25 min.
  6. Toppa med oliverna och de rostade tomaterna och grädda ytterligare ca 20 min, tills pajen stelnat och fått fin färg. Garnera med parmaskinka precis innan serveringen.

Tips

Här används två lager smördeg, det gör att pajen håller ihop och blir extra frasig!

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-06-20

Hej Anders! Nej, smördegen behöver inte förgräddas.

Anders

2022-06-17

Behöver inte denna paj förgräddas 10-15 minuter ?

Checkbox Coop

2022-06-14

Hej Johanna, vi har inte provat att frysa men rekommenderar att du i så fall fryser pajen efter steg 5. På serveringsdagen kan du sedan toppa med oliver och rostade tomater och grädda de sista 20 minuterna. Lycka till!

Johanna

2022-06-06

Hej! Går det att frysa pajerna? Tänkte laga i förväg till kalas.

Checkbox Coop

2022-06-01

Hej! Vi har inte provlagat att laga dubbel sats i långpanna utan vi skulle nog rekommendera att göra två pajer enligt receptet. Och ja, dubbla lager smördeg gör att pajen håller ihop och blir extra frasig. I stället för parmaskinka skulle vi nog öka på mängden fetaost. Vi har bara provat med körsbärstomater på kvist, men du kan prova att bara rosta dem i ugnen och sedan lägga på dem inför serveringen om du känner dig osäker. Lycka till!

Karin

2022-05-31

Tack för ditt svar. En fråga till har uppkommit. Den ska serveras på en vegetarisk buffe. Tänker du då att jag kan dubbla tomaterna? Eller har du något annat förslag. Just det, omjag köper tomater som jag mer kan sprida ut över pajen, blir de lika fina i ugnen tror du, dvs styck cocktailtomater. 15 personer på buffen, tänker 2 satser?? Är det nödvändigt m dubbla lager smördeg? Har du provat göra dubbel sats i långpanna? Färdigställa dagen innan o värma? Nu blev det många frågor.

Checkbox Coop

2022-05-25

Hej Karin, pajen kan serveras antingen varm eller rumstempererad. Vill du förbereda den kan du värma den försiktigt i ugnen en stund före servering. Lycka till!

Karin

2022-05-24

Hej! Den här verkar otroligt god. Tänker servera den på en buffe. Hur tänker du med värmning? Serveras kall eller? Hälsningar Karin

Delipaj
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 530 g smördeg (2 frp)
  • Rostade tomater
  • 200 g körsbärstomat på kvist
  • 0.5 msk olivolja
  • 0.5 tsk flingsalt
  • 2 krm strösocker
  • Fyllning och topping
  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • 0.5 tsk salt
  • 1 tsk valfri örtkrydda
  • 2 knippen salladslök, skivade
  • 1 msk olivolja
  • 150 g fetaost
  • 150 g riven ost (gratängost)
  • 2 dl marinerade oliver, kärnfria
  • 100 g parmaskinka, i 6-8 tunna skivor

Delipaj

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(6)

Lyxig paj med fetaost som toppas med rostade tomater, oliver och parmaskinka. Perfekt att servera på någon av sommarens bufféer. Recept av Lena Söderström.

Tillagningstid: 1 tim 15 min
Ugnstemperatur:175-200º
6 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Lägg tomaterna i en form med bakplåtspapper. Ringla över olja.
  2. Salta och strö över socker. Rosta tomaterna mitt i ugnen ca 25 min, tills de spruckit lite och släppt vätska.
  3. Vispa ihop ägg och grädde. Smaka av med salt och örtkrydda. Fräs salladslöken hastigt i olja och tärna fetaosten.
  4. Klä botten och kanten på en rund form med avtagbar kant, ca 23 cm i diameter, med dubbla lager smördeg. Vik in överflödig deg och tryck till.
  5. Varva lök, ost och fetaost i pajformen. Häll över äggstanningen, Höj värmen till 200°. Grädda mitt i ugnen 25 min.
  6. Toppa med oliverna och de rostade tomaterna och grädda ytterligare ca 20 min, tills pajen stelnat och fått fin färg. Garnera med parmaskinka precis innan serveringen.

Tips

Här används två lager smördeg, det gör att pajen håller ihop och blir extra frasig!

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-06-20

Hej Anders! Nej, smördegen behöver inte förgräddas.

Anders

2022-06-17

Behöver inte denna paj förgräddas 10-15 minuter ?

Checkbox Coop

2022-06-14

Hej Johanna, vi har inte provat att frysa men rekommenderar att du i så fall fryser pajen efter steg 5. På serveringsdagen kan du sedan toppa med oliver och rostade tomater och grädda de sista 20 minuterna. Lycka till!

Johanna

2022-06-06

Hej! Går det att frysa pajerna? Tänkte laga i förväg till kalas.

Checkbox Coop

2022-06-01

Hej! Vi har inte provlagat att laga dubbel sats i långpanna utan vi skulle nog rekommendera att göra två pajer enligt receptet. Och ja, dubbla lager smördeg gör att pajen håller ihop och blir extra frasig. I stället för parmaskinka skulle vi nog öka på mängden fetaost. Vi har bara provat med körsbärstomater på kvist, men du kan prova att bara rosta dem i ugnen och sedan lägga på dem inför serveringen om du känner dig osäker. Lycka till!

Karin

2022-05-31

Tack för ditt svar. En fråga till har uppkommit. Den ska serveras på en vegetarisk buffe. Tänker du då att jag kan dubbla tomaterna? Eller har du något annat förslag. Just det, omjag köper tomater som jag mer kan sprida ut över pajen, blir de lika fina i ugnen tror du, dvs styck cocktailtomater. 15 personer på buffen, tänker 2 satser?? Är det nödvändigt m dubbla lager smördeg? Har du provat göra dubbel sats i långpanna? Färdigställa dagen innan o värma? Nu blev det många frågor.

Checkbox Coop

2022-05-25

Hej Karin, pajen kan serveras antingen varm eller rumstempererad. Vill du förbereda den kan du värma den försiktigt i ugnen en stund före servering. Lycka till!

Karin

2022-05-24

Hej! Den här verkar otroligt god. Tänker servera den på en buffe. Hur tänker du med värmning? Serveras kall eller? Hälsningar Karin