Créme Brûlée med apelsin och vanilj

Créme Brûlée med apelsin och vanilj

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(4)

Härlig krämig julklassiker med apelsin och vanilj.

Tillagningstid: 1 tim + tid att kallna
Ugnstemperatur:125º
4 portioner
  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 apelsin, finrivet skal
  • 1 vaniljstång
  • 3 msk strösocker
  • Apelsinsallad
  • 4 apelsiner
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 dl granatäppelkärnor
  • 0.5 dl pistagenötter, hackade
  • 1 msk flytande honung

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Rör ihop äggulor och socker i en skål. Koka upp grädde och mjölk. Häll den varma gräddmjölken över äggblandningen under omrörning. Tillsätt apelsinskalet och rör ner vaniljfröna ur vaniljstången.
  2. Fördela smeten i fyra ugnssäkra portionsformar. Ställ in i nedre delen av ugnen på en djup plåt.
  3. Häll kokande vatten i plåten så att vattnet når till halva kanten på formarna. Grädda tills smeten stelnat, 45–60 min (beror på formarna). Låt svalna och kallna helt i kylen.
  4. Strö socker över de kalla brûléerna. Bränn med brännare tills sockret smält, alternativt på grilleffekt, 275°, högt upp i ugnen ca 3 min. (Var försiktig så det inte blir bränt.) Servera med apelsinsallad.

Apelsinsallad:

  1. Skär bort skalet från apelsinerna så att allt det vita är borta. Skiva apelsinerna tunt. Lägg upp på ett serveringsfat. Strö över mortlad kardemumma, granatäppelkärnor och pistaschnötter. Ringla över honung.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Roger

2021-12-21

Jättegod efterrätt! Fräsch. Har gjort den många jular.

Créme Brûlée med apelsin och vanilj
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 apelsin, finrivet skal
  • 1 vaniljstång
  • 3 msk strösocker
  • Apelsinsallad
  • 4 apelsiner
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 dl granatäppelkärnor
  • 0.5 dl pistagenötter, hackade
  • 1 msk flytande honung

Créme Brûlée med apelsin och vanilj

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(4)

Härlig krämig julklassiker med apelsin och vanilj.

Tillagningstid: 1 tim + tid att kallna
Ugnstemperatur:125º
4 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Rör ihop äggulor och socker i en skål. Koka upp grädde och mjölk. Häll den varma gräddmjölken över äggblandningen under omrörning. Tillsätt apelsinskalet och rör ner vaniljfröna ur vaniljstången.
  2. Fördela smeten i fyra ugnssäkra portionsformar. Ställ in i nedre delen av ugnen på en djup plåt.
  3. Häll kokande vatten i plåten så att vattnet når till halva kanten på formarna. Grädda tills smeten stelnat, 45–60 min (beror på formarna). Låt svalna och kallna helt i kylen.
  4. Strö socker över de kalla brûléerna. Bränn med brännare tills sockret smält, alternativt på grilleffekt, 275°, högt upp i ugnen ca 3 min. (Var försiktig så det inte blir bränt.) Servera med apelsinsallad.

Apelsinsallad:

  1. Skär bort skalet från apelsinerna så att allt det vita är borta. Skiva apelsinerna tunt. Lägg upp på ett serveringsfat. Strö över mortlad kardemumma, granatäppelkärnor och pistaschnötter. Ringla över honung.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Roger

2021-12-21

Jättegod efterrätt! Fräsch. Har gjort den många jular.