Créme Brûlée med apelsin och vanilj
  • Tid 1 tim + tid att kallna
  • Ugn 125º

Créme Brûlée med apelsin och vanilj

5 (1 betyg)

Härlig krämig julklassiker med apelsin och vanilj.

  • Tillagningstid 1 tim + tid att kallna
  • Ingredienser 12
  • Ugnstemperatur 125º

Ingredienser

4 portioner
  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 apelsin, finrivet skal
  • 1 vaniljstång
  • 3 msk strösocker
Apelsinsallad
  • 4 apelsiner
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 dl granatäppelkärnor
  • 0.5 dl pistagenötter, hackade
  • 1 msk flytande honung
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 125°. Rör ihop äggulor och socker i en skål. Koka upp grädde och mjölk. Häll den varma gräddmjölken över äggblandningen under omrörning. Tillsätt apelsinskalet och rör ner vaniljfröna ur vaniljstången.

  2. 2

    Fördela smeten i fyra ugnssäkra portionsformar. Ställ in i nedre delen av ugnen på en djup plåt.

  3. 3

    Häll kokande vatten i plåten så att vattnet når till halva kanten på formarna. Grädda tills smeten stelnat, 45–60 min (beror på formarna). Låt svalna och kallna helt i kylen.

  4. 4

    Strö socker över de kalla brûléerna. Bränn med brännare tills sockret smält, alternativt på grilleffekt, 275°, högt upp i ugnen ca 3 min. (Var försiktig så det inte blir bränt.) Servera med apelsinsallad.

Apelsinsallad:

  1. 1

    Skär bort skalet från apelsinerna så att allt det vita är borta. Skiva apelsinerna tunt. Lägg upp på ett serveringsfat. Strö över mortlad kardemumma, granatäppelkärnor och pistaschnötter. Ringla över honung.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar